قطره کلرامفنیکل

تاریخ آخرین آپدیت: 13ام شهریور 1402

معرفی قطره ی کلرامفنیکل:

قطره کلرامفنیکل (Chloramphenicol) یک داروی آنتی‌بیوتیکی است که برای درمان عفونت‌های باکتریایی مختلف از جمله سینوزیت، عفونت‌های گوش، عفونت‌های چشمی و عفونت‌های ادراری استفاده می‌شود. این قطره به صورت موضعی (در چشم، گوش و بینی) و داخلی (به صورت قرص و آمپول) مصرف می‌شود. استفاده از قطره کلرامفنیکل ممکن است عوارض جانبی مانند حساسیت، خارش، تحریک، سردرد، تهوع و استفراغ به دنبال داشته باشید. در صورتی که تمایل دارید اطلاعات کاملی در رابطه با این قطره بدست آورید، پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

مکانیزم اثر قطره کلرامفنیکل:

این قطره از طریق مهار رشد باکتری‌ها باعث ایجاد توقف در رشد باکتری‌ها و در نهایت از بین رفتن آن‌ها می‌شود.

فواید قطره کلرامفنیکل:

قطره ی کلرامفنیکل یک داروی کاربردی برای درمان عفونت های باکتریایی چشم است. برخی از فواید این دارو عبارتند از:

کنترل عفونت‌های باکتریایی:

کلرامفنیکل قابلیت کنترل و درمان عفونت‌های باکتریایی چشم را دارد. با اثربخشی عالی در مقابل بسیاری از باکتری‌های معمول چشمی مانند استافیلوکوک، استرپتوکوک، پنوموکوک و همچنین برخی از باکتری‌های گرم منفی مانند هموفیلوس آنفلوانزا و موراکسلا کاتارالیس اثرگذاری مناسبی نشان می دهد.

تسکین علائم التهابی:

با استفاده از این دارو می‌توان علائم التهابی مانند قرمزی، تورم و درد چشم را تسکین داد.

استفاده ی آسان:

قطره چشمی کلرامفنیکل به راحتی و بدون هیچ مکانیسم پیچیده ای قابل استفاده است.

مقالات مرتبط:  پماد اریترومایسین چشمی

عدم ایجاد مقاومت:

کلرامفنیکل مانع از ایجاد مقاومت باکتری‌ها نسبت به این دارو می‌شود.

قیمت مقرون به صرفه:

این قطره نسبتا کم هزینه بوده و به راحتی برای همه ی اقشار جامعه قابل استفاده می‌باشد.

عوارض و مضرات قطره کلرامفنیکل:

همانند هر داروی دیگری، قطره کلرامفنیکل نیز عوارض و مضراتی دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم نمود:

التهاب و آلرژی:

شایع‌ترین عارضه استفاده از قطره کلرامفنیکل ایجاد علائم التهابی و آلرژیک در چشم می‌باشد.

خشکی چشم:

استفاده بلندمدت از این قطره ممکن است باعث خشکی چشم شود.

تحریک چشم:

قطره کلرامفنیکل ممکن است باعث تحریک چشم و ایجاد علائمی مانند خارش، سوزش و قرمزی در این عضو گردد.

مقاومت به دارو:

استفاده نامناسب و بی‌رویه از این دارو ممکن است باعث مقاومت باکتری‌ها به آن شود.

اثرات جانبی دیگر شدیدتر:

این دارو در موارد نادر، ممکن است باعث بروز عوارض جانبی شدید‌تر مانند تب، اسهال شدید، یبوست، دردهای شدید شکمی، خونریزی و یا آسیب به کلیه‌ها شود.

در همه ی موارد بالا، لازم است در صورت بروز هرگونه علائم غیر طبیعی، به سرعت مصرف دارو را قطع نموده و با چشم پزشک خود، تماس حاصل فرمایید. همچنین لطفا قطره را دقیقا مطابق دستور پزشک خود مصرف نمایید. این امر تا حد زیادی از بروز عوارض جانبی دارو، جلوگیری می نماید.

نقاط ضعف قطره ی کلرامفنیکل:

این قطره برای درمان برخی انواع عفونت‌های باکتریایی تنها یک راه حل موقت به حساب می‌آید. بنابراین پزشک متخصص باتجربه حتما انتخاب‌های دیگری برای درمان دائم مشکل شما درنظر خواهد گرفت.

به علاوه، از آنجایی که قطره کلرامفنیکل یک داروی آنتی‌بیوتیک نسبتا قدیمی می‌باشد، برخی از باکتری ها نسبت به آن مقاوم هستند.

مقالات مرتبط:  قطره ی میدراکس یا تروپیکامید چشمی

همچنین، در برخی موارد، مصرف قطره کلرامفنیکل ممکن است سبب کاهش تعداد گلبول‌های سفید خون شود. در نتیجه ی این امر سیستم ایمنی بدن ضعیف خواهد شد. به همین دلیل، مصرف این دارو حتما باید با دقت و به توصیه ی پزشک صورت گیرد.

دستورالعمل استفاده از قطره کلرامفنیکل:

مدت زمان درمان با قطره ی کلرامفنیکل بسته به نوع عفونت، شدت علائم، سن بیمار و وضعیت سلامتی عمومی بیمار متفاوت می‌باشد. این دارو را حتما باید به تجویز پزشک و دقیقا مطابق دستورالعمل او استفاده نمایید. علاوه بر این، به هیچ عنوان نباید دارو را بدون اطلاع و دستور پزشک معالج خود قطع نمایید.

اما به طور کلی، برای بزرگسالان، معمولاً یک قطره کلرامفنیکل به ازای هر 6 ساعت در هر چشم تجویز می‌‌شود. در موارد خاص، پزشک ممکن است مقدار بیشتر یا کمتری از این دارو را برای شما تجویز نماید.

استفاده از قطره ی کلرامفنیکل بعد از اعمال جراحی:

این قطره معمولاً پس از برخی عمل‌های جراحی چشمی تجویز می‌شود. از جمله:

  • عمل جراحی لیزیک (انواع روش های جراحی اصلاح عیوب انکساری که با نام لیزیک شناخته شده اند)
  • عمل جراحی کاتاراکت (آب مروارید)
  • عمل جراحی گلوکوم

ملاحظات لازم در استفاده از قطره ی کلرامفنیکل:

لطفا برای داشتن بیشترین بازدهی از این قطره، نکات زیر را به دقت مطالعه و رعایت فرمایید:

  • این قطره تنها برای استفاده چشمی بوده و نباید به طور داخلی مصرف گردد.
  • در صورتی که قبلاً به کلرامفنیکل یا دیگر آنتی بیوتیک‌های چشمی حساسیت داشته‌اید، حتما این موضوع را با متخصص چشم خود در میان بگذارید.
  • حتما قطره چشمی کلرامفنیکل را در یخچال نگهداری نمایید.
  • حتما قطره را دور از دسترس کودکان نگهداری نمایید.
  • این قطره نباید برای مدت طولانی (بیشتر از زمان تعیین شده توسط پزشک) استفاده گردد.
  • در صورت بروز هرگونه علائم ناخوشایند مانند خارش، تورم یا قرمزی، باید فوراً به پزشک خود اطلاع رسانی فرمایید.
  • استفاده از قطره چشمی کلرامفنیکل ممکن است باعث تاری دید موقتی شود. به همین دلیل، بهتر است بعد از استفاده از آن، تا مدتی از فعالیت‌های رانندگی یا دیگر فعالیت‌هایی که نیاز به دید کامل دارند، بپرهیزید.
  • در صورتی که در اثر استفاده از این قطره دچار خشکی چشم شدید، می‌توانید با مشورت پزشک خود، از ژل‌های مرطوب کننده چشم استفاده نمایید. همچنین در این شرایط ممکن است نیاز به کاهش تعداد قطرات کلرامفنیکل در روز داشته باشید.
  • برای بهترین بازدهی و اثر، نیاز است روش صحیح ریختن قطره در چشم را مطالعه و مطابق دستور آن عمل فرمایید. به همین منظور شما را به مطالعه ی مقاله ی تخصصی در این مورد، دعوت می نماییم.
مقالات مرتبط:  قطره ی بی حسی چشم

جمع بندی نهایی:

همانطور که اشاره شد، کلرامفنیکل یک قطره ی چشمی است که برای درمان عفونت‌های چشمی مانند کراتیت و کانژنکتیویت استفاده می‌شود. این قطره در برخی موارد پس از عمل های جراحی نیز تجویز می‌شود.

برخی از مزایای آن این دارو: کارآیی بالا، استفاده ی آسان، مقاومت خوب و قیمت مقرون به صرفه است. با این حال، این دارو ممکن است دارای مضراتی نظیر تاری دید موقتی، سوختگی، تحریک چشمی، آلرژی و حساسیت نیز می‌باشد.

برای استفاده از این قطره،حتما باید از دستورالعمل پزشک خود پیروی نمایید و در صورت بروز هر گونه عارضه به سرعت او را در جریان قرار دهید.

لطفا نقطه نظرها و پرسش های تکمیلی خود را در قسمت دیدگاه ها در پایین صفحه با ما به اشتراک بگذارید. از همراهی شما عزیزان بی‌نهایت سپاسگزاریم.

3.5/5 - (2 امتیاز)

درباره دکتر ماندانا احمدی

من دکتر ماندانا احمدی هستم، دارای فوق تخصص پیوند قرنیه، سگمان قدامی و لیزیک. فارغ التحصیل پزشکی عمومی دانشگاه شهید بهشتی سال ۱۳۷۲ با رتبه ی ممتاز (یک در صد نخبگان) که اکنون پس از 25 سال فعالیت و انجام جراحی های بی شمار در خدمت شما مردم عزیز می باشم.

(05) دیدگاه

  1. خیری
    22 اسفند 1402

    در تمام موارد به مصرف بیش از اندازه اشاره کرده اید اما هرگز نگفته اید که معنی آن چقدر، ده قطره ، ده قوطی، مصرف یکسال، یک ماه یا چه مدت یا چقدر می شود بیش از انذازه

    پاسخ
    • ادمین سایت
      4 فروردین 1403

      باسلام، مصرف این قطره بسته به نوع بیماری و دستور پزشک متفاوت می‌باشد. اما حداکثر دوز مصرفی هر ۲ ساعت یک قطره می‌باشد که پس از بهبود علائم بیماری دوز دارو کمتر خواهد شد. در نظر داشته باشید که این قطره در افراد مبتلا به فاویسم منع مصرف دارد.

      پاسخ
  2. محمد علی کیانفر
    24 اردیبهشت 1403

    با درود .چشمم دچار سوزش و خارش و انگاری یک چیز ریز تو چشمم است 2 سال پیش به متخصص رجوع کردم و گفت به کامپیوتر زیاد نگاه میکنی و دچار خشکی چشم شدی و دو قطرهکلرامفیکل هر 6 ساعتو قطره فلوکورت 8 ساعت داد که مصرف کردم و بهتر شدم اما هر 5 تا6 ماه دوباره همین وضعیت تکرار میشه میخواستم بدونم همین قطرهارو میتونم مصرف کنم یا خیر با تشکر.

    پاسخ
  3. مهدی حق بین اجیرلو
    26 خرداد 1403

    سلام دکترجان خوب هستین.یه هفته پیش وسط سرم خوردبه تیرآهن که روی نیسان بود.5تابخیه خورده.الان دو روزه انگار داخل چشمام ماسه ریختن.تاری دید هم دارم.از قطره چشمی میتونم استفاده کنم.طفا راهنمایی ام کنین.ازخداوندمتعال براتون روزهای خوبی رو درکنارخانواده محترم آرزومندم.

    پاسخ
    • دکتر ماندانا احمدی
      21 تیر 1403

      سلام همراه عزیز، قطره ی چشمی بتازونیت و اشک مصنوعی را روزی ۴ بار داخل چشمتون بریزید.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *