نزدیک بینی چیست؟

تاریخ آخرین آپدیت: 23ام آذر 1402

مقدمه:

بیماری نزدیک بینی که با نام Myopia نیز شناخته می شود، یک اختلال بینایی بسیار شایع است که معمولاً قبل از 20 سالگی بروز پیدا می کند. نزدیک بینی دید راه دور شما را تحت تأثیر قرار می دهد. در واقع همان گونه که از نامش پیداست، یک فرد نزدیک بین، اشیاء در فاصله ی نزدیک را با جزئیات به خوبی می بیند در حالی در دیدن اشیایی که دور هستند، مانند نشانگرهای راهرو فروشگاه‌های مواد غذایی یا علائم جاده، مشکل دارد. در این مقاله سعی داریم تا اطلاعات جامع و کاربردی در زمینه این اختلال بینایی در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.

نزدیک بینی یا مایوپیا چیست؟

افرادی که دچار نزدیک بینی (Myopia یا Nearsightedness) هستند، در دیدن اجسام دور مشکل دارند، اما می توانند اشیاء نزدیک را به وضوح ببینند. نزدیک بینی یک اختلال تمرکز چشم است که به راحتی با عینک، لنز تماسی یا جراحی اصلاح می شود. این اختلال، درصد قابل توجهی از جمعیت جهان را تحت تاثیر خود قرار داده است.

میزان شیوع نزدیک بینی چقدر است؟

نزدیک بینی بسیار شایع است. براساس گزارش انجمن بینایی سنجی آمریکا، بیش از 40 درصد از آمریکایی ها نزدیک بین هستند. همچنین این تعداد به سرعت در حال افزایش است (به‌ویژه در میان کودکان در سن مدرسه). متخصصان چشم پزشک پیش بینی کرده اند که این روند رو به رشد در دهه های آینده ادامه پیدا خواهد کرد.

امروزه از هر چهار پدر یا مادر، یک نفر دارای فرزندی با درجاتی از نزدیک بینی می باشد. برخی از متخصصان چشم بر این باورند که اگر کودک شما زمان زیادی را صرف فعالیت‌های “نزدیک” مانند مطالعه یا استفاده از تلفن‌های هوشمند و رایانه نماید، ممکن است خطر ابتلای او به نزدیک‌ بینی افزایش پیدا کند.

آیا نزدیک بینی می تواند منجر به نابینایی شود؟

معمولا نزدیک بینی یک اختلال جزئی است که می توان آن را با عینک، لنز تماسی یا جراحی اصلاح نمود. اما در موارد نادر، نوع پیشرونده ای به نام نزدیک بینی دژنراتیو ایجاد می شود. این اختلال می تواند بسیار جدی تر باشد و یکی از علل اصلی نابینایی قانونی به حساب می آید. نزدیک بینی دژنراتیو تنها حدود 2 درصد از جمعیت را تحت تاثیر قرار می دهد. تحقیقات حاکی از این است که این بیماری ارثی بوده و در بین یهودیان، ژاپنی ها، چینی ها و مردم خاورمیانه شایع تر است.

چه چیزی باعث بروز اختلال نزدیک بینی می شود؟

اگر نزدیک بینی دارید، به احتمال زیاد یک یا هر دوی والدین شما نیز به این بیماری مبتلا هستند. متخصصان چشم هنوز از علت دقیق نزدیک بینی مطمئن نیستند، اما معتقدند که این اختلال ناشی از ترکیب عوامل ارثی و محیطی می باشد. این احتمال وجود دارد که نزدیک بینی را به ارث ببرید و سپس به اقتضای شرایط زندگی، این اختلال پیشرفت پیدا کند. به عنوان مثال، اگر از چشمان خود برای کارهای نزدیک زیادی مانند مطالعه یا کار با رایانه استفاده می کنید، ممکن است به نزدیک بینی مبتلا شوید و یا نزدیک بینی شما به درجات بالاتر برسد.

نزدیک بینی معمولا در دوران کودکی ظاهر می شود و به طور معمول، با گذشت زمان این وضعیت بهبود پیدا می‌کند، اما این مورد قطعی نیست و ممکن است با افزایش سن بدتر هم بشود. از آنجایی که در این بیماری نوری که به چشم شما می رسد،‌ به درستی متمرکز نمی‌شود، به نظر می‌رسد که تصاویر واضح نیستند. برای درک بهتر این موضوع یک نورافکن را تصور نمایید. اگر نورافکن را به نقطه اشتباهی در دوردست بتابانید، نمی‌توانید شیء مورد نظر را به وضوح ببینید.

مقالات مرتبط:  دوربینی چشم چیست؟ و چگونه درمان می‌شود؟

عیوب انکساری چیست؟

زمانی که ساختار فیزیکی چشم شما اجازه نمی دهد نور به درستی روی شبکیه متمرکز شود، متخصصان چشم این اختلال را یک عیب انکساری می نامند. قرنیه و عدسی با همکاری یکدیگر، نور را بر روی شبکیه چشم شما (قسمت حساس به نور چشم) منعکس می کنند تا بتوانید واضح ببینید. اگر کره ی چشم، قرنیه یا عدسی شما شکل مناسبی نداشته باشند، نور به طور معمول از شبکیه منحرف شده و یا مستقیماً روی شبکیه متمرکز نمی شود.

عیوب انکساری شامل 4 مورد نزدیک بینی، دوربینی، آستیگماتیسم و پیرچشمی هستند که ما در این مقاله به نزدیک بینی پرداخته ایم.

اگر نزدیک بین هستید، ممکن است دارای یکی از اختلالات زیر باشید:

  1. کره چشم شما از جلو به عقب خیلی طولانی باشد.
  2. قرنیه بیش از حد خمیده باشد.
  3. اشکالی در شکل لنز شما وجود داشته باشد.

در نتیجه نوری که وارد چشم شما می شود، به جای اینکه روی شبکیه متمرکز شود، در جلوی شبکیه چشم متمرکز می گردد. بنابراین اجسام دور را مبهم نشان می دهد.

هنگامی که متخصص چشم نسخه عینک شما را برای نزدیک بینی تهیه می نماید، بسته به درجه نزدیک بینی شما یک عدد منفی مانند 2- ارائه خواهد نمود. هرچه این عدد بیشتر باشد، لنزهای شما قوی تر خواهند بود.

علائم نزدیک بینی چیست؟

اگر نزدیک بین باشید، احتمالا متوجه تعدادی از علائم زیر خواهید شد:

  • اجسام دور تار یا مبهم به نظر می رسند
  • اجسام نزدیک واضح به نظر می رسند
  • سردرد
  • خستگی چشم
  • باز و بسته کردن مکرر چشم
  • خستگی هنگام رانندگی، ورزش کردن یا نگاه کردن به فاصله چند فوتی.

برخی از علائم دیگر نزدیک بینی که به ویژه در کودکان خود باید مدنظر قرار دهید، عبارتند از:

  • نمرات ضعیف مدرسه
  • کوتاه شدن دامنه توجه کودک
  • نگه داشتن اجسام در نزدیکی صورت

پیشنهاد می گردد تا در صورت مشاهده ی این موارد، با یک دکتر چشم خوب مشورت نمایید. اکثر موارد نزدیک بینی خفیف هستند و به راحتی با عینک، لنزهای تماسی یا جراحی انکساری کنترل می شوند. با این حال، در موارد نادر اختلالات شدیدتری ایجاد می گردند.

نزدیک بینی بالا یا High myopia :

یک گونه ی ارثی نادر از نزدیک بینی های درجات بالا، نزدیک بینی بالا یا High myopia نامیده می شود. این اختلال زمانی اتفاق می‌افتد که کره چشم کودک شما طولانی‌تر از حالت نرمال بوده و یا قرنیه بیش از حد شیب دار باشد. نزدیک بینی بالا معمولاً به نزدیک بینی با عیوب انکساری بیشتر از 6- دیوپتر اطلاق می شود. این بیماری می تواند به تدریج به درجات بالاتر نزدیک بینی نیز تبدیل شود.

نزدیک بینی بالا معمولاً در سنین 20 تا 30 سالگی بدتر نمی شود. بسته به شدت می توان آن را توسط عینک یا لنزهای تماسی و در برخی موارد با استفاده از جراحی انکساری اصلاح نمود. نزدیک بینی بالا ممکن است خطر ابتلا به بیماری های بینایی جدی تری مانند آب مروارید، جدا شدن شبکیه چشم و گلوکوم را در کودک شما افزایش دهد. در نظر داشته باشید که در صورت عدم درمان این بیماری، عوارض نزدیک بینی می تواند منجر به نابینایی گردد، بنابراین معاینه منظم چشم بسیار حائز اهمیت می باشد.

نزدیک بینی دژنراتیو:

یک گونه ی نسبتا نادر اما جدی که معمولا در اوایل دوران کودکی آغاز می گردد، نزدیک بینی دژنراتیو نام دارد. این گونه بسیار شدید و مهم می باشد. زیرا به شبکیه آسیب رسانده و یکی از علل اصلی کوری قانونی به حساب می آید.

آیا نزدیک بینی با افزایش سن تشدید می گردد؟

بله، این احتمال وجود دارد. به خصوص در سنین پیش از نوجوانی و جوانی، زمانی که بدن به سرعت رشد می کند، نزدیک بینی می تواند تشدید گردد. اما با شروع 20 سالگی، نزدیک بینی معمولا کاهش پیدا می کند.

بزرگسالان معمولا مبتلا به دوربینی هستند. اما این امکان وجود دارد که بزرگسالی نیز مبتلا به نزدیک بینی تشخیص داده شود. این اتفاق معمولاً به دلیل استرس بینایی یا بیماری هایی مانند دیابت و آب مروارید رخ می دهد.

مقالات مرتبط:  قوز قرنیه چیست؟

استرس بصری می تواند ناشی از صرف زمان زیاد برای انجام فعالیت های نزدیک، مانند مطالعه یا انجام کارهای کامپیوتری باشد. به بیان ساده تر متخصصان چشم بر این باورند که عضلات تمرکز شما ممکن است به دلیل استفاده بیش از حد از آنها در “دنده نزدیک” گیر کنند.

اگر بزرگسالی هستید که نزدیک‌بینی ناگهانی، شناور (نظیر لکه‌هایی که در میدان دید شما شناور می‌شوند)، فلاش نور یا سایه و یا از دست دادن ناگهانی بینایی در یک چشم خود را تجربه کرده اید، فوراً با یک چشم‌ پزشک حاذق تماس حاصل فرمایید.

شما میتوانید جهت کسب اطلاعات در رابطه با شباهت ها و تفاوت های دوربینی و نزدیک بینی به مقاله تخصصی اختلال دوربینی مراجعه فرمایید.

نزدیک بینی چگونه تشخیص داده می شود؟

متخصص چشم می تواند نزدیک بینی را با استفاده از معاینات استاندارد تشخیص دهد. نزدیک بینی معمولا در دوران کودکی تشخیص داده می شود، اما همان طور که اشاره کردیم در موارد خاص می تواند در بزرگسالان نیز ایجاد شود.

چشم پزشک بررسی می نماید که چشمان شما به چه صورت نور را متمرکز می‌ نمایند. او همچنین درجه هر لنز اصلاحی که ممکن است نیاز داشته باشید را اندازه‌گیری می‌ کند. در ابتدا دقت بینایی (تیزبینی) شما با خواندن حروف روی نمودار چشمی، بررسی می گردد. سپس از یک رتینوسکوپ روشن برای اندازه گیری نحوه انعکاس نور توسط شبکیه چشم شما، استفاده می شود. جراح چشم برای این منظور احتمالا از فوروتر نیز استفاده خواهد نمود. فوروتر ابزاری است که میزان عیب انکساری شما را با قراردادن یک سری عدسی در مقابل چشمانتان اندازه گیری می نماید. این روش جهت اندازه گیری قدرت لنز مورد نیاز شما، موثر می باشد.

نکات مهم در رابطه با کودکان:

پزشک اطفال در هر بازدید، چشمان کودک شما را بررسی می کند. بهتر است تا اولین معاینه ی چشم کودک شما قبل از یک سالگی انجام پذیرد. حتی در صورتی که کودک شما مشکل چشمی مشهودی نداشته باشد، پیشنهاد می گردد تا قبل از مهد کودک نیز یک معاینه مجدد بر روی چشمان او انجام شود. از آنجایی که نزدیک ‌بینی در موارد بسیاری ارثی می باشد، در صورتی که اعضای خانواده کودک دچار این اختلال باشند پیشنهاد می گردد تا بطور مکرر این معاینات بر روی چشمان او انجام شود.

در طول معاینه چشم کودکان، پزشک یک معاینه فیزیکی از چشمان کودک شما انجام داده و رفلاکس نور منظم را بررسی می نماید. برای کودکان بین 3 تا 5 سال، از تست‌های نمودار چشمی یا بازی حروف E نیز استفاده می گردد. از آنجایی که بینایی کودک شما همزمان با رشد او تغییر پیدا می کند، بهتر است معاینات مرتب سالیانه و یا در زمان های تعیین شده توسط متخصص چشم را جدی بگیرید. در حالی که بیشتر مدارس غربالگری چشم انجام می دهند، اما معمولاً برای تشخیص نزدیک بینی به اندازه کافی کامل نیستند. حدود سه چهارم کودکان نزدیک بین در سنین 3 تا 12 سالگی تشخیص داده می شوند. معاینات جامع چشم سبب تشخیص زودهنگام شرایط بینایی و در نتیجه کنترل و درمان مناسب این بیماری می گردند.

نزدیک بینی چگونه درمان می شود؟

عینک، لنزهای تماسی و جراحی های اصلاح عیوب انکساری سه روش اصلاح نزدیک بینی در کودکان و بزرگسالان هستند. با این تفاوت که جراحی های اصلاح عیوب انکساری به صورت دائمی این مشکل را حل می نمایند. اما عینک و لنز های تماسی نیاز به استفاده ی مکرر دارند. پیشنهاد می کنیم تا جهت اطلاع از مدت زمان ماندگاری اثرات جراحی لیزیک بر روی چشم، مقاله مدت زمان ماندگاری عمل لیزیک را مطالعه فرمایید.

عینک:

اولین روش پیشنهادی برای اصلاح نزدیک بینی، استفاده از عینک است. بسته به درجه اصلاح بینایی مورد نیاز، به صورت تمام وقت و یا برای زمان های مورد نیاز، از عینک استفاده خواهید نمود. مثلا ممکن است شما تنها برای رانندگی یا تماشای تلویزیون به عینک نیاز داشته باشید. در حالی که برخی افراد نیاز به استفاده ی مداوم از عینک داشته باشند.

لنزهای تماسی:

یکی دیگر از روش های اصلاح نزدیک بینی، استفاده از لنز های تماسی می باشد. از نقاط ضعف استفاده از این لنزها، می توان به نیاز به مراقبت زیاد از آنها و احتمال عفونت اشاره نمود. در نظر داشته باشید که حتما از متخصص چشم خود درخواست کنید که مناسب ترین لنز تماسی برای اصلاح عیوب انکساری را به شما معرفی نماید.

مقالات مرتبط:  آب سیاه یا گلوکوم

جراحی های اصلاح عیوب انکساری:

این جراحی ها معمولا برای تمام زندگی، شما را از استفاده ی اجباری از عینک و لنز های تماسی نجات می دهند. به علاوه لذت یک دید واضح و بی نقص را به شما هدیه می کنند.

این جراحی ها عبارتند از:

  • لیزیک
  • لازک
  • پی آرکی
  • ترنس پی آرکی
  • فمتولیزیک
  • فمتواسمایل
  • جراحی های تعبیه ی لنز های داخل چشمی مانند کاشت لنز داخل چشمی ICL

جراح چشم پزشک پس از بررسی شرایط شما، مناسب ترین عمل اصلاح عیوب انکساری را به شما پیشنهاد می نماید. بیاد داشته باشید که مناسب ترین روش عمل جراحی در افراد مختلف، متفاوت است.

برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با این عمل ها، توصیه می کنیم مقاله ی تخصصی در رابطه با هر یک از این جراحی ها را مطالعه فرمایید.

چگونه می توان از پیشرفت و بدتر شدن نزدیک بینی جلوگیری نمود؟

اگرچه هیچ روش پیشگیری 100 درصدی برای نزدیک بینی وجود ندارد، اما اقدامات روزمره ی مفیدی جهت تقویت چشم وجود دارند. در صورت امکان، محدودیت هایی را برای خود و فرزندانتان در مورد فعالیت هایی که منجر به خستگی چشم می شوند، تعیین نمایید.

جهت پیشگیری از بیماری نزدیک بینی پیشنهاد می کنیم تا نکات زیر را رعایت نمایید:

  • زمان استفاده از موبایل، لپتاپ و سایر وسایل دیجیتال را محدود نمایید.
  • در استفاده از صفحه نمایشگر مانیتور یا موبایل وقفه ایجاد کرده و عضلات چشم خود را حرکت دهید.
  • در نور کم مطالعه و فعالیت نکنید.
  • از فضای آزاد و سرسبز غافل نشوید.
  • در مکان های آفتابی از عینک آفتابی استفاده نمایید.
  • برای ورزش های خطرناک، از محافظ چشم استفاده کنید.
  • سیگار نکشید.
  • از معاینات منظم چشم غافل نشوید.
  • توصیه های چشم پزشک خود را جدی بگیرید.

استفاده از مواد غذایی مفید برای حفظ سلامت چشم:

قطعا توجه به مصرف مواد غذایی، کمک بسزایی در این زمینه خواهد نمود. سعی کنید مصرف نوشیدنی های کافئین دار را محدود نموده و در عوض آب کافی را جایگزین نمایید.

همچنین سعی کنید از موارد زیر غافل نشوید:

ویتامین A:

برای حفظ سطح چشم و بینایی سالم به مقدار کافی ویتامین A در رژیم غذایی خود احتیاج دارید. در هر رژیم غذایی مناسب، منابع غنی از ویتامین A وجود دارند. انتخاب های گیاهی مناسب در این زمینه شامل صیفیجاتی مانند سیب زمینی، سبزیجات دارای برگ سبز و هویج هستند. همچنین می توانید غذاهایی مانند پنیر، ماهی روغنی یا جگر را انتخاب نمایید.

ویتامین C:

بهترین مواد غذایی برای دریافت دوز روزانه کافی ویتامین C، میوه و سبزیجات از جمله پرتقال، گریپ فروت، توت فرنگی و کلم بروکلی هستند.

لوتئین:

برای اطمینان از دریافت مقدار کافی لوتئین، از سبزیجات با برگ سبز استفاده نمایید. لوتئین، به چشم ها کمک می کند تا نور آبی مضر را که می تواند به شبکیه چشم آسیب برساند، فیلتر نمایند.

اگر گمان می کنید که رژیم غذایی شما پاسخ گوی میزان مناسب این ویتامین ها نیست، می توانید رژیم غذایی خود یا فرزندتان را با استفاده از مولتی ویتامین ها تکمیل نمایید. البته توجه داشته باشید که ویتامین های موجود در یک قرص به خوبی ویتامین هایی که به طور طبیعی در غذاهای تازه وجود دارند، جذب بدن نمی شوند.

سخن پایانی با شما عزیزان:

مراقبت خوب از بینایی خانواده به معنای معاینه منظم چشم ها، رعایت یک روال مراقبت از چشم مناسب و استفاده از یک رژیم غذایی سالم می باشد. در این مقاله سعی کردیم تا اطلاعات کافی در این زمینه را به شما عزیزان ارائه دهیم. همچنین امیدواریم با مطالعه ی این مقاله اطلاعات مفید و جامعی در زمینه ی نزدیک بینی کسب نموده باشید. لطفا نظرات و پرسش های خود را در قسمت دیدگاه ها در پایین صفحه با ما در میان بگذارید.

به این مقاله امتیاز دهید.

درباره دکتر ماندانا احمدی

من دکتر ماندانا احمدی هستم، دارای فوق تخصص پیوند قرنیه، سگمان قدامی و لیزیک. فارغ التحصیل پزشکی عمومی دانشگاه شهید بهشتی سال ۱۳۷۲ با رتبه ی ممتاز (یک در صد نخبگان) که اکنون پس از 25 سال فعالیت و انجام جراحی های بی شمار در خدمت شما مردم عزیز می باشم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *