۱۵ اسفند ۱۴۰۲ توسط دکتر ماندانا احمدی 0 دیدگاه

قطره ی دیکلوفناک یا کتورولاک یا دیکلوپتین

مقدمه

قطره دیکلوفناک چشمی در درمان برخی از مشکلات چشمی مانند التهاب و التیام پس از جراحی های چشمی، درمان التهابات سطحی چشم و کنترل التهاب در برخی از بیماری‌های عفونی به کار می رود. چنانچه علاقه مند به کسب اطلاعات در مورد این قطره هستید، توصیه می کنیم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

قطره ی دیکلوفناک چشمی چیست؟

قطره چشمی دیکلوفناک، یک داروی موثر و پرکاربرد است که برای تسکین درد و کاهش تورم بعد از برخی عمل های جراحی چشم مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین، در برخی موارد این دارو در طول عمل جراحی جهت جلوگیری از انقباض مردمک چشم استفاده می شود.

دیکلوفناک در دسته‌ی داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) قرار دارد. این قطره با نام های دیگری مانند کتورولاک یا دیکلوپتین نیز شناخته شده است.

بسیاری از افراد با علائم حساسیت فصلی مانند تب یونجه نیز از این قطره چشمی بهره می‌برند. با استفاده از دیکلوفناک، می‌توان علائم حساسیت چشمی را تسکین داد و راحتی و آسایش بیشتری را برای فرد فراهم نمود.

مکانیسم اثر قطره دیکلوفناک چشمی چگونه است؟

به طور کلی قطره دیکلوفناک چشمی به کاهش التهاب و درد در چشم کمک می‌کند. ماده موثره اصلی در این قطره، دیکلوفناک سدیم است که یک ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) است. دیکلوفناک سدیم به عنوان یک مهارکننده سیکلواکسیژناز (COX) عمل می‌کند. این آنزیم در مسیر تولید پروستاگلاندین‌ها نقش دارد. پروستاگلاندین‌ها هم ترکیباتی هستند که در فرایندهای التهابی نقش دارند. بنابراین دیکلوفناک سدیم موجب کاهش تولید پروستاگلاندین‌ها و در نتیجه کاهش التهاب و درد در چشم می شود.

مزایا قطره دیکلوفناک چشمی

قطره کتورولاک یا دیکلوفناک چشمی دارای فواید و مزایای مختلف است. این فواید عبارتند از:

ضدالتهاب و آرامبخش

قطره دیکلوپتین چشمی به عنوان یک ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) عمل می‌کند. این دارو می‌تواند التهابات چشمی را کاهش داده و تسکین درد و احساس آرامش در چشم را فراهم کند. این خاصیت ضدالتهابی به ویژه در درمان بعضی از مشکلات پس از جراحی چشمی بسیار مفید است.

کنترل فشار داخل چشم

در برخی از بیماری‌های چشمی مانند گلوکوم(آب سیاه)، فشار داخل چشم افزایش می یابد. قطره دیکلوفناک می‌تواند با کاهش ترشح پروستاگلاندین‌ها و مهار آنزیم سیکلواکسیژناز (COX) به کنترل فشار داخل چشم کمک کند. این مزیت از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا کنترل فشار داخل چشم می‌تواند از برخی عوارض جدی همچون آسیب عصب بینایی و افت بینایی جلوگیری کند.

استفاده پس از جراحی چشمی

قطره کتورولاک چشمی پس از برخی جراحی ها مانند جراحی آب سیاه، آب مروارید و لیزیک استفاده می‌شود. این دارو می‌تواند به کاهش التهابات پس از جراحی، کاهش درد و بهبود سریع‌تر و بهتر چشم کمک کند.

دسترسی و استفاده آسان

قطره دیکلوپتین چشمی در اغلب داروخانه ها موجود بوده و به راحتی می توان آن را تهیه کرد. استفاده از قطره دیکلوفناک چشمی نیز بسیار ساده است و معمولاً بدون نیاز به مهارت خاصی قابل استفاده است.

مضرات و عوارض قطره دیکلوفناک چشمی

استفاده از قطره دیکلوفناک چشمی ممکن است با برخی عوارض و مضرات همراه باشد. در زیر تعدادی از این عوارض و مضرات را بررسی می‌کنیم:

تحریک چشمی

گاهی استفاده از قطره دیکلوپتین چشم افراد را تحریک می کند. این تحریک می‌تواند منجر به سوزش، خارش، قرمزی و احساس ناراحتی در چشم شود.

خشکی چشم

استفاده بلندمدت از قطره کتورولاک می‌تواند باعث خشکی چشم شود. این خشکی ممکن است باعث ایجاد احساس سوزش و مشکلات بینایی موقت شود. قطره ی دیکلوفناک به طور مزمن و بخصوص در موارد خشکی چشم نباید مصرف شود.

افزایش حساسیت

برخی افراد ممکن است به دیکلوفناک سدیم حساسیت داشته باشند و واکنش‌های آلرژیک مانند سرفه، سختی در تنفس، تورم صورت و لبها، آبریزش چشم یا بینی، خارش پوست و … را تجربه کنند.

اثرات سیستمیک

در برخی موارد، دیکلوفناک سدیم می‌تواند در سراسر بدن اثرات سیستمیک داشته باشد. این اثرات ممکن است شامل سردرد، سرگیجه، تهوع، خستگی، افزایش فشار خون و تأثیر بر روی کلیه‌ها و قلب باشد.

تأثیر روی عدسی

استفاده طولانی مدت از دیکلوفناک سدیم ممکن است باعث تغییرات در عدسی چشم شود. این تغییرات می‌تواند شامل افزایش ضخامت عدسی و تغییر در شفافیت آن باشد. در صورتی که دچار هر یک از عوارض احتمالی ذکر شده شدید، لازم است فورا با پزشک خود ارتباط برقرار نموده و او را در جریان قرار دهید.

قطره دیکلوفناک چشمی بعد از کدام عمل های جراحی چشم استفاده می شود؟

قطره دیکلوفناک چشمی معمولاً پس از برخی از عمل‌های جراحی چشم استفاده می‌شود. این جراحی ها عبارتند از:

  • آب سیاه (گلوکوم)
  • لیزیک
  • جراحی کاتاراکت بخصوص در بیماران دیابتیک یا کسانی که شماره لنزهای داخل چشمی بالای 25 دارند
  • جراحی های شبکیه

ملاحظات لازم برای استفاده از قطره ی چشم دیکلوفناک

در ادامه جهت سهولت شما عزیزان، چند نکته ی مهم در مورد قطره چشمی دیکلوفناک (کتورولاک یا دیکلوپتین) آورده شده است:

  • این دارو باید در مکانی به دور از دسترس کودکان نگهداری شود.
  • لازم است این دارو را در محیطی خشک و خنک نگه دارید. به هیچ وجه دارو را در معرض گرما و تابش مستقیم نور خورشید نگهداری نکنید.
  • قطره‌های چشمی تنها به مدت یک ماه پس از بازکردن درب بطری قابل استفاده هستند. پس از این زمان، حتی اگر محتوای قطره به پایان نرسیده باشد، باید آن را دور بیندازید.
  • لطفا در طول دوره ی استفاده از این قطره، از لنز تماسی استفاده نکنید.
  • در صورت احساس تاری دید به سبب استفاده از این قطره، تا بهبود کامل دید، از اموری مانند رانندگی بپرهیزید.
  • جهت آشنایی کامل با روش استفاده از این قطره، به مقاله ی تخصصی روش صحیح قطره ریختن در چشم رجوع نمایید.
  • این دارو را تنها در صورت تجویز پزشک و دقیقا مطابق دستور ایشان استفاده کنید.

سخن پایانی

همانطور که اشاره شد، قطره ی دیکلوفناک چشمی یک داروی ضد التهاب غیراستروئیدی است که برای کاهش التهاب و درد در چشم‌ها استفاده می‌شود. این قطره که با نام های دیکلوپتین و کتورولاک نیز شناخته شده است، یک داروی تجویزی است که توسط پزشکان برای کنترل التهاب و درد در بیماران با شرایطی مانند التهاب عصب نوروپاتیک چشمی، جراحی کاتاراکت و التهاب عفونی تجویز می‌شود. لازم به ذکر است که این قطره حتما باید به تجویز پزشک و دقیقا مطابق دستور او مصرف گردد. چرا که همانند هر داروی دیگری در صورت استفاده ی غیراصولی با عوارض و مضراتی همراه خواهد بود. توصیه می کنیم جهت فراگیری اصول و نکات لازم برای استفاده از این قطره وسایر قطره های چشمی، یکبار برای همیشه مقاله ی تخصصی روش صحیح قطره ریختن در چشم را مطالعه نمایید. امیدواریم مطالعه ی این مطلب، اطلاعات جامع و کاربردی در خصوص این قطره ی پرکاربرد در اختیارتان قرار داده باشد. شما می توانید پرسش های تکمیلی خود را در قسمت دیدگاه ها در انتهای صفحه ما با به اشتراک بگذارید. از همراهی شما عزیزان صمیمانه سپاسگزاریم.

 

4.7/5 - (3 امتیاز)
درباره دکتر ماندانا احمدی
من دکتر ماندانا احمدی هستم، دارای فوق تخصص پیوند قرنیه، سگمان قدامی و لیزیک. فارغ التحصیل پزشکی عمومی دانشگاه شهید بهشتی سال ۱۳۷۲ با رتبه ی ممتاز (یک در صد نخبگان) که اکنون پس از 25 سال فعالیت و انجام جراحی های بی شمار در خدمت شما مردم عزیز می باشم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *