قطره بتامتازون چشمی

تاریخ آخرین آپدیت: 13ام شهریور 1402

معرفی قطره ی بتامتازون چشمی:

قطره بتازونیت یا بتامتازون چشمی (Betamethasone Eye Drops) یک نوع داروی ضد التهابی چشمی است که به صورت قطره‌ای استفاده می‌ گردد. این دارو برای کنترل التهابات چشمی مانند التهاب های ناشی از آلرژی، عفونت و یا بعد از اعمال جراحی چشم مانند لیزیک تجویز می‌ شود. قطره ی مذکور با کاهش التهابات چشمی، علایمی از جمله درد، خارش، قرمزی و سوزش را کنترل و درمان می نماید.

در این مقاله سعی داریم اطلاعات جامع و کاربردی در رابطه با این قطره در اختیارتان قرار دهیم. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم تا انتها با ما همراه باشید.

کاربردهای قطره بتامتازون چشمی:

قطره بتامتازون چشمی در موارد متعددی کاربرد دارد. در زیر به برخی از موارد مصرف این دارو اشاره شده است:

التهاب قرنیه:

قطره بتامتازون می‌تواند به درمان التهاب قرنیه کمک نماید. التهاب قرنیه ممکن است به علت عفونت، آسیب، الگوی خاصی از روماتیسم و یا حتی آسیب دیدگی ناشی از استفاده از لنزهای تماسی رخ دهد.

کانژنکتیویت:

این عبارت به التهابی که در پوسته چشم رخ می‌دهد، گفته می‌شود. قطره بتامتازون می‌تواند در درمان این نوع التهابات چشمی کارآمد باشد.

التهاب های جفت چشمی:

قطره بتامتازون می‌تواند در درمان التهاب هایی مانند اپتیکونژونتیویت اثرگذار باشد که با التهاب نخاع عصبی همراه است.

ادم سرخ:

این عارضه در چشم‌ها به دلیل تجمع سیال در بین بافت ها و التهابات چشمی رخ می‌دهد. قطره بتامتازون می تواند در بهبود و تسکین این عارضه مفید باشد.

التهابات مجرای اشکی:

این التهابات ممکن است به علت عفونت یا آسیب باشند و موجب تورم و التهاب در مجرای اشکی شوند. قطره بتامتازون می‌تواند به کاهش این التهاب و تورم کمک نماید.

مقالات مرتبط:  قطره کلرامفنیکل

التهاب شبکیه:

قطره بتامتازون چشمی برای درمان التهابات چشمی مانند التهابات شبکیه و التهابات عروقی استفاده می گردد.

پس از اعمال جراحی چشمی:

در بسیاری از موارد، قطره بتامتازون برای بهبود و تسکین التهاب و تورم پس از عمل های جراحی چشمی نظیر فمتولیزیک مورد استفاده قرار می‌گیرد.

توصیه های قبل از استفاده از قطره بتامتازون:

قبل از استفاده از قطره بتامتازون چشمی، حتما لازم است با یک چشم‌پزشک مشورت نمایید. تاکید ما به این خاطر است که این قطره بر روی فشار چشم تأثیر می‌گذارد. به همین خاطر این دارو باید به تجویز پزشک و با رعایت نکات ویژه ای به کار گرفته شود. همچنین، قطره بتامتازون چشمی ممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشد، بنابراین، بهتر است اطلاعات کافی در ارتباط با تمامی داروها و مکمل هایی که استفاده می نمایید را در اختیار پزشک خود قرار دهید.

ملاحظات لازم پس از استفاده از قطره بتامتازون چشمی:

در صورت احساس هر گونه علائم ناخوشایند مانند سوزش، خارش، قرمزی، ترشح و یا درد پس از استفاده از این قطره، حتما به پزشک خود اطلاع دهید.

در موارد نادر، قطره بتامتازون می‌تواند عوارض جانبی جدی ایجاد نماید. از جمله: افزایش فشار چشم، افزایش خطر ابتلا به عفونت چشمی، تحریک و یا التهاب در سطح چشم. در صورتی که یک یا تعدادی از این عوارض جانبی را تجربه نمودید، باید به سرعت با پزشک خود تماس حاصل فرمایید.

موارد منع مصرف قطره ی بتامتازون چشمی:

قطره بتامتازون برای برخی افراد ممکن است مضر و خطرناک باشد. از جمله افرادی که از بیماری‌هایی مانند بیماری‌های قلبی، فشار خون بالا، دیابت، آسم و بیماری‌های ایمنی‌ رنج می‌برند. به همین خاطر است که یک چشم پزشک باتجربه و حاذق حتما قبل از تجویز این قطره در خصوص بیماری های زمینه ای از شما سوال می نماید.

مقدار مصرف قطره بتامتازون چشمی:

مقدار مصرف قطره بتامتازون چشمی بسته به دوز دارو، شدت علائم، نوع بیماری یا جراحی مربوطه و نظر چشم پزشک، متفاوت می باشد. این دارو توسط پزشکان به صورت نسخه‌ای تجویز شده و حتما باید مطابق دستور پزشک استفاده گردد.

مقالات مرتبط:  پماد اریترومایسین چشمی

به طور کلی، مقدار مصرف این قطره برای کنترل التهابات چشمی در بزرگسالان، سه تا چهار مرتبه در طول شبانه روز و هر بار به میزان یک تا دو قطره در هر چشم می باشد. با این حال، ممکن است پزشک شما برای شما یک دوز متفاوت تجویز نماید. بنابراین حتما این قطره را مطابق با دستور پزشک خود مصرف نمایید.

همان طور که اشاره شد، مصرف زیاد این قطره، می‌تواند منجر به ایجاد مشکلات جدی شود. به عنوان مثال ممکن است سبب افزایش فشار داخل چشم و در نتیجه آسیب رسیدن به عصب بینایی و کاهش دید گردد. به همین خاطر معمولا پزشکان توصیه می‌کنند که از مصرف این قطره به مدت طولانی اجتناب گردد.

توصیه های مهم درباره ی قطره ی بتامتازون چشمی:

در زیر توصیه های مهمی در رابطه با قطره ی بتامتازون ارائه شده است که لازم است به دقت مطالعه و رعایت گردند.

  • همیشه باید این دارو را مطابق دستور پزشک استفاده نماید. به هیچ وجه نباید از این دارو به طور خودسرانه و بدون مشورت با پزشک استفاده کنید.
  • پیش از استفاده از بتازونیت، دستورات پزشک را به دقت مطالعه کرده و به همه نکات و توصیه‌های او توجه کنید.
  • پیش از استفاده از قطره بتامتازون، می‌بایست دست‌های خود را با آب و صابون بشویید و یا از دست‌کش استفاده کنید. این مساله از انتقال عفونت به چشم شما جلوگیری می نماید.
  • هنگام استفاده از این دارو، حتماً باید چکاندن قطره بر روی سطح داخلی پلک را به دقت یاد بگیرید. چکاندن قطره در نواحی دیگر مانند کنار چشم یا در سطح بیرونی پلک می‌تواند باعث تحریک و التهاب بیشتر چشم شود.
  • به هیچ عنوان از قطره های از قبل باز شده، استفاده نفرمایید.
  • در صورتی که بیش از یک نوع قطره ی چشمی مصرف می‌کنید، باید بین مصرف دو قطره، حداقل 5 دقیقه فاصله در نظر بگیرید.
  • از لمس کردن موضع قطره بر روی چشم یا دیگر اجسام خودداری نمایید.
  • اگر در حین مصرف این دارو علائمی نظیر سوزش، خارش، درد، قرمزی یا بی‌حسی در چشم‌های خود تجربه کردید، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
  • هرگز این دارو را با دیگران به اشتراک نگذارید.
  • پس از استفاده از قطره، درپوش قطره را به‌خوبی بسته و دارو را در محیط خشک و خنک نگهداری نمایید.
  • معمولا چند روز زمان نیاز است تا این قطره اثرگذاری لازم را اعمال نماید. در صورتی که بیش از یک هفته از این قطره استفاده نمودید و علائم شما بهبود نیافت. باید این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
  • در صورت وجود علائم عفونت چشم، خشکی چشم شدید و اختلالات مشابه که توسط پزشک شما تشخیص داده شده، از مصرف این قطره پرهیز نمایید.
  • در صورتی که به‌طور تصادفی داروی قطره بتامتازون چشمی را بلعیده‌اید، به‌سرعت به پزشک خود مراجعه نمایید.
  • قطره بتامتازون چشمی ممکن است با داروهای دیگر تداخل داشته باشد. قبل از مصرف هر داروی جدید، به پزشک خود اطلاع دهید که در حال استفاده از این دارو هستید.
  • در صورتی که بیش از 10 روز از مصرف قطره بتازونیت چشمی شما می گذرد. حتما در رابطه با تداوم مصرف با پزشک خود صحبت نمایید.
مقالات مرتبط:  ژل لیپوزیک

روش صحیح استفاده از قطره های چشمی:

یکی از مهم ترین مسائل در رابطه با استفاده از قطره های چشمی، آموزش روش صحیح استفاده از آنهاست. در این خصوص توصیه می کنیم تا مقاله تخصصی روش صحیح قطره ریختن در چشم را مطالعه فرمایید.

توجه داشته باشید که استفاده نادرست از قطره های چشمی نه تنها می تواند اثرگذاری آنها را کم کند. بلکه خود ممکن است سبب عفونت و مشکلات عدیده گردد.

سخن پایانی:

همان طور که اشاره شد، قطره بتامتازون چشمی یک استروئید مصنوعی است که در موارد مختلف از جمله درمان التهاب و عفونت چشم کاربرد دارد. این قطره یکی از پرکاربرد ترین قطره های چشمی می باشد و حتما باید به تجویز پزشک و مطابق دستور وی مصرف گردد.

امیدواریم که این مقاله اطلاعات جامع و کاربردی در رابطه با قطره بتامتازون در اختیار شما عزیزان قرار داده باشد. شما می توانید نظرات و پرسش های خود را در قسمت دیدگاه ها در پایین صفحه با ما در میان بگذارید.

به این مقاله امتیاز دهید.

درباره دکتر ماندانا احمدی

من دکتر ماندانا احمدی هستم، دارای فوق تخصص پیوند قرنیه، سگمان قدامی و لیزیک. فارغ التحصیل پزشکی عمومی دانشگاه شهید بهشتی سال ۱۳۷۲ با رتبه ی ممتاز (یک در صد نخبگان) که اکنون پس از 25 سال فعالیت و انجام جراحی های بی شمار در خدمت شما مردم عزیز می باشم.

(04) دیدگاه

  1. الهام
    9 مهر 1402

    سلام وقت بخیر.. قطره بتازونیت چشمی در بیماران MS هم تجویز میشود؟ بعلت التهاب عصب بینایی معمولا قرمزی اطراف چشم رو زیاد تجربه میکنم که با مصرف این قطره بهتر میشه، میخوام بدونم تا چه مدت میشه از قطره استفاده کنم؟ سپاسگزارم

    پاسخ
    • ادمین سایت
      9 مهر 1402

      با سلام بدلیل اینکه قرمزی چشم دلایل مختلفی دارد حتما در زمان قرمزی چشم می‌بایست معاینه شوید. در ضمن قطره‌ی بتازونیت عوارضی مثل بالا بردن فشار چشم یا آب مروارید هم در مصرف طولانی ایجاد می‌کند پس دارویی نیست که سر خود مصرف شود.

      پاسخ
  2. یگانه
    16 اردیبهشت 1403

    سلام و خسته نباشید
    ببخشید مادر من بعد عمل آب مروارید سه روزه عمل کرده دکتر دو قطره چشمی اولی بتامتازون دومی سیپروفلاکسیسین. حالا من بدون اطلاع قبلی از فاصله ۱۰ دقیقه ایی . بین هرکدام ۳۵ دقیقه قرار میدهم.فاصله بتامتازون تا سیپروفلاکسیسین ۳۵ دقیقه است.با توجه به توضیحات شما حداقل بین دو قطره ده دقیقه آیا مشکلی پیش نمیاد یا میشه تغییرش بدم.

    پاسخ
    • ادمین سایت
      19 اردیبهشت 1403

      با سلام، فاصله قطره بیشتر باشه مانعی نداره اگر کمتر از ده دقیقه باشه قطره اولی به درستی جذب نمی‌شود.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *