25 اردیبهشت 1403 توسط دکتر ماندانا احمدی 0 دیدگاه

تفاوت لیزیک و فمتولیزیک

مقدمه

دیدن دنیای اطراف با وضوح و شفافیت، آرزوی دیرینه بشر بوده است. اما متاسفانه همه ما از نعمت داشتن چشمانی سالم و بدون عیب برخوردار نیستیم. مشکلاتی مانند نزدیک‌بینی، دوربینی و آستیگماتیسم، که به آن‌ها عیوب انکساری گفته می‌شود، بسیار رایج هستند. آماری جالب توجه وجود دارد که نشان می‌دهد بیش از نصف جمعیت جهان برای داشتن دید خوب، به عینک یا لنزهای تماسی وابسته‌اند. این وسایل برای بسیاری از افراد راه‌حلی کاربردی به شمار می‌روند، اما عده‌ای دیگر آن‌ها را ابزاری دست و پاگیر می‌دانند که در فعالیت‌های روزانه‌شان اختلال ایجاد می‌کنند. این گروه از افراد خواهان داشتن دید خوب بدون نیاز به عینک یا لنز هستند. خبر خوشحال کننده این است که امروزه، اغلب عیوب انکساری را می‌توان به طور موثر با استفاده از روش‌های اصلاح عیوب انکساری با لیزر درمان کرد. لیزیک و روش پیشرفته‌تر آن یعنی فمتولیزیک، از جمله پرطرفدارترین و شناخته‌شده‌ترین روش‌های این حوزه هستند.

لازم به ذکر است که حتی افرادی که شرایط انجام جراحی های لیزری حذف دائمی عینک را ندارند، معمولا می توانند با روش های دیگر مانند عمل جراحی کاشت لنز داخل چشمی ICL برای همیشه عینک را از زندگی خود حذف کنند. در این مقاله، به طور تخصصی به بررسی دقیق دو روش لیزیک و فمتولیزیک پرداخته شده است.

تفاوت لیزیک و فمتولیزیک

لیزیک و فمتولیزیک، هردو از روش‌های محبوب اصلاح مشکلات بینایی هستند که به افراد دارای عیوب انکساری مانند نزدیک‌بینی، دوربینی و آستیگماتیسم  کمک می‌کنند تا بدون نیاز به عینک یا لنزهای تماسی، دید واضحی داشته باشند. با این حال، این دو جراحی با یکدیگر تفاوت‌های کلیدی دارند. تفاوت اصلی بین لیزیک و فمتولیزیک در نحوه ایجاد فلپ روی قرنیه است. در لیزیک از تیغ جراحی و در فمتولیزیک از لیزر برای ایجاد فلپ قرنیه استفاده می‌شود. این موضوع می‌تواند باعث افزایش دقت، بالارفتن سرعت بهبودی و کاهش عوارض احتمالی جراحی شود. در ادامه به طور مفصل تر به بررسی تفاوت فمتولیزیک و لیزیک پرداخته ایم:

ایجاد فلپ قرنیه

  • لیزیک: در روش سنتی لیزیک، از یک تیغه جراحی ظریف به نام میکروکراتوم برای ایجاد یک فلپ نازک و لولایی شکل در قرنیه استفاده می‌شد. سپس، لیزر اگزایمر برای اصلاح شکل قرنیه در زیر این فلپ تابانده می‌شد.
  • فمتولیزیک: در این روش، به جای میکروکراتوم از لیزر فمتوسکند برای ایجاد فلپ قرنیه استفاده می‌شود. لیزر فمتوسکند با دقت و ظرافت بسیار بالا، فلپی نازک‌تر و دقیق‌تر را تراش می‌دهد و در نهایت لیزر اگزایمر برای اصلاح بینایی به کار گرفته می‌شود.
مقالات مرتبط:  عمل جراحی کاشت لنز آرتیزان و آرتیفلکس

مزایای فمتولیزیک در ایجاد فلپ

  • دقت و ظرافت بیشتر: لیزر فمتوسکند برش‌های بسیار دقیق و یکنواختی را ایجاد می‌کند که منجر به فلپی با کیفیت‌تر و شکل مناسب‌تر می‌شود.
  • کاهش آسیب قرنیه: به دلیل ظرافت لیزر، آسیب وارده به قرنیه در مقایسه با روش سنتی لیزیک کمتر است.
  • بهبود ثبات فلپ: احتمال جابجا شدن یا ایجاد لبه‌های نامنظم فلپ در فمتولیزیک به مراتب کمتر است.

عدم نیاز به بخیه

در روش فمتولیزیک، به دلیل عدم استفاده از تیغ جراحی و ظرافت بالای لیزر، نیازی به بخیه زدن پس از عمل وجود ندارد. این امر به بهبود سریع‌تر چشم و کاهش خطر عفونت کمک می‌کند. همچنین طبیعتا سرعت عمل جراح در جراحی فمتولیزیک بیشتر بوده و مدت زمان عمل کوتاه تر می شود. البته در عمل لیزیک که سابقا انجام می شد، نیز نیاز به بخیه نبود.

دقت و کیفیت بالاتر

استفاده از لیزر فمتوسکند در فمتولیزیک، دقت و ظرافت عمل را به طور قابل توجهی افزایش می‌دهد. این امر منجر به نتایج بینایی بهتر و باثبات‌تر می‌شود؛ به خصوص برای افرادی که دارای قرنیه‌های نازک یا نامنظم هستند.

احتمال کمتر عوارض

به دلیل دقت و ظرافت بیشتر فمتولیزیک، احتمال بروز عوارضی مانند خشکی چشم، هاله‌های نوری و دوبینی در مقایسه با لیزیک سنتی کمتر است.

هزینه

هزینه عمل فمتولیزیک به دلیل استفاده از تجهیزات پیشرفته‌تر لیزری، بیشتر از لیزیک سنتی است.

اصلاح پیرچشمی

با پیشرفت تکنولوژی در روش جدید سوپراکور به همراه فمتولیزیک، پیرچشمی هم قابل درمان است که در روش سنتی لیزیک امکان پذیر نبود.

اختلالات رایج بینایی

چشمان ما برای اینکه بتوانند به خوبی ببینند، نیاز دارند تا نور به طور دقیق روی پرده پشتی چشم یعنی شبکیه متمرکز شود. این تمرکز نور، تصویری واضح را ایجاد می‌کند که از طریق عصب بینایی به مغز فرستاده شده و در نهایت منجر به دیدن تصویر می‌شود. اما گاهی اوقات به دلایل مختلف، شکل یا اندازه چشم ما با این تمرکز نور هماهنگ نیست. در این حالت، نور به جای اینکه مستقیما روی شبکیه متمرکز شود، در نقاط دیگری از چشم پخش می‌شود و باعث ایجاد تاری دید یا اشکال در بینایی می‌شود. به این مشکلات، عیوب انکساری گفته می‌شود.

در ادامه با چند نوع رایج از این اختلالات آشنا می‌شویم:

نزدیک‌بینی (myopia)

در این اختلال، کره چشم کمی کشیده‌تر از حالت استاندارد است. به همین دلیل، نور پیش از رسیدن به شبکیه، زودتر جمع می‌شود و باعث می‌شود اجسام دور برای فرد تار به نظر برسند. در حالی که اجسام نزدیک به خوبی دیده می‌شوند.

مقالات مرتبط:  فمتولیزیک (Femto LASIK) چیست؟

دوربینی (hyperopia)

برعکس نزدیک‌بینی، در این حالت کره چشم کمی کوتاه‌تر از حالت استاندارد است. در نتیجه، نور پس از عبور از چشم، دیرتر از حد معمول جمع می‌شود و باعث می‌شود اجسام نزدیک تار به نظر برسند. در حالی که اجسام دور به خوبی دیده می‌شوند.

آستیگماتیسم (Astigmatism)

در این مشکل، تحدب قرنیه (لایه جلویی شفاف چشم) در جهات مختلف، نامتقارن است. این عدم تقارن باعث می‌شود تا نور به جای اینکه در یک نقطه جمع شود، در چند نقطه پخش شده و تصویر کلی تار یا مخدوش دیده شود.

پیرچشمی (Presbyopia)

در پیرچشمی، به دلیل کاهش انعطاف‌پذیری عدسی چشم، قدرت تطابق چشم برای دیدن اشیاء نزدیک به تدریج ضعیف می‌شود. به عبارتی، عضلاتی که وظیفه تنظیم شکل عدسی را بر عهده دارند، به مرور ضعیف می‌شوند و عدسی چشم دیگر نمی‌تواند به طور کامل انحنای خود را برای تمرکز روی اشیاء نزدیک تغییر دهد. این امر باعث می‌شود تا افراد در هنگام مطالعه، کار با کامپیوتر یا انجام فعالیت‌های دقیق دیگر که نیاز به تمرکز روی اشیاء نزدیک دارند، دچار تاری دید شوند.

لیزیک، جراحی محبوب اصلاح عیوب انکساری

از اوایل دهه 1990، عمل لیزیک چشم (LASIK)، به عنوان یکی از محبوب ترین و شناخته شده ترین روش های اصلاح عیوب انکساری چشم با لیزر، انقلابی در بینایی افراد ایجاد کرده است.

چرا لیزیک محبوب است؟

  • بهبودی سریع بینایی: بسیاری از افرادی که تحت عمل لیزیک قرار می‌گیرند، بعد از مدت کوتاهی شاهد بهبود قابل توجهی در بینایی خود هستند.
  • شیوع بالا: لیزیک از سابقه‌ای طولانی برخوردار است و جراحان زیادی در سراسر دنیا این عمل را انجام می‌دهند. همین امر باعث در دسترس بودن این روش برای افراد شده است.
  • استاندارد درمان: لیزیک به عنوان یکی از روش‌های استاندارد و با سابقه برای اصلاح عیوب انکساری شناخته می‌شود.

فمتولیزیک، پیشرفتی نوین در درمان عیوب انکساری

در کنار لیزیک سنتی، روشی به نام فمتولیزیک نیز وجود دارد که در آن، کل فرآیند جراحی با لیزر انجام می‌شود. این درحالی است که در لیزیک سنتی برای ایجاد بخشی از برش از تیغ جراحی استفاده می‌شد.

لازم به ذکر است که جراحی های لیزری حذف عینک انواع مختلفی دارند اما گاه مردم همه ی آنها را با نام عمومی لیزیک می شناسند. در حقیقت این جراحی ها عبارتند از: فمتولیزیک، فمتواسمایل، لازک، پی آرکی، ترانس پی آرکی، لیزیک و سوپراکور.

شباهت لیزیک و فمتولیزیک

همانطور که اشاره شد، لیزیک و فمتولیزیک دو روش شبیه به هم هستند که می‌توانند برای اصلاح عیوب انکساری و بهبود بینایی افراد موثر باشند. در ادامه با شباهت های فمتولیزیک و لیزیک آشنا خواهید شد:

  1. هدف: هر دو روش لیزیک و فمتولیزیک برای اصلاح عیوب انکساری مانند نزدیک‌بینی، دوربینی و آستیگماتیسم با استفاده از لیزر انجام می‌شوند. هدف نهایی هر دو روش، تغییر شکل قرنیه و در نتیجه بهبود بینایی است.
  2. مراحل کلی: بجز مرحله ی برداشتن فلپ که پیش تر به آن اشاره شد، سایر مراحل کلی عمل لیزیک و فمتولیزیک بسیار شبیه به هم هستند. در هر دو روش، ابتدا از قطره‌های بی‌حسی برای بی‌حس کردن چشم استفاده می‌شود و نیازی به بیهوشی نیست. سپس، با استفاده از ابزارهای مخصوص، پلک‌ها را ثابت نگه می‌دارند تا از پلک زدن در طول عمل جلوگیری شود. همچنین در هر دو روش از لیزر برای اصلاح شکل قرنیه استفاده می‌شود.
  3. پایان عمل: پس از اصلاح دید، در هر دو روش فلپ به جای خود بازگردانده می‌شود تا به عنوان یک پوشش طبیعی روی قرنیه عمل کند.

یک سوال رایج، لیزیک بهتر است یا فمتولیزیک؟ پاسخ این پرسش را از زبان یکی از بهترین جراحان چشم ایران یعنی دکتر ماندانا احمدی بشنویم. مسلما فمتولیزیک بسیار بهتر از لیزیک است. لیزیک روش قدیمی تر اصلاح عیوب انکساری بود که بوسیله یک تیغه ظریف و لیزر اگزایمر انجام می شد. در لیزیک دقت ایجاد لایه ی نازک (فلپ) در حد چند میکرون کمتر یا بیشتر می شد و عوارضی مانند حساسیت های شدید هم وجود داشت که مربوط به استفاده از تیغه بود. در حال حاضر بسیار به ندرت از روش لیزیک استفاده می شود و بجای آن از روش فمتولیزیک استفاده می کنیم. در فمتولیزیک از دو لیزر فوق دقیق فمتوسکند (که دقت در حد صدم میکرون دارد) و اگزایمر استفاده می شود.

 سخن پایانی

در صورتی که قصد حذف عینک و اصلاح مشکلات بینایی خود به صورت دائمی را دارید، توصیه می کنیم با یک جراح چشم باتجربه که سابقه ی مثبتی در زمینه ی انجام کلیه ی انواع این جراحی ها دارد، مشورت کنید. چنین فردی با دید باز و بدون اصرار روی روش خاصی، می تواند بهترین عمل حذف عینک برای شما را برگزیند. در صورت نیاز به مشاوره رایگان، در قسمت دیدگاه ها در انتهای مطلب با ما همراه باشید. همچنین می توانید با پرکردن فرم نوبت دهی عمل ما، منتظر تماس کارشناسان و مشاوره تلفنی رایگان ما باشید. از همراهی شما عزیزان صمیمانه سپاسگزاریم.

1/5 - (1 امتیاز)

درباره دکتر ماندانا احمدی

من دکتر ماندانا احمدی هستم، دارای فوق تخصص پیوند قرنیه، سگمان قدامی و لیزیک. فارغ التحصیل پزشکی عمومی دانشگاه شهید بهشتی سال ۱۳۷۲ با رتبه ی ممتاز (یک در صد نخبگان) که اکنون پس از 25 سال فعالیت و انجام جراحی های بی شمار در خدمت شما مردم عزیز می باشم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *