26 اردیبهشت 1403 توسط دکتر ماندانا احمدی 2 دیدگاه

درمان پیرچشمی

مقدمه

پیرچشمی یک اختلال بینایی رایج است که با افزایش سن رخ می دهد. با بالارفتن سن، عدسی چشم انعطاف پذیری خود را از دست داده و قدرت تطابق آن برای دیدن اشیاء نزدیک کاهش می یابد. اختلال پیرچشمی معمولاً در افراد بالای 40 سال شروع شده و همزمان با افزایش سن تشدید می‌شود. خوشبختانه امروزه سه روش برای درمان پیرچشمی وجود دارد که عبارتند از جدیدترین روش درمان پیرچشمی یعنی عمل جراحی سوپراکور، عمل جراحی برداشتن عدسی و کاشت لنز داخل چشمی چندکانونه و روش قدیمی استفاده از عینک. چنانچه علاقه مند به کسب اطلاعات جامع و کامل در این زمینه هستید، تا انتهای مقاله را مطالعه نمایید.

پیرچشمی چیست؟

همان‌طور که اشاره شد، پیرچشمی یک اختلال بینایی رایج است که با افزایش سن رخ می دهد. این عارضه به دلیل از دست دادن انعطاف پذیری عدسی چشم و کاهش قدرت تطابق آن برای دیدن اشیاء نزدیک ایجاد می شود. به زبان ساده:

  • عدسی چشم: عضوی شفاف و انعطاف پذیر در پشت عنبیه است که نور را خم کرده و تصاویر را بر روی شبکیه چشم متمرکز می نماید.
  • تطابق: توانایی عدسی چشم برای تغییر شکل و خم شدن بیشتر برای دیدن اشیاء نزدیک است.
  • پیرچشمی: زمانی اتفاق می افتد که عدسی چشم سفت تر شده و انعطاف پذیری کافی را ندارد که در نتیجه ی آن قدرت تطابق عدسی برای دیدن اشیاء نزدیک کمتر می شود.

بیماری پیرچشمی دید نزدیک را دچار مشکل کرده و افراد را دوربین می کند؛ در نتیجه:

  • فرد در دیدن اشیاء نزدیک مانند کتاب، روزنامه یا تلفن همراه مشکل دارد.
  • ممکن است هنگام مطالعه یا انجام کارهای نیازمند دید نزدیک دچار مشکلاتی از قبیل خستگی چشم، سردرد و تاری دید شود.

معمولاً پیر چشمی

  • پیرچشمی در افراد بالای 40 سال شروع می شود.
  • با افزایش سن بدتر می شود.
  • در زنان و مردان به طور یکسان رخ می دهد.
  • امروزه با روش های  جراحی سوپراکور، کاشت لنز چندکانونه و استفاده از عینک، درمان پیرچشمی امکان پذیر است.

علل پیرچشمی

پیرچشمی می تواند علت‌های مختلفی داشته باشد. مهمترین علل پیرچشمی عبارتند از:

افزایش سن

اصلی ترین عامل پیرچشمی، افزایش سن می باشد. با افزایش سن، پروتئین های عدسی چشم سفت تر و متراکم تر شده و درنتیجه عدسی انعطاف پذیری خود را از دست می دهد.

بیماری های خاص

برخی بیماری‌های خاص مانند دیابت و فشار خون بالا می توانند پیر چشمی را در سن پایین‌تر ایجاد کنند

مصرف برخی داروها

استفاده از داروهای خاص مانند آنتی هیستامین ها و داروهای ضد افسردگی می تواند باعث تاری دید و علائم مشابه پیرچشمی شود. همچنین رژیم ها و یا بیماری‌های شدید می توانند باعث شروع پیرچشمی در سنین کمتر شوند.

علائم پیرچشمی

اگر مرز 40 سالگی را گذرانده اید و با تعدادی از علائم زیر نیز مواجه هستید، احتمال دارد به پیر چشمی مبتلا باشید. بنابراین لازم است به یک متخصص چشم باتجربه در این زمینه مراجعه نمایید. شایع ترین علائم پیر‌چشمی عبارتند‌از:

مشکل در دیدن اشیاء نزدیک

رایج ترین علامت پیرچشمی، ایجاد اختلال در دیدن اشیاء با فاصله نزدیک است.

مقالات مرتبط:  قرمزی چشم یا Red Eye

خستگی چشم

افراد مبتلا به پیرچشمی ممکن است هنگام مطالعه یا انجام کارهای نزدیک، خستگی چشم را تجربه کنند.

سردرد

اگر بالای 40 سال سن دارید و دائما سردرد را تجربه می کنید، ممکن است سردرد شما به دلیل ابتلا به پیرچشمی باشد.

تاری دید

تاری‌دید به خصوص در هنگام مطالعه یا انجام کارهای نزدیک، می تواند از علائم پیرچشمی باشد.

دوبینی

گاهی اوقات افراد مبتلا به پیر‌چشمی ممکن است تصاویر را دوگانه ببینند.

نیاز به نور بیشتر برای مطالعه

افراد مبتلا به پیر چشمی ممکن است برای دیدن اشیاء نزدیک به نور بیشتری نیاز داشته باشند.

حالت تهوع و یا گیجی و دل‌بهم‌خوردگی

بعضی اوقات و بخصوص در مواقعی که طولانی مدت به فاصله نزدیک نگاه کرده و ناگهان به فواصل دورتر نگاه می کنید، ممکن است احساس گیجی و تاری دید کنید.

تشخیص پیرچشمی

تشخیص قطعی پیرچشمی، تنها توسط یک چشم پزشک متخصص پیرچشمی امکان پذیر است. متخصص چشم از روش های زیر برای بررسی وجود یا عدم وجود پیر‌چشمی استفاده می کند:

  • معاینه چشم که بهترین راه برای تشخیص پیرچشمی است.
  • تست های بینایی که برای اندازه گیری قدرت تطابق و وضوح دید انجام می شوند.
  • اندازه گیری قدرت تطابق که با استفاده از دستگاهی به نام اسکیاسکوپ یا رتینوسکوپ انجام می شود.
  • تست چشم با عینک

راه های پیشگیری از پیرچشمی آیا می توان از پیرچشمی پیشگیری کرد؟

باوجود اینکه هیچ راهی برای جلوگیری قطعی از پیرچشمی وجود ندارد؛ اما می توان با انجام برخی اقدامات پیشگیرانه، شروع و پیشرفت آن را به تاخیر انداخت. مهمترین را‌های پیشگیری از پیرچشمی عبارتند از:

معاینات منظم چشم

معاینات منظم چشم می توانند به تشخیص زودهنگام پیرچشمی و سایر مشکلات بینایی کمک کنند. به طور کلی، توصیه می شود که همه ی افراد و به خصوص افراد بالای 40 سال، سالیانه یک مرتبه معاینه چشم پزشکی را انجام دهند. افراد مبتلا به بیماری های خاص مانند دیابت و فشار خون بالا باید فاصله ی معاینات چشم را کمتر کنند.

رژیم غذایی سالم

استفاده از یک رژیم غذایی سالم که سرشار از میوه ها، سبزیجات و آنتی اکسیدان ها باشد، می تواند به سلامت چشم کمک کند. آنتی اکسیدان ها می توانند از آسیب سلول های چشم در برابر رادیکال های آزاد محافظت کنند. منابع غنی از آنتی اکسیدان عبارتند از: میوه ها (مانند توت ها، مرکبات، کیوی و انار)، سبزیجات (مانند اسفناج، کلم پیچ، بروکلی و هویج) و آجیل و دانه ها (مانند بادام، گردو و تخم کتان)

محافظت از چشم در برابر نور خورشید

استفاده از عینک آفتابی با اشعه UV مناسب می تواند به محافظت از چشم در برابر نور خورشید و آسیب های ناشی از آن کمک کند. اشعه UV می تواند به عدسی و شبکیه چشم آسیب رسانده و خطر ابتلا به آب مروارید و دژنراسیون ماکولا وابسته به سن را افزایش دهد.

کنترل بیماری های زمینه ای

کنترل بیماری های زمینه ای مانند دیابت و فشار خون بالا می تواند خطر ابتلا به پیرچشمی را کاهش دهد. دیابت و فشار خون بالا می توانند به عروق خونی چشم آسیب رسانده و جریان خون به چشم را کاهش دهند.

ترک سیگار

سیگار کشیدن می تواند به عروق خونی چشم آسیب رسانده و جریان خون به چشم را کاهش دهد. بنابراین ترک سیگار می تواند خطر ابتلا به پیرچشمی و سایر مشکلات بینایی را کاهش دهد.

مقالات مرتبط:  سن مناسب برای عمل لیزیک چشم

استراحت کافی

خستگی چشم می تواند علائم پیرچشمی را شدیدتر کند. استراحت کافی چشم ها می تواند به کاهش خستگی چشم و بهبود دید کمک کند.

استفاده از نور مناسب

استفاده از نور مناسب هنگام مطالعه یا انجام کارهای نزدیک می تواند به کاهش خستگی چشم و بهبود دید کمک کند. نور باید کافی باشد، اما نباید خیلی خیره کننده باشد.

بهبود تنظیمات صفحه نمایش

بهبود‌تنظیمات صفحه نمایش کامپیوتر و تلفن همراه می تواند به کاهش خستگی چشم و بهبود دید کمک کند. در این راستا بهتر است روشنایی صفحه نمایش را تنظیم کنید تا با نور محیط مطابقت داشته باشد. همچنین سعی کنید هر 15 دقیقه چند لحظه از صفحه نمایش فاصله گرفته و کمی به چشمتان استراحت دهید.

مصرف مکمل های غذایی

برخی از مکمل های غذایی مانند لوتئین و زآگزانتین می توانند به سلامت چشم کمک کنند. لازم به ذکر است که قبل از مصرف هر گونه مکمل غذایی لازم است با پزشک خود مشورت کنید.

درمان پیرچشمی

برای درمان پیرچشمی سه روش استفاده از عینک، عمل جراحی کارگذاری لنز چندکانونه و روش جدید سوپراکور وجود دارند. در ادامه هر یک از این روش ها را به صورت تخصصی بررسی می کنیم:

1. سوپراکور، جدیدترین روش درمان پیرچشمی

با پیشرفت علم، یک روش لیزری بسیار کارآمد برای اصلاح دائمی پیرچشمی ایجاد شده است که سوپراکور نام دارد. سوپراکور برای اصلاح پیرچشمی در سن 40 تا 55 سالگی و به همراه جراحی فمتولیزیک (به کمک سه نوع لیزر حرفه ای) انجام می شود. در جدیدترین روش درمان پیرچشمی، هم شماره چشم مرتبط با دیددور اصلاح شده و هم از لیزر چندکانونه مرکزی  برای اصلاح همیشگی پیرچشمی استفاده می شود.

مدت زمان انجام این جراحی، کمتر از 20 دقیقه بوده، از 5 ساعت بعد از جراحی دید نزدیک و دور کامل بهبود پیدا می کند و هیچ گونه درد و سوزشی نخواهید داشت. همچنین این عمل نیازی به بیهوشی، پانسمان پس از عمل و بخیه ندارد و بلافاصله بعد از عمل حال مطلوبی خواهید داشت. جهت کسب اطلاعات بیشتر دراین خصوص می توانید به مقاله تخصصی عمل جراحی سوپراکور که توسط یکی از معدود جراحانی که تجربه، تجهیزات و توانایی انجام موفق این جراحی را دارند، تایید شده است مراجعه نمایید.

2. برداشتن عدسی چشم و کارگذاری لنز داخل چشمی چندکانونه

یکی دیگر از روش های درمان پیرچشمی، عمل جراحی کاشت لنزداخل چشمی مولتی فوکال یا چندکانونه است. یک جراح باتجربه معمولا در شرایطی که فرد مبتلا به کاتاراکت یا همان آب مروارید باشد، با یک عمل داخل چشمی، همزمان با خارج نمودن عدسی چشم (که در حالت معمول در جراحی آب مروارید خارج می گردد)، یک لنز چندکانونه برای اصلاح عیوب انکساری چشم بیمار جایگزین عدسی می نماید.

عیوب انکساری چشم عبارتند از دوربینی، نزدیک بینی، آستیگماتیسم و پیرچشمی.

3. استفاده از عینک

استفاده‌از‌عینک ساده ترین روش درمان پیرچشمی است که در صورت عدم تمایل یا عدم امکان انجام جراحی برای درمان دائمی پیرچشمی، مورد استفاده قرار می گیرد.

انتخاب بهترین روش درمان پیرچشمی

بهترین روش درمان پیرچشمی، بسته به عوامل مختلف مانند سن، شرایط اقتصادی، نیاز یا عدم نیاز به حذف دائمی عینک، ابتلا یا عدم ابتلا به آب مروارید، شغل و روش زندگی در افراد مختلف، متفاوت می باشد. مهمترین نکته در انتخاب بهترین روش درمان پیرچشمی، این است که با تحقیق و پرس و جو، یک جراح چشم پزشک که تجربه و توانایی کافی در انجام هر سه روش اصلاح پیرچشمی و نیز تجهیزات به روز در این زمینه را داشته باشد، برگزینید و به راهنمایی های ایشان اهمیت دهید. چنانچه در این زمینه به راهنمایی احتیاج دارید، می توانید در قسمت دیدگاه ها در انتهای مطلب برای ما پیغام بگذارید.

مقالات مرتبط:  آیا عمل لیزیک دائمی است؟

سوالات متداول درباره پیرچشمی

در ادامه جهت تسهیل کار شما عزیزان، با 10 پرسش رایج درمورد پیرچشمی و پاسخ جامع یکی از بهترین جراحان چشم در این زمینه یعنی خانم دکتر ماندانا احمدی با شما همراه هستیم:

1. آیا پیر چشمی در جوانی هم اتفاق میفته؟

خیر. اما گاه به دلایلی که به آنها اشاره کردیم، در سن پایین تر آغاز می شود.

2. دلیل پیر چشمی در جوانی یا همان پیرچشمی زودرس چیه؟

رژیم های شدید و نامناسب، ابتلا به دوربینی مخفی، استفاده از بعضی داروها، جراحی آب مروارید (کاتاراکت) در سنین کودکی و نوجوانی

3. خانم دکتر آیا شما تمام روش های درمان پیرچشمی رو انجام میدید؟

بله، سوپراکور، کارگذاری لنزهای چندکانونه و …

4. چه قرصی برای درمان پیر چشمی مناسبه؟

هنوز قرصی برای درمان پیرچشمی وجود ندارد؛ اما قرص های تقویتی چشم حاوی گزانتین و لوتئین می توانند تا حدودی سن ابتلا را افزایش دهند. فقط بعضی قطره ها در درمان پیرچشمی بکار می روند که تا حدودی باعث بهبود موقت دید نزدیک می شوند.

5. آیا درمان پیرچشمی توسط طب سنتی امکان پذیره؟

خیر

6. هزینه درمان پیر چشمی چقدره؟

در سال 1403 هزینه آزاد (بدون بیمه) فمتولیزیک به همراه سوپراکور یعنی اصلاح عینک دور و نزدیک به صورت همزمان 40 میلیون تومان و هزینه آزاد (بدون بیمه) کارگذاری لنز چندکانونه هردوچشم 55 میلیون تومان است. البته می توانید از بیمه خود هم استفاده بفرمایید.

7. پیر چشمی تا چه سنی ادامه داره؟

پیرچشمی از 43-40 سالگی شروع شده، تا 65 سالگی تشدید شده و پس از آن ثابت باقی می ماند.

8. پیر چشمی با دوربینی چه تفاوتی دارد؟

افراد دوربین قدرت تطابق داشته و می توانند تا حدودی ضعف بینایی خود را با تلاش چشمی جبران کنند. اما افراد پیرچشم فقط نزدیک را خوب نمی بینند و نیاز به عینک برای دید نزدیک دارند. توضیح کامل این مطلب نیاز به اطلاعات علمی داشته و کمی طولانی است.

9. آیا خستگی چشم از علائم پیر چشمی است؟

بله. خستگی چشم، سردرد خفیف، گیجی و تاری دید از علائم پیرچشمی هستند.

10. پیر چشمی باعث اختلال در کدام دید می شه؟

فقط دید نزدیک دقیق مثل مطالعه و کار با موبایل

جمع بندی و سخن پایانی

همان طور که اشاره شد، پیر‌چشمی یک عارضه رایج اما قابل درمان است که با سه روش عمل جراحی سوپراکور، عمل جراحی کارگذاری لنز چندکانونه و استفاده از عینک قابل اصلاح است. امیدواریم با مطالعه ی این مطلب پاسخ تمام پرسش های خود درخصوص پیر چشمی و روش های اصلاح آن را کسب نموده باشید. شما عزیزان می توانید پرسش های تکمیلی خود را در قسمت دیدگاه ها در انتهای مطلب با ما به اشتراک گذاشته و منتظر پاسخ علمی و فوری ما باشید.

 

به این مقاله امتیاز دهید.

درباره دکتر ماندانا احمدی

من دکتر ماندانا احمدی هستم، دارای فوق تخصص پیوند قرنیه، سگمان قدامی و لیزیک. فارغ التحصیل پزشکی عمومی دانشگاه شهید بهشتی سال ۱۳۷۲ با رتبه ی ممتاز (یک در صد نخبگان) که اکنون پس از 25 سال فعالیت و انجام جراحی های بی شمار در خدمت شما مردم عزیز می باشم.

(02) دیدگاه

  1. عظیمی
    16 تیر 1403

    پ

    با سلام خسته نباشید
    پدرم 89ساله 14سال پیش هردو چشم عمل کاتاراکت انجام شده والان خیلی کم بینا شده است متخصص شبکیه گفت برو زندگیتو بکنلطفا راهنمایی بفرمایید چکار کنیم نابینا نشود روز به روز کم بینا می شود

    پاسخ
    • دکتر ماندانا احمدی
      21 تیر 1403

      با سلام، اگر تغییرات سنی شبکیه باشد هرگز نابینا نمی‌شوند و تنها دید مرکزی ایشان کم خواهد شد.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *