لیزیک یا پی آرکی؟

مقدمه

در دنیای امروز، بینایی واضح و بی نقص از اهمیت بالایی برخوردار است. خوشبختانه، علم پزشکی با ارائه روش‌های نوین، گامی بلند در جهت اصلاح عیوب انکساری برداشته است. لیزیک و پی آر کی، دو نوع عمل‌ لیزری حذف عینک برای اصلاح عیوب انکساری مانند نزدیک‌بینی، دوربینی و آستیگماتیسم به شمار می‌آیند. در هر دو روش، از لیزر برای تغییر شکل قرنیه استفاده می‌شود. با این حال، تفاوت‌هایی در نحوه انجام این فرآیند وجود دارد. در لیزیک، یک لایه نازک از قرنیه برداشته شده و سپس با لیزر تغییر شکل داده می‌شود. در حالی که در پی آر کی، لایه خارجی قرنیه برداشته شده و سپس به طور طبیعی با گذشت زمان رشد می‌کند. انتخاب بین لیزیک و پی آر کی به عوامل مختلفی از جمله نوع عیب انکساری، ضخامت قرنیه و سبک زندگی شما بستگی دارد. هر دو روش مزایا و معایب خاص خود را دارند. با ما همراه باشید تا پاسخ پرسش “لیزیک بهتر است یا پی آرکی؟” را به طور کامل و جامع بیابید.

دو جراحی لیزیک و پی آرکی چگونه انجام می شوند؟

1. عمل PRK چگونه انجام می شود؟

عمل PRK در بیمارستان چشم پزشکی و به صورت سرپایی انجام می‌شود. پس از بیحسی چشم با استفاده از قطره بیحسی چشم، ضدعفونی کردن چشم با بتادین و استفاده از پارچه های استریل برای رعایت اصول استریلیته (پرپ و درپ)، از وسیله ای به نام اسپکولوم  برای باز نگه داشتن چشم استفاده می‌شود. سپس جراح متخصص با استفاده از ابزارهای مخصوص، لایه نازکی از اپیتلیوم (لایه خارجی) قرنیه را برداشته و سطح آن را صاف می‌کند. در مرحله بعد، با استفاده از لیزر اگزایمر، شکل قرنیه با دقت و ظرافت تغییر داده می‌شود تا عیوب انکساری مانند نزدیک‌بینی، دوربینی یا آستیگماتیسم اصلاح شوند. کل فرآیند عمل پی آر کی برای هر دو چشم، به طور معمول حدود 5 دقیقه زمان می برد.

2. عمل لیزیک چگونه انجام می شود؟

عمل لیزیک در یک بیمارستان چشم پزشکی و به صورت سرپایی انجام می‌شود. پس از بی‌حسی چشم با قطره تتراکائین، پرپ و درپ، جراح از دستگاهی برای باز نگه داشتن چشم و جلوگیری از پلک زدن ناخودآگاه در حین عمل لیزیک چشم استفاده می‌کند. در مرحله بعد، حلقه مکش روی چشم قرار داده می‌شود تا چشم ثابت بماند. ممکن است در این مرحله احساس فشار خفیفی داشته باشید و دیدتان برای لحظه‌ای تار شود. سپس جراح با استفاده از لیزر یا دستگاه میکروکراتوم، یک فلپ نازک از قرنیه جدا می‌کند. در ادامه، با لیزر اگزایمر، شکل قرنیه با ظرافت تغییر داده می‌شود تا عیوب انکساری مانند نزدیک‌بینی، دوربینی یا آستیگماتیسم اصلاح شوند. پس از اتمام فرآیند لیزر، فلپ به جای خود بازگردانده شده و به طور طبیعی جوش می‌خورد. کل عمل لیزیک برای هر دو چشم، معمولاً حدود 15 دقیقه زمان می برد.

مقایسه مزایای لیزیک و پی آرکی

1. مزایای PRK عبارتند از:

  • مناسب برای افراد با قرنیه نازک
  • نتایج نهایی چشمگیر و پایدار
  • بدون ایجاد فلپ در قرنیه

2. در مقابل مزایای لیزیک عبارتند از:

  • دوره نقاهت کوتاه
  • بهبود بینایی سریع
  • بدون نیاز به برداشتن لایه خارجی قرنیه

آمادگی برای عمل لیزیک یا پی آرکی

قبل از انجام عمل پی آر کی یا لیزیک، مراحل مشترکی وجود دارند که باید برای آنها آمادگی داشته باشید. مراحل آمادگی برای عمل PRK و LASIK عبارتند از:

1. معاینات پیش از عمل

چشم پزشک شما معاینات کاملی از چشم‌هایتان انجام می‌دهد و بینایی شما را به طور دقیق بررسی می‌کند. ضخامت قرنیه و اندازه مردمک چشم شما نیز اندازه‌گیری خواهد شد.

2. محدودیت‌های قبل از عمل

لازم است استفاده از لنزهای تماسی را حداقل یک هفته قبل از عمل متوقف کنید. این مدت برای لنزهای سخت و اسکلرال 3 هفته می باشد.

3. نکات روز عمل

در روز عمل، از آرایش چشم، کرم دور چشم و عطر خودداری کنید. حتما از قبل برای برگشت به خانه پس از عمل، با یک نفر همراه هماهنگ کنید، زیرا رانندگی بعد از عمل مجاز نیست. در صورت تمایل می توانید جهت دریافت رایگان کامل ترین نسخه مراقبت های عمل جراحی لیزیک به مقاله مربوطه مراجعه فرمایید.

مقایسه لیزیک و پی آرکی از نظر معایب و عوارض جانبی

همانند هر جراحی پس از عمل لیزیک یا پی آر کی نیز، ممکن است برخی معایب و عوارض جانبی را تجربه کنید.

1. معایب و عوارض جانبی عمل پی آر کی چشم عبارتند از:

  • احساس درد و سوزش در چشم به مدت 3 روز
  • مشاهده هاله در اطراف چراغ‌ها در شب (معمولاً موقتی)
  • دوره نقاهت طولانی‌تر (2 هفته تا 3 ماه تا بهبود کامل دید)
  • احتمال خشکی چشم

2. در مقابل معایب و عوارض جانبی عمل لیزیک چشم عبارتند از:

  • درد، خارش یا سوزش خفیف چشم به مدت 5 ساعت
  • تاری دید موقتی به مدت 1 روز
  • تابش خیره‌کننده و هاله در شب
  • حساسیت به نور
  • لکه‌های قرمز در چشم (در عرض 10 روز بهبود می یابند)
  • احتمال خشکی چشم
  • عدم تناسب برای افراد با قرنیه نازک

3. عوارض جانبی جدی‌تر و بسیار نادر لیزیک و پی آرکی هم عبارتند از:

  • عفونت چشم
  • تار شدن دائمی دید
  • زخم شدن قرنیه
  • از دست دادن بینایی (بسیار نادر)

در صورت بروز هرگونه عارضه جانبی، به خصوص عوارض جدی، فوراً به جراح چشم خود مراجعه کنید. توجه داشته باشید که با رعایت اصولی مراقبت‌های بعد از انواع عمل لیزیک چشم (لیزیک، فمتولیزیک، فمتواسمایل، لازک، پی آرکی، ترانس پی آرکی و سوپراکور که غالبا در بین مردم با نام لیزیک شناخته شده اند) می‌توانید احتمال بروز عوارض جانبی را به حداقل برسانید.

مقایسه دوره نقاهت پس از عمل لیزیک و PRK

دوره نقاهت عمل لیزیک با پی آر کی تفاوت هایی دارد. در ادامه به مقایسه دوره نقاهت بعد از عمل پی آرکی و لیزیک پرداخته شده است:

1. دوره نقاهت پی آر کی

  • پس از عمل PRK، یک لنز تماسی برای محافظت از چشم و تسریع روند بهبودی روی قرنیه چشم شما قرار داده خواهد شد.
  • لازم است حداقل به مدت یک هفته از انجام فعالیت‌های سنگین خودداری کنید.
  • از مالیدن چشم‌ها جداً خودداری کنید، زیرا این کار ممکن است به قرنیه آسیب برساند.
  • به مدت 90 روز  بعد از عمل، استفاده از عینک آفتابی مناسب توصیه می شود. قرار گرفتن در معرض نور خورشید می‌تواند قرنیه را کدر کرده و مشکلات بینایی ایجاد کند.
  • بهبودی کامل بینایی ممکن است 2 تا 3 هفته یا بیشتر طول بکشد.

2. دوره نقاهت لیزیک

  • در 5 ساعت اول بعد از عمل، احساس جسم خارجی و سوزش در چشم وجود دارد.
  • از انجام فعالیت‌های سنگین و ورزش به مدت 10 روز خودداری کنید.
  • از مالیدن چشم‌ها و قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید بدون عینک آفتابی خودداری کنید.
  • اکثر افراد می‌توانند پس از 2 روز به فعالیت‌های عادی خود بازگردند.

پس از هر جراحی لیزیک یا پی آرکی لازم است به طور مرتب برای معاینات بعد از عمل به چشم پزشک خود مراجعه کنید.

هزینه عمل

در پاسخ به پرسش “هزینه عمل لیزیک بیشتر است یا PRK؟” باید گفت که در سال 1403 هزینه عمل PRK و لازک، 18 میلیون تومان و هزینه عمل فمتولیزیک 30 میلیون تومان می باشد. این مبلغ در تمام مراکز مجهز که دستگاه های بالاتر از 2022 دارند، یکسان است.

پرسش های متداول

در ادامه جهت تسهیل کار شما عزیزان، پرسش های متداول مراجعین به همراه پاسخ جامع و کاربردی خانم دکتر ماندانا احمدی، جراح باتجربه لیزیک آورده شده است:

1. خانم دکتر به نظر شما لیزیک بهتره یا PRK؟

پاسخ پرسش لیزیک بهتر است یا PRK کاملا به شرایط فرد و چشم بستگی دارد و تنها با معاینه فرد و بررسی عکس های چشم پاسخ مشخص می شود.

2. لیزیک یا PRK؟ دوره نقاهت کدوم بیشتره؟

دوره نقاهت فمتولیزیک فقط در حد یکروز است اما در PRK ترمیم اولیه 3 روز و بهبود دید حداقل 2هفته زمان می برد.

3. بین لیزیک و PRK کدوم یکی خطر عوارض بیشتری دارن؟

در فمتولیزیک به دلیل پیچیدگی بیشتر عمل احتمال عوارض حین عمل بیشتر است. اما در شماره های بالاتر از 4 و 5 در PRK عوارض بیشتری نسبت به فمتولیزیک ایجاد می شود.

سخن پایانی

همان طور که متوجه شدید، لیزیک و پی آر کی هر دو روش‌های ایمن و موثری برای اصلاح عیوب انکساری چشم مانند نزدیک‌بینی، دوربینی، آستیگماتیسم و پیرچشمی هستند و می‌توانند به شما کمک کنند تا بدون نیاز به عینک یا لنز، برای همیشه دید واضحی داشته باشید. در پاسخ به پرسش “لیزیک بهتر است یا پی آرکی؟” هم باید گفت که بهتر است بهترین جراح چشم را انتخاب کرده و انتخاب نوع عمل را به او بسپارید. لازم به ذکر است که انتخاب بهترین عمل حذف عینک برای شما، به عوامل مختلفی مانند سن، شماره چشم، ضخامت قرنیه، میزان آستیگماتیسم، نوع عیب انکساری و … بستگی دارد. همچنین تنها جراحی می تواند به نحو درست بهترین عمل لیزیک چشم برای شما را انتخاب کند که توان انجام تمام انواع جراحی ها را داشته باشد. جهت مشاوره رایگان می توانید فرم عمل جراحی را پر نموده، با شماره ی مطب موجود در وبسایت تماس گرفته و یا پرسش خود را در قسمت دیدگاه ها در انتهای مطلب مطرح نموده و منتظر پاسخ ما باشید. از همراهی شما عزیزان صمیمانه سپاسگزاریم.

به این مقاله امتیاز دهید.
درباره دکتر ماندانا احمدی
من دکتر ماندانا احمدی هستم، دارای فوق تخصص پیوند قرنیه، سگمان قدامی و لیزیک. فارغ التحصیل پزشکی عمومی دانشگاه شهید بهشتی سال ۱۳۷۲ با رتبه ی ممتاز (یک در صد نخبگان) که اکنون پس از 25 سال فعالیت و انجام جراحی های بی شمار در خدمت شما مردم عزیز می باشم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *