قوز قرنیه چیست؟
تاریخ آخرین آپدیت: 13ام شهریور 1402
مقدمه:
یکی از بیماری ها و اختلالات رایج چشمی، قوز قرنیه می باشد. در این مقاله سعی داریم برای کلیه ی سوالات پرتکرار و مشترک بیماران در رابطه با قوز قرنیه، پاسخ کامل و جامعی ارائه نماییم. اطمینان خاطر داشته باشید با مطالعه ی این مطلب، هیچ سوال مبهمی در این زمینه در ذهنتان باقی نخواهد ماند. پس اگر شما یا یکی از عزیزانتان مبتلا به قوز قرنیه هستید، دقایقی از زمان ارزشمندتان را با ما همراه باشید.
قوز قرنیه چیست و چرا ایجاد می شود؟
قوز قرنیه یا کراتوکونوس یکی از بیماری های نسبتا شایع در کشور ماست. در این اختلال، قرنیه از حالت منظم و نیم کروی شکل خود خارج شده و معمولا به سمت پایین شکم می اندازد. از آن جایی که ما باید از ورای همین قرنیه ببینیم، همانند این است که از پشت شیشه ی خمیده ای به دنیا نگاه کنیم. بنابراین بیماران قوز قرنیه دچار تاری دید و اعوجاج تصاویر هستند.
سوالات رایج در ارتباط با قوز قرنیه:
اغلب افراد اطلاعات کاملی در زمینه ی قوز قرنیه نداشته و سوالات بی پاسخ متعددی در این زمینه دارند. به همین دلیل تعداد افرادی که در این زمینه از ما سوال می پرسند، بسیار زیاد است. هدف ما از گردآوری این پرسش و پاسخ ها، رفع ابهامات و پاسخ دهی به سوالات متداول شما عزیزان در رابطه با این بیماری می باشد. کلیه ی پاسخ ها توسط خانم دکتر ماندانا احمدی ارائه شده اند. بنابراین چنانچه بیمار ایشان می باشید می توانید با اطمینان خاطر از مطالب این مقاله بهره گرفته و مطابق با دستورات ایشان عمل نمایید.
سوالات رایج مربوط به قوز قرنیه شامل موارد زیر هستند:
علل ایجاد قوز قرنیه چیست؟
در این بیماری، زمینه های ارثی نقش اساسی دارند. به این معنی که در یک خانواده ممکن است چندین نفر به این عارضه مبتلا باشند. بنابراین زمانی که مشکوک به این بیماری می شویم، از شیوعش در میان افراد خانواده سوال می کنیم. از دیگر علل ایجاد این بیماری میتوان به خارش چشم اشاره نمود. همچنین برخی بیماری ها مانند حساسیت های فصلی (کراتوکنژنکتیویت بهاره یا Vernal keratoconjunctivitis (VKC)) باعث تحریک چشم و شل شدن بافت های نگهدارنده ی آن می شوند. در نتیجه فرد به قوز قرنیه مبتلا می گردد.
سن ابتلا به قوز قرنیه چه زمانی است؟
معمولا بروز این بیماری از حدود 10 تا 14 سالگی شروع می شود. اما در بعضی از انواع آن، این بیماری بسیار دیرتر بروز پیدا کرده و حتی ممکن است از 35 سالگی اتفاق بیافتد. اما معمولا بدلیل اینکه در ابتدا بیماری بی سر و صدایی می باشد کمی دیر تشخیص داده می شود.
علائم قوز قرنیه چیست؟
علائم قوزقرنیه از بیعلامتی کامل تا افت شدید بینایی میتواند متفاوت باشد. معمولا در سال های اول، بیمار تنها متوجه تغییر سریع شماره عینک خود می گردد. اما به مرور زمان حتی با عینک هم دید بیمار کامل نمی گردد. توجه داشته باشید که در صورت عدم درمان این بیماری سیر تکاملی آن ادامه پیدا کرده و دید شما به مرور زمان کمتر و کمتر می شود.
از کجا متوجه شویم قوزقرنیه داریم یا نه؟
این بیماری تنها توسط دکتر چشم پزشک قابل تشخیص می باشد. در اکثر موارد پزشکان، در حین معاینه فرد و یا با گرفتن عکس های مخصوص از قرنیه متوجه این موضوع می شوند.
راه درمان قوز قرنیه چیست؟
درمان قوز قرنیه بسته به سن و شدت این بیماری متفاوت می باشد. به عنوان مثال اگر فرد مراجعه کننده یک جوان زیر 25 سال باشد، در ابتدا عکس های مخصوصی از او گرفته شده تا ضخامت قرنیه او مشخص گردد. سپس در صورت مناسب بودن شرایط چشم، از روش کراس لینکینگ (به اصطلاح تقویت قرنیه) استفاده می نماییم. در این روش پس از یک آماده سازی کوتاه در اتاق عمل، ویتامین ریبوفلاوین بر روی چشم فرد ریخته شده تا جذب گردد. پس از آن طیف خاصی از اشعه ی UV بر روی قرنیه تابانده می شود. بدین ترتیب فیبرهای کلاژن قرنیه در هم تنیده شده و قرنیه استحکام بیشتری پیدا می کند. این روش هرچه در سن پایین تری انجام شود، موثرتر می باشد. زیرا هنوز پیشرفت چشم گیری نکرده و جلوی پیشرفت گرفته می شود.
همچنین از نظر بینایی نیز پس از گذشت چندین ماه دید فرد تا حدودی بهبود پیدا می کند.
آیا درمان قوزقرنیه بصورت دائم می باشد؟
اثر این درمان معمولا تا 10 سال باقی می ماند و به ندرت پس از 10 سال تکرارش میشود. این روش تنها زمانی انجام می شود که پیشرفت بیماری برای ما محرز شود و یا سن بیمار زیر 25 سال باشد. که در این صورت درمان قوزقرنیه در همان زمان انجام شده و صبر نمی کنیم تا پیشرفت این بیماری اتفاق بیفتد. زیرا در زیر 25 سال تقریبا پیشرفت این بیماری حتمی است و درمان های دیگری برای بهبود دید اتفاق می افتد.
برای بهبود دید در قوز قرنیه چه کاری می توان انجام داد؟
روش موثر جهت بهبود دید در افرادی که دچار بیماری قوز قرنیه می باشند بسته به شدت آن متفاوت است. چنانچه میزان قوزقرنیه خفیف باشد، تنها با استفاده از عینک ممکن است بیمار دید قابل قبولی داشته باشد و با انجام معاینات مداوم میزان پیشرفت را رصد می نماییم. از دیگر روش های درمانی می توان به استفاده از لنزهای روی چشمی مخصوص کراتوکونوس اشاره نمود که در بسیاری موارد دید مناسبی به بیمار می دهد.
از روش های درمانی جراحی این بیماری میتوان به کارگذاری حلقه های شفاف مخصوص (Intacs) Intracorneal Ring Segments در قرنیه اشاره نمود. این حلقه ها همانند یک فنر قرنیه ی شل شده را کشیده و آن را منظم تر می کنند. در نتیجه دید بیمار بهبود پیدا می کند. این جراحی امروزه به وسیله ی دستگاه لیزر فمتولیزیک انجام میشود. همچنین به دلیل انجام این عمل توسط لیزر، زمان انجام جراحی کوتاه بوده، درد نداشته و فردای عمل، چشم فرد بهبود پیدا کرده و می تواند به سر کار برگردد. این روش در درمان قوز قرنیه های متوسط استفاده می گردد.
در انواع شدید این بیماری، به قدری انحنای قرنیه زیاد شده که مجبور به پیوند قرنیه می شویم.
از کجا بدانیم که قوز قرنیه ی ما در چه مرحله ای است؟
جهت اطلاع از این موضوع می بایست توسط یک پزشک فوق تخصص قرنیه (فلوشیپ قرنیه) معاینه شده و وضعیت چشم شما توسط ایشان تشخیص داده شود.
آیا کسی که قوز قرنیه دارد، میتواند لیزیک انجام دهد؟
در کیس های مبتلا به این بیماری به دلیل اینکه قرنیه استحکام کافی ندارد، معمولا از روش های دیگر جراحی که در بخش های دیگر سایت توضیح داده ایم نظیر لنزهای داخل چشمی فاکیک استفاده می نماییم. البته در موارد خاص و با در نظر گرفتن تمام ملاحظات، ممکن است گاهی در شماره چشم های کم (زیر 2 و 3) توسط روشهای سطحی (لازک، پی آر کی و ترنس پی آر کی) بیمار را جراحی کنیم.
آیا قوز قرنیه می تواند منجر به کور شدن فرد شود؟
به هیچ وجه، این بیماری تنها میزان انحنای قرنیه را تغییر می دهد. بنابراین فرد هرگز و تحت هیچ شرایطی نابینا نمی شود. همچنین لازم به ذکر است که در تمامی درجات قوز قرنیه، روش های درمانی جراحی و غیرجراحی وجود دارد. در نهایت باید ذکر کنیم که حتی اگر بیماری آنقدر پیشرفته باشد که نیاز به پیوند قرنیه پیدا کنیم، بعد از انجام پیوند دید فرد بهبود پیدا می کند. پیوند قرنیه در این بیماران بسیار موفقیت آمیز بوده و در صورتی که اصول آن به خوبی رعایت گردد، به طور قطع پس از گذشت دوره ی نقاهت، بیمار دید خوبی پیدا می کند.
سخن پایانی:
در پایان امیدواریم که این مقاله برای شما مفید واقع شده و پاسخ تمامی سوالات خود را دریافت کرده باشید. شما میتوانید در صورتی که سوال خود را در مطالب فوق پیدا نکردید آن را در زیر همین مقاله مطرح فرمایید تا در اسرع وقت به آن پاسخ دهیم.
سلام.قوز قرنیه در ۳۰ سالگی متوقف میشود؟
لنز هیبریدی برای قوز قرنیه خوب است؟
با سلام، معمولا قوز قرنیه بالای ۳۰ سالگی پیشرفت نمیکند مگر انواع خاص آن و یا در کسانی که چشمشان را خیلی ماساژ میدهند و میخارانند. لنز هیبرید هم یکی از روشهای بهبود دید در قوز قرنیه است و جنبه ی درمانی ندارد.
با سلام.آیا لنزهای هیبریدی تحملش از لنز سخت راحت تره؟
و در کجا این لنز پیدا میشود؟
باسلام، بله، در صورت سکونت در تهران، دکتر علیمرداتی در بیمارستان فارابی میتوانند به شما کمک کنند.
سلام من ۱ ماه هست عمل قوز قرنیه انجام دادم والان تاری من داره بدتر میشه حتی قبل از عمل خیلی اذیتم میکنه سر درد و اطراف چشمم درد میگیره ، مخصوصا وقتی نوز زیاد باشه یا تلویزیون نگاه میکنم
پس از عمل لازک، ممکن است تا مدتی حساسیت به نور خفیف را تجربه کنید. این عارضه طبیعی است و به مرور زمان و با بهبودی چشمها برطرف شده و پس از یکماه بطورکامل بهبود مییابد. با این حال توصیه میکنیم به چشم پزشک مراجعه بفرمایید.