قطره چشمی جنتامایسین یا جنتکس
مقدمه
عفونتهای چشمی باکتریایی ممکن است عوارض و مشکلات شدیدی را برای افراد ایجاد کنند. درمان این گونه عفونتها از اهمیت و ضرورت بالایی برخوردار است تا از عوارض جدیتر و پیشرفت عفونت جلوگیری شود. یکی از داروهای مورد استفاده در این زمینه، قطره چشمی جنتامایسین است که با نام تجاری جنتکس شناخته شده است. در این مقاله به بررسی کامل و جامع قطره چشمی جنتکس پرداخته شده است. بنابراین چنانچه علاقه مند به کسب اطلاعات در این زمینه هستید تا انتهای مطلب را مطالعه بفرمایید.
معرفی قطره جنتامایسین چشمی
باکتریها معمولاً علت اصلی عفونتهای چشمی هستند. قطره چشمی جنتکس دارویی مناسب برای درمان عفونتهای باکتریایی چشمی مانند بلفاریت و ورم ملتحمه می باشد. این قطره همچنین برای جلوگیری از عفونت پس از آسیب چشم و یا جراحی مورد استفاده قرار میگیرد. آسیب چشم میتواند در نتیجه ضربه، جراحی و … ایجاد شود. جنتامایسین با خواص آنتیبیوتیکی خود، علائم عفونتهای باکتریایی را کاهش داده و فرآیند بهبودی را تسریع میبخشد.
موارد استفاده
قطره جنتامایسین یا جنتکس، یک داروی قوی و پرکاربرد برای درمان عفونت های باکتریایی در چشم و پوست اطراف آن است. این دارو به دسته آنتیبیوتیکهای آمینوگلیکوزید تعلق دارد و با اثر خود بر روی باکتریها، عفونت را کنترل و درمان میکند. استفاده از جنتامایسین به ویژه در مواردی مانند بلفاریت و ورم ملتحمه موثر است. همچنین، این دارو برای جلوگیری از عفونت پس از آسیب چشم یا جراحی نیز توصیه میشود.
مهم است بدانید که جنتامایسین فقط درمان عفونت های باکتریایی چشم را تسریع میکند و بر روی سایر عفونت های چشمی تأثیری ندارد. استفاده مناسب و درست از این آنتیبیوتیک بسیار حائز اهمیت است و استفاده غیرضروری یا نادرست ممکن است باعث کاهش اثربخشی آن شود.
نحوه استفاده
برای استفاده صحیح از قطره چشم جنتکس، مراحل زیر را طبق دستور پزشکتان دنبال کنید:
- قبل از هر چیز، دستان خود را به خوبی بشویید.
- به منظور جلوگیری از آلودگی، نوک قطره چکان را لمس نکنید و اجازه ندهید که چشم یا هر سطح دیگری را لمس کند. مطمئن شوید که قطره با فاصله داخل چشم ریخته می شود.
- سر خود را به عقب خم کنید و به سمت بالا نگاه کنید.
- پلک پایینی چشم را به طرف پایین کشیده و قطره را در فاصله ی ایجاد شده بچکانید.
- بعد از استفاده از قطره چشم، چشمهای خود را به آرامی ببندید و برای 1 تا 2 دقیقه بسته نگه دارید تا دارو به طور یکنواخت در چشم توزیع شود.
- میزان دوز تجویزی این دارو، بسته به وضعیت پزشکی بیمار در افراد مختلف، متفاوت است. ممکن است پزشک در ابتدا دستور دهد که از این دارو بیشتر استفاده کنید و سپس با بهبود عفونت، میزان دوز مصرفی شما را کاهش دهد. دستورالعمل پزشکتان را به دقت دنبال کنید.
- پزشک ممکن است همزمان با قطره جنتامایسین، یک پماد چشمی را نیز برای قبل از خواب تجویز کند. در صورت استفاده از داروهای چشمی دیگر، حداقل 5 دقیقه قبل از استفاده از قطره جنتامایسین، از دیگر قطرهها استفاده کنید.
- پس از استفاده از قطرهچشم، دستها را به خوبی بشویید تا از هر گونه آلودگی جلوگیری شود.
- قطره چشم را در دمای اتاق نگه دارید و از نور مستقیم خورشید و حرارت شدید دور نگه دارید.
- برای کسب بهترین نتیجه، دستورات پزشکتان را به دقت دنبال کنید و در صورت بروز هر گونه علائم ناخوشایند یا تغییرات در وضعیت چشم، فورا به پزشک خود اطلاع دهید.
شما عزیزان می توانید جهت کسب اطلاعات تکمیلی در خصوص روش صحیح قطره ریختن در چشم، به مقاله ی تخصصی در این زمینه رجوع فرمایید.
فواید و مزایا قطره جنتکس چشمی
استفاده از قطره جنتامایسین چشمی برای درمان عفونتهای باکتریایی چشمی مانند بلفاریت و کنژنکتیویت (ورم ملتحمه عفونی) و نیز جهت جلوگیری از عفونت پس از آسیب چشم یا جراحی مفید است. این دارو به دستهی آنتیبیوتیکهای آمینوگلیکوزید تعلق دارد و درمان این نوع عفونتها را تسهیل میبخشد.
عوارض جانبی قطره جنتکس چشمی
همانند هر داروی دیگری، استفاده از قطره چشمی جنتامایسین نیز ممکن است با مضرات و عوارضی همراه باشد. در ادامه به مهمترین عوارض قطره جنتکس چشمی اشاره شده است:
- آلرژی و حساسیت
- حساسیت به نور
- سوزشچشم
- قرمزی چشم
- تاری دید
- کاهش دید موقت
- دردچشم
- تورمچشم
- ترشح غلیظ یا چرکی
- خارشچشم
- سرگیجه
- مشکلات تنفسی
در صورت مواجه شدن با یک یا تعدادی از عوارض نامبرده شده، حتما با پزشک خود مشورت نمایید. لازم به ذکر است که به دلیل شیوع بالای حساسیت به جنتامایسین، این قطره کمتر توسط چشم پزشکان تجویز می شود.
موارد احتیاط
قبل از استفاده از جنتکس و یا هر داروی دیگری، حتما پزشک خود را در جریان حساسیت های دارویی و غذایی خود قرار دهید. همچنین بسیار حائزاهمیت است که پزشک شما از داروهایی که در حال حاضر مصرف می کنید اطلاع داشته باشد تا احتمال تداخل داروئی و بروز عوارض ناخوشایند به حداقل مقدار ممکن برسد.
پرسش های متداول
در این قسمت جهت تسهیل کار شما عزیزان، سوالات متداول مراجعین در خصوص قطرهچشمجنتکس آورده شده است. در صورتی که پرسش خود را در میان سوالات زیر نمی یابید، آن را در قسمت دیدگاه ها در انتهای مطلب مطرح بفرمایید. خبر خوب اینکه خانم دکتر ماندانا احمدی، شخصا در سریع ترین زمان ممکن به پرسش های شما پاسخ خواهند داد.
1. چه کسانی نباید از قطره چشم جنتامایسین استفاده کنن؟
این قطره در کسانی که خشکی چشم دارند، به دلیل احتمال ایجاد حساسیت چشمی و تشدید خشکیچشم کمتر استفاده می شود.
2. بهترین آنتی بیوتیک برای عفونت چشم کدومه؟
پاسخ به این سوال میتواند بسته به تشخیص پزشک و معاینه ی چشم متفاوت باشد. در یک عفونت معمولی چشم پزشکی ممکن است هر متخصص چشم بین چند قطره، یکی از داروها را انتخاب کند.
3. دوز رایج تجویز قطره چشم جنتکس به چه صورته؟
دوز تجویز این دارو از روزی یکبار تا هر یک ساعت یک قطره متغیر می باشد که این مورد به تشخیص پزشک معالج بستگی دارد.
سخن پایانی
همان طور که اشاره شد، قطره چشمی جنتامایسین (معروف به جنتکس) یک آنتیبیوتیک از باکتریهای آمینوگلیکوزید است که برای درمان عفونتهای باکتریایی چشمی مانند بلفاریت و ورم ملتحمه استفاده میشود. این دارو همچنین برای جلوگیری از عفونت پس از آسیب چشم یا جراحی مورد استفاده قرار میگیرد. علی رغم مزایای فوق العاده ی این دارو، همانند هر داروی دیگری، مصرف آن ممکن است با عوارض و مضراتی نیز همراه باشد. برخی از عوارض احتمالی این دارو عبارتند از سوزش چشم، درد، تورم و حساسیت چشم به نور. درصورت بروز هرگونه عوارض جانبی، توقف استفاده از دارو و مراجعه به پزشک امری ضروری است. به همین دلیل، مشاوره دقیق و اصولی پزشک قبل از تجویز قطره جنتکس بسیار حائزاهمیت است.
امیدواریم مطالعه ی این مطلب برای شما مفید و کاربردی بوده باشد. از همراهی شما عزیزان صمیمانه سپاسگزاریم.
سلام یک ماه پیش چشمام قرمز و چرک میومد بخاطر گریه زیاد اینجوری شدم رفتم دکتر قطره چشمی جنتامایسین داده ی مدت استفاده کردم چشم راستم ب شدت چرک میاد ودرد داره(دو سال پیش هم بلغاروپلاستی کردم )چشم راستم بعد عمل کم بیش درد میکرد رفتم پیش جراحم گف عادیه دیگ پیگیر نشدم تا اینک الان بعد سه هفته قطره جنتامایسین بشدت چشمم درد میکنه قرمز و خسته س بنظرتون قطع کنم دارورو؟
باسلام، قطره جنتامایسین بشدت چشم را در گیر خشکی میکند. مصرف این دارو را قطع کنید و فقط سینالون ادونسد هر ۲ ساعت و قطره فلوکورت شبی یک بار استفاده شود همچنین برای معاینه به چشم پزشک مراجعه کنید.