قرص ویتامین C
تاریخ آخرین آپدیت: 14ام اسفند 1402
قرص ویتامین C و سلامت چشم
ویتامین ث یکی از ویتامین های ضروری و مفید برای حفظ سلامتی اعضای مختلف بدن از جمله چشم می باشد. در بعضی از موارد، افراد پس از جراحی های چشمی مختلف مانند لیزیک، نیاز به استفاده از مکمل ویتامینی C خواهند داشت. در نتیجه ی استفاده ی مناسب این ویتامین به تجویز پزشک، چشمها سریع تر بهبود یافته و سلامت چشم تامین می گردد. ویتامین C مهمترین ویتامین ضروری برای سلامت چشم است. به همین دلیل در این مقاله به صورت تخصصی به بررسی تاثیر این ماده روی چشم خواهیم پرداخت.
ویتامین C طبیعی یا قرص ویتامین C؟
بهترین راه استفاده از ویتامین C برای بهبود سلامتی چشم، مصرف آن به صورت طبیعی از طریق میوهها و سبزیجات است. میوههایی مانند پرتقال و توت فرنگی و سبزیجاتی مانند کلم و فلفل دلمه ای سرشار از ویتامین C هستند.
اما در صورتی که شما نمیتوانید ویتامین سی کافی برای بدنتان را از طریق میوهها و سبزیجات تامین نمایید، قرص ویتامین سی می تواند مکمل مناسبی باشد.
دوز مناسب و رایج استفاده از قرص ویتامین سی برای چشم
میزان مصرف قرص ویتامین سی بسته به نوع و میزان نیاز بدن افراد، متفاوت می باشد. اما میزان مصرف رایج قرص ویتامین سی برای بزرگسالان حدود 1000 میلی گرم در روز و برای کودکان بین 250 تا 500 میلی گرم در روز است. با این حال پزشک ممکن است بسته به نیاز بدن شما، دوز بیشتر یا کمتری از این مکمل را تجویز نماید.
روش استفاده از قرص ویتامین سی
برای بهبود جذب این مکمل غذایی در بدن، مصرف همزمان با غذا و یا بلافاصله پس از وعده ی غذایی توصیه میشود.
همچنین شما می توانید این ویتامین را همراه با یک لیوان آب میل بفرمایید.
لازم به ذکر است که این مکمل را باید به تجویز پزشک و مطابق دستور او استفاده بفرمایید.
موارد استفاده از قرص ویتامین C
مصرف ویتامین C به منظور بهبود و حفظ سلامت بدن، در موارد متعددی مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه به موارد استفاده این مکمل جهت بهبود سلامت چشم اشاره شده است:
پیشگیری از بروز بیماری های چشمی
کمبود ویتامین سی در بدن ممکن است باعث بروز بیماری هایی مانند آب مروارید(کاتاراکت)، آب سیاه و بیماریهای شبکیه شود. متخصص چشم حاذق و باتجربه می تواند با تجویز صحیح و به موقع قرص ویتامین سی برای شما، از بروز این بیماریها جلوگیری نماید.
جبران کمبود ویتامین سی در اثر مصرف داروهای خاص
مصرف برخی داروها مانند داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی، آنتیبیوتیکها و ضد ویروسها ممکن است سبب کاهش سطح ویتامین C در بدن شود. در این شرایط، پزشک ممکن است جهت جبران، قرص مکمل ویتامین سی را برای شما تجویز نماید.
استفاده از قرص ویتامین C پس از جراحی های چشمی
مصرف این قرص پس از انجام عمل های جراحی مانند جراحی های برداشتن دائمی عینک (لیزیک، لازک، پی آرکی، سوپراکور، فمتولیزیک و فمتواسمایل)، سبب کاهش التهاب، تسریع در بهبودی، حفظ سلامت چشم و کمک به بازگشت به فعالیت های روتین روزمره می گردد.
مزایای استفاده از قرص ویتامین C برای سلامت چشم
استفاده ی صحیح از این مکمل مزیت های بسیاری به دنبال دارد. در ادامه به برخی فواید این مکمل برای چشم اشاره شده است:
پیشگیری و درمان بیماریهای چشمی
ویتامین C به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل کرده و با کاهش آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد، میتواند از بروز بیماریهای چشمی نظیر کاتاراکت(آب مروارید)، دژنراسیون ماکولا و آب سیاه(Pseudo Exfoliative) جلوگیری نماید. همچنین این مکمل در روند درمان بیماری های چشم اثرگذار است.
بهبود دید
ویتامین C به تقویت دید در شرایط مختلف مانند تاریکی شب کمک می نماید.
افزایش جذب آهن و حفظ سلامت چشم
مصرف ویتامین Cبا افزایش جذب آهن توسط بدن، به سلامت چشم و بهبود بینایی کمک می نماید.
سایر موارد
علاوه بر موارد گفته شده، ویتامین C میتواند در بهبود روشنایی چشم، تقویت شبکه عروق چشم، تولید کلاژن، تقویت سلول های چشمی و بسیاری از موارد دیگر نیز اثرگذار باشد.
همچنین در بیمارانی که تحت عمل جراحی لازک و پی آرکی قرار می گیرند، ویتامین ث علاوه بر کمک به ترمیم بافتی در جلوگیری از نفوذ اشعه ماوراء بنفش به داخل چشم نیز تاثیرگذار است.
عوارض و مضرات قرص ویتامین سی
مصرف بیش از اندازه و خودسرانه ی قرص ویتامین C ممکن است عوارض زیر را به دنبال داشته باشد:
اختلالات گوارشی
مصرف زیاد ویتامین C ممکن است باعث تحریک رودهها شده و علائمی مانند تهوع، اسهال، دل درد و استفراغ را به دنبال داشته باشد.
بروز مشکلات کلیوی
برخی از مطالعات بیان گر اینند که مصرف زیاد ویتامین C میتواند منجر به ایجاد سنگ کلیه شود.
بروز حساسیت
مصرف زیاد ویتامین C میتواند باعث بروز علائم حساسیت مانند خارش، تورم صورت، سرفه و مشکلات تنفسی گردد.
عدم هماهنگی با برخی داروها
این مکمل با برخی از داروها سازگار نیست. بنابراین لطفا این مکمل را تنها به تجویز پزشک استفاده بفرمایید. همچنین لازم است پزشک خود را در جریان تمام داروهای مورد استفاده خود قرار دهید.
بروز اختلالات خونی
مصرف زیاد ویتامین C میتواند باعث بروز اختلالات خونی مانند کاهش تعداد پلاکتهای خون، خونریزی و یا لخته شدن خون شود. در صورتی که پس از استفاده از قرص ویتامین سی، یک یا تعدادی از عوارض ذکرشده را تجربه نمودید، لازم است سریعا مصرف دارو را قطع نموده و با پزشک خود تماس حاصل فرمایید.
قرص ویتامین سی معمولا برای چه افرادی تجویز می گردد؟
برخی از افرادی که ممکن است برای بهبود وضعیت چشم خود نیاز به تجویز و مصرف قرص ویتامین سی داشته باشند، عبارتند از:
- افرادی که در معرض ابتلا به بیماریهایی مانند سندرم خشکی چشم، آب مروارید و یا دژنراسیون ماکولایی هستند.
- افرادی که دارای علائم کاهش بینایی بوده و نیاز به بهبود وضعیت بینایی خود دارند.
- افرادی که از لنزهای تماسی استفاده میکنند و نیاز به پشتیبانی ویتامینی دارند.
- افرادی که در گروه خطر بیماریهای قرنیه قرار دارند. مانند افرادی که در شرایط آب و هوایی گرم و خشک زندگی میکنند و یا در معرض اشعه UV هستند.
- افرادی که قصد پیشگیری از بیماریهای چشمی را دارند.
چه کسانی کاندیدای مناسبی برای مصرف قرص ویتامین سی نیستند؟
اگرچه قرص ویتامین C برای اکثر افراد ایمن است. اما برخی افراد کاندیدهای مناسبی برای مصرف این مکمل نیستند و تنها در صورت صلاحدید یک پزشک حاذق، مجاز به استفاده از آن هستند. این افراد عبارتند از:
- افرادی که دارای سابقه حساسیت به ویتامین C هستند.
- افرادی که مبتلا به سندرم هموکروماتوزیس هستند. در این بیماری، جذب آهن در بدن بیشتر از حد معمول است. بنابراین مصرف ویتامین C ممکن است سطح آهن را بیشتر افزایش دهد و مشکلاتی مانند آسیب به کبد را به دنبال داشته باشد.
- افرادی که دارای مشکلات کلیوی هستند. در برخی موارد، مصرف بیشتر از حد ویتامین C ممکن است باعث افزایش فشار خون و آسیب به کلیه شود.
- افرادی که دارای سابقه بیماری سنگ کلیه هستند. این افراد نباید از دوزهای بالای ویتامین C استفاده کنند. زیرا مصرف زیاد ویتامین C ممکن است باعث افزایش سطح اسید اوریک و خطر سنگ کلیه شود.
- افرادی که دارای نقص گلوکز-6-فسفات دهیدروژناز (G6PD) هستند. زیرا مصرف بیش از حد ویتامین C در این افراد ممکن است باعث شکستگی سلولهای خونی و آنمی گردد.
ملاحظات مهم در استفاده از قرص ویتامین سی
چنانچه قصد استفاده از قرص ویتامین سی را دارید، لطفا نکات زیر را به دقت مطالعه نموده و رعایت فرمایید:
- لطفا این قرص را تنها به تجویز پزشک و دقیقا مطابق دستور او استفاده نمایید.
- حتما پزشک را در جریان کامل بیماری های زمینه ای، مواد غذایی و داروهایی که به آنها حساسیت دارید و نیز داروهایی که در حال استفاده از آنها هستید، قراردهید.
- به میزان تجویز قرص ویتامین سی دقت نموده و از مصرف بیش از اندازه ی آن خودداری نمایید.
- در صورت احساس هر گونه علامت نامطلوب پس از مصرف این دارو، فورا با پزشک خود تماس حاصل فرمایید.
- سعی کنید از یک قرص ویتامین سی با نشان استاندارد که در فروشگاه های معتبر عرضه می گردد، استفاده نمایید.
مصرف ویتامین ث، پس از کدام عمل های جراحی چشمی مفید است؟
اصولا مصرف ویتامین ث به دلیل نقش مثبت آن در ترمیم زخم ها، در تمام اعمال جراحی چشمی مفید است. اما بعد از جراحی های لازک، پی آرکی و ترانس پی آرکی که سطح اپیتلیوم برداشته می شود، نفوذ اشعه ی UV به چشم در روزهای اول افزایش می یابد که مصرف ویتامین ث مانع آن می شود. علاوه بر این چون در این سه روش ترمیم به موقع و کامل بافتی مورد نیاز است، مصرف ویتامین سی توصیه می شود.
اما در جراحی های فمتولیزیک، اسمایل، سوپراکور و کاشت لنزداخل چشمی ICL، چون سطح چشم کمتر دستکاری شده و برش بافتی بسیار محدود است، معمولا به صورت عمومی نیاز به مصرف ویتامین ث نیست.
در سوختگی های شیمیایی سطح چشم نیز گاه برای کمک به ترمیم بافت سطح قرنیه، از قرص های خوراکی ویتامین ث و حتی قطره های دست ساز آن استفاده می شود.
جمع بندی
همان طور که اشاره شد، قرص ویتامین سی یک مکمل غذایی مفید برای بهبود سلامت چشم می باشد. همچنین مصرف این دارو بعد از عمل های جراحی مختلف مانند عمل جراحی کاشت لنز داخل چشمی ICL، فمتولیزیک، لازک و … سبب بهبود سریع تر و بهتر بیماران می گردد. به علاوه، مصرف این قرص برای پیشگیری از بیماریهایی مانند سندرم خشکی چشم، سفتی عضلات چشم، افزایش فشار چشم، نقص عصب بصری و بسیاری از بیماریهای دیگر مفید می باشد.
لازم به ذکر است که این قرص را باید به تجویز پزشک و دقیقا مطابق دستور او استفاده نمایید تا از عوارض و مضرات آن در امان باشید.
لطفا پرسش های تکمیلی، انتقادها و پیشنهادات خود را در قسمت دیدگاه ها در پایین صفحه با ما به اشتراک بگذارید. از اینکه تا انتها ما را همراهی نمودید، بی نهایت سپاسگزاریم.