قطره ی فلوکورت

تاریخ آخرین آپدیت: 14ام اسفند 1402

مقدمه

قطره‌ی فلوکورت چشمی، یک نوع داروی استریل تجویزی است که به عنوان یک کورتیکواستروئید عمل می‌کند. این قطره‌ها حاوی فلوئوسینولون (Fluocinolone) هستند و برای کنترل التهاب و حساسیت در چشم استفاده می‌شوند. فلوکورت، در درمان برخی از بیماری‌های چشمی مانند التهاب مزمن سگمان قدامی چشم، التهاب قرنیه، درماتیت و … استفاده می‌شود. اطمینان داشته باشید که با مطالعه ی این مقاله، اطلاعات جامع و کاربردی در رابطه با این قطره به دست خواهید آورد. بنابراین تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

قطره ی فلوکورت چشمی چیست؟

قطره‌ی فلوکورت یا فلورومتولون (Fluorometholone)، یک قطره ی استریل چشمی است که برای درمان برخی از بیماری‌های چشمی از جمله التهاب و حساسیت استفاده می‌شود. این قطره‌ حاوی فلوئوسینولون (Fluocinolone) است که یک کورتیکواستروئید می باشد.

مکانیسم اثر

مکانیسم اثر قطره ی چشمی فلوکورت به این صورت است که پس از پس از ورود قطره به چشم، فلوئوسینولون درون چشم به گیرنده‌های استروئیدی موجود در سلول‌ها متصل می‌شود. این اتصال باعث کاهش فعالیت التهابی و حساسیتی در چشم می‌شود. به این ترتیب، قطره فلوکورت به کنترل التهاب و علائم مرتبط با آن مانند قرمزی، تورم، سوزش، درد و خارش کمک می‌کند.

مزایا و فواید

قطره فلوکورت چشمی مزایا و فواید متعددی دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره شده است:

کنترل التهاب

قطره چشمی فلوکورت دارای خاصیت ضدالتهابی قوی است. با کاهش التهاب در چشم، علائمی مانند قرمزی، تورم، خارش، سوزش و درد کاهش می‌یابد. این قطره‌ها به عنوان یک گزینه درمانی مؤثر برای بیماری‌هایی مانند التهاب قرنیه و التهاب مزمن قسمت جلویی چشم استفاده می‌شوند.

کاهش حساسیت

فلوکورت چشمی دارای خواص ضدحساسیتی است که به کنترل علائم حساسیتی مانند خارش و سوزش کمک می‌کند. این قطره‌ها می‌توانند در درمان بیماری‌هایی مانند درماتیت تماسی که با التهاب و حساسیت چشمی همراه است، مؤثر باشند.

تسکین علائم

استفاده از قطره ی فلوکورت چشمی به تسکین علائمی که به علت حساسیت و تحریک چشم ایجاد می‌شوند، کمک می کند. این علائم عبارتند از: خارش، سوزش، قرمزی، تورم، درد و غیره .

مدیریت بیماری‌های مزمن

برخی از بیماری‌های چشمی مانند درماتیت نیاز به کنترل مداوم دارند. قطره فلوکورت چشمی در کنترل و مدیریت این بیماری‌ها نقش بسیار موثری ایفا می کند. از آنجا که این قطره کمتر باعث افزایش فشار چشم می شود، این استروئید در بیماری های مزمن مورد استفاده ی بیشتری دارد.

مقالات مرتبط:  قطره ی میدراکس یا تروپیکامید چشمی

مضرات و عوارض

همانند هر دارو یا ماده ی دیگری، مصرف قطره چشمی فلوکورت نیز ممکن است با برخی عوارض و مضرات همراه باشد. داشتن اطلاعات کافی در این رابطه به شما کمک می کند تا در صورت مواجه شدن با این عوارض، بهترین واکنش ممکن را داشته باشید. در ادامه، به این عوارض و مضرات احتمالی اشاره شده است:

افزایش ریسک عفونت

استفاده طولانی مدت از این قطره می‌تواند باعث کاهش مقاومت سیستم ایمنی چشم و افزایش ریسک ابتلا به عفونت‌ قرنیه شود. در صورتی که با علائمی مانند درد، قرمزی و یا تغییر در دیدتان مواجه شدید، لازم است فورا این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.

افزایش فشار داخل چشم

استفاده طولانی مدت از این قطره، ممکن است باعث افزایش فشار داخل چشم شود. این مسئله نیز می‌تواند باعث آسیب به عصب بینایی و بروز مشکلات بینایی شود. بنابراین در صورتی که متوجه تغییر در دید و یا درد در چشم و سر شدید، فورا با متخصص چشم خود ارتباط برقرار نمایید.

تحریک و خشکی چشم

استفاده از قطره ی فلوکورت، ممکن است باعث ایجاد تحریک و خشکی چشم شود. این مشکلات معمولاً به صورت موقت بوده و پس از قطع استفاده از قطره رفع می‌شوند. اما در صورتی که مشکلات خشکی چشم شما شدید باشد، می‌توانید با صلاحدید و تجویز چشم پزشک از قطره مرطوب کننده چشم استفاده نمایید.

عوارض سیستمیک

استفاده از قطره ی فلوکورت چشم به مقدار زیاد و برای مدت زمان طولانی، ممکن است سبب بروز عوارض سیستمیک در بدن شما گردد. این عوارض عبارتند از: افزایش قند خون، سرعت رشد غیرطبیعی در کودکان، ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن و تهاجم عفونی. بنابراین، بسیار مهم است که این قطره را تنها به دستور دکتر چشم و دقیقا مطابق دستورات و توصیه‌های او استفاده نمایید.

دستورالعمل‌ استفاده از قطره‌ی فلوکورت چشمی

توجه داشته باشید دستورالعمل پزشکان مختلف در رابطه با نحوه ی استفاده از یک دارو یا قطره، بسته به عوامل مختلف از جمله میزان تجربه و سبک درمانی پزشک، نوع بیماری، شرایط کلی بیمار و … متفاوت می باشد. بنابراین شما باید این قطره را مطابق نسخه و دستور چشم پزشک خود استفاده نمایید. در ادامه چند دستور العمل عمومی و ملاحظات لازم در خصوص استفاده از قطره ی فلوکورت چشمی آورده شده است:

  • قبل از استفاده از این قطره، حتما دست‌های خود را با آب و صابون بشویید.
  • پیش از استفاده، به دقت برچسب روی بسته‌بندی قطره و دستورات پزشک را مطالعه نمایید.
  • در صورت استفاده از لنز تماسی، حداقل 15 دقیقه قبل، لنز را از چشم خارج نموده و در صورت نیاز حداقل پس از گذشت 15 دقیقه از ریختن قطره، مجددا از لنز استفاده نمایید.
  • معمولاً شما باید در هر چشم یک قطره بریزید. مگر اینکه دستور پزشک شما متفاوت باشد.
  • در صورت نیاز به استفاده از سایر قطره های چشمی، حداقل 10 دقیقه بین تزریق قطره های چشمی مختلف فاصله در نظر بگیرید تا هر دارو به خوبی جذب شود.
مقالات مرتبط:  قطره بتامتازون چشمی

جهت کسب اطلاعات جامع و کاربردی در خصوص بهترین روش استفاده از قطره ی فلوکورت و سایر قطره های چشمی، می توانید به مقاله ی تخصصی روش صحیح قطره ریختن در چشم مراجعه نمایید.

آیا قطره فلوکورت چشمی باید در یخچال نگهداری شود؟

بله، قطره ی فلوکورت چشمی باید در یخچال نگهداری شود. اطلاعات نگهداری قطره های چشمی معمولاً در بسته‌بندی محصول ذکر می‌شود. پیشنهاد می‌شود این اطلاعات را مطالعه نموده و دستورات نگهداری را به دقت رعایت فرمایید. همچنین، در این رابطه می توانید از پزشک خود راهنمایی بگیرید.

آیا قطره چشمی فلوکورت برای همه افراد مناسب است؟

خیر، قبل از استفاده از هر نوع دارو، از جمله قطره چشمی فلوکورت، لازم است که با پزشک خود مشورت نمایید. پزشک بر اساس تاریخچه پزشکی و وضعیت کلی شما تشخیص می دهد که آیا استفاده از این قطره برای شما مناسب است یا خیر. برای مثال، در صورتی که به برخی از مواد موجود در فلوکورت حساسیت داشته باشید، لازم است قطره ی دیگری مانند …. توسط پزشک برای شما جایگزین گردد. همچنین، در برخی از شرایط پزشکی خاص، مانند عفونت قارچی چشم یا استفاده همزمان از داروهای خاص، استفاده از فلوکورت ممکن است خطرناک باشد. بنابراین، پیشنهاد می کنیم این قطره را تنها به تجویز یک پزشک حاذق و مطابق با دستورات و راهنمایی‌های ایشان استفاده نمایید.

قطره ی فلوکورت چشمی معمولا بعد از کدام عمل های جراحی تجویز می شود؟

قطره چشمی فلوکورت معمولاً بعد از عمل‌های جراحی چشمی مختلف تجویز می‌شود. البته این موضوع بسته به نظر و روش درمانی پزشکان مختلف و نیز شرایط بیماران مختلف، متفاوت می باشد. به طور نمونه خانم دکتر ماندانا احمدی که یکی از پزشکان برجسته ی متخصص قرنیه و سگمان قدامی هستند، این قطره را به عنوان مراقبت های بعد از اعمال جراحی زیر، تجویز می کنند:

جراحی قرنیه

این قطره معمولا پس از برخی عمل های جراحی در ناحیه ی قرنیه ی چشم مانند پیوند قرنیه، تجویز می شود.

جراحی عدسی

بعد از برخی از عمل‌های جراحی در ناحیه ی عدسی مانند جراحی آب مروارید یا کاتاراکت، از قطره‌فلوکورت چشم استفاده می شود.

مقالات مرتبط:  کپسول گاباپنتین

جراحی گلوکوم

در برخی موارد، بعد از جراحی گلوکوم یا آب سیاه، قطره چشمی فلوکورت تجویز می‌شود.

جراحی رتین

بعضی از عمل‌های جراحی رتین مانند ویترکتومی ممکن است نیاز به تجویز قطره‌چشمی فلوکورت داشته باشند.

عمل جراحی کاشت لنز داخل چشمی یا ICL

یکی از مراقبت های بعد از جراحی کاشت لنز داخل داخل چشمی ICL، استفاده ی منظم از قطره ی فلوکورت چشمی می باشد.

سایز عمل های جراحی

پس از جراحی های لیزیک، لازک، ترانس پی آرکی و فمتولیزیک نیز از این قطره استفاده می شود. برتری این قطره بر سایر استروئیدها در عدم افزایش فشار داخل چشم است.

آیا قطره چشمی فلوکورت برای کودکان نیز تجویز می شود؟

بله، در برخی موارد خاص مانند التهاب چشمی یا عفونت باکتریایی، ممکن است پزشک قطره چشمی فلوکورت را برای کودکان تجویز نماید. با این حال، استفاده از قطره چشمی فلوکورت در کودکان نیاز به نظارت بیشتر چشم پزشک دارد. این قطره معمولا با دقت و با توجه به سن، وزن، تاریخچه پزشکی و شرایط خاص هر کودک تجویز می‌شود.

جمع بندی

همانطور که اشاره شد، قطره چشمی فلوکورت یک داروی ضدالتهابی و ضدعفونی کننده است که حاوی فلوئوسینولون (Fluocinolone)می باشد. استفاده از این قطره معمولاً در صورت وجود التهاب چشم، عفونت باکتریایی، عفونت لایه سطحی چشم و … توسط پزشک توصیه می‌شود. همچنین، این قطره ممکن است پس از برخی از عمل‌های جراحی چشمی نظیر عمل جراحی کاشت لنز داخل چشمی ICL، عمل آب مروارید، عمل پیوند قرنیه و … تجویز شود.

اگرچه مصرف این دارو در اغلب موارد، مزایای متعددی به همراه دارد، اما همانند هر داروی دیگری در برخی موارد نیز ممکن است با عوارضی همراه باشد. بنابراین توصیه می کنیم این قطره را تنها به تجویز پزشک و دقیقا مطابق دستور ایشان مصرف نمایید. همچنین در صورت مواجه شدن با هر گونه عارضه مانند خارش، سوزش، درد، قرمزی و تورم، فورا پزشک خود را در جریان قرار دهید.

لازم به ذکر است که کلیه ی مطالب این سایت توسط یکی از بهترین چشم پزشکان یعنی خانم دکتر ماندانا احمدی، فوق تخصص قرنیه و سگمان قدامی تائید شده است. بنابراین از علمی بودن و صحت این اطلاعات اطمینان کامل داشته باشید.

امیدواریم از مطالعه ی این مطلب، رضایت کافی داشته باشید. شما می توانید با استفاده از بخش دیدگاه ها در انتهای مطلب به راحتی با ما ارتباط بگیرید و نظرات و پرسش های تکمیلی خود را مطرح نمایید. از همراهی شما عزیزان صمیمانه سپاسگزاریم.

4.4/5 - (22 امتیاز)

درباره دکتر ماندانا احمدی

من دکتر ماندانا احمدی هستم، دارای فوق تخصص پیوند قرنیه، سگمان قدامی و لیزیک. فارغ التحصیل پزشکی عمومی دانشگاه شهید بهشتی سال ۱۳۷۲ با رتبه ی ممتاز (یک در صد نخبگان) که اکنون پس از 25 سال فعالیت و انجام جراحی های بی شمار در خدمت شما مردم عزیز می باشم.

(15) دیدگاه

  1. حسین خانی
    1 بهمن 1402

    سلام چرا بعد از ریختن این قطره سوراخ مردمکم گشاد میشود ممنون میشم دلیلشو بگید

    پاسخ
    • ادمین سایت
      7 بهمن 1402

      با سلام، قطره‌ی فلوکورت باعث باز شدن مردمک نمی‌شود.

      پاسخ
  2. سعید
    3 اردیبهشت 1403

    تا زمانیکه از قطره استفاده میکنم دیدم خوبه ولی بعد از مدتی که مصرفش رو قطعش میکنم،دیدم کم کم تار میشه

    پاسخ
  3. منصور
    2 خرداد 1403

    سلام.من مگس پران چشم گرفتم روز قبلش با آدمی که عفونت چشم داشت سرکارداشتم بعدازمصرف فلوکورت تازه فهمیدم باید داخل یخچال نگهداری بشه..دکترااصلا فرصت سوال نمیدن وگرنه اینقدر گرفتار نمیشیم انسان بادام فرق داره باید بدونه چی براسلامتش خوبه یابده..وبدونه ازلحاظ بیماری کجای کاره

    پاسخ
    • دکتر ماندانا احمدی
      27 مرداد 1403

      باسلام، مگس پران اگر جدید است، زیر یک ماه باید معاینه شود.

      پاسخ
  4. فائره
    6 تیر 1403

    سلام ببخشید من واسه خشکی چشم و سوزشش یه پزشک مراجعه کزدم این قطره رو نوشت ولی خود این قطره خشکی چشم میاره مصرفش کنم یا خیر؟

    پاسخ
    • دکتر ماندانا احمدی
      21 تیر 1403

      با سلام، بله فقط ۲ بار در روز به همراه قطره ی سینالون ادونسد هر ۳ ساعت یک قطره و در ضمن نیاز به معاینه می‌باشد.

      پاسخ
  5. محمد کامرانی
    18 تیر 1403

    سلام
    آیا این قطره برای چشمی که روی سفیدی چشم دارای لکه قرمز خون است مفید است؟

    پاسخ
    • دکتر ماندانا احمدی
      21 تیر 1403

      با سلام، بله

      پاسخ
  6. حامد زرابی
    15 مرداد 1403

    سلام وقت بخیر
    ۱ماه هست عمل لازک انجام دادم امروز دکترم بعد از معاینه این قطره رو تجویز کرده به مدت ۲ماه،ماه اول هر۸ساعت ماه دوم هر۱۲ساعت
    این مدت تاثیرمخربی روی چشمام نداره؟
    باتشکر

    پاسخ
    • دکتر ماندانا احمدی
      16 مرداد 1403

      باسلام، باتوجه به پروتکل‌های درمانی ما، مدت زمان تجویز دارو برای بیماران شش هفته تعیین می‌شود.

      پاسخ
  7. سمیه وطن خواه
    1 شهریور 1403

    سلام روزبخیر من یکماه پیش لازک انجام دادم دکترم بعد از اینکه برای یکماه بتامتازون مصرف کردمالان قطره فلوکورت تجویز کزدند هر شش ساعت برای سه ماه و داروخانه بجاش قطره متولوویژن داده و بعد از مصرف این قطره دیدم خیلی بد میشه میخاستم بپرسم آیا مصرف این قطره ضروریه چون واقعأ استفاده از گوشی و خواندن برام سخت میشه

    پاسخ
    • دکتر ماندانا احمدی
      1 شهریور 1403

      با سلام، برای بیماران ما حداکثر مدت استفاده از قطره فلوکورت ۵ هفته می‌باشد و پس از این مدت تنها درمان با اشک مصنوعی ادامه می‌یابد.

      پاسخ
  8. 17 شهریور 1403

    عالی دکتر ممنون

    پاسخ
    • دکتر ماندانا احمدی
      17 شهریور 1403

      ممنون از شما همراه گرامی

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *