عمل فمتولیزیک یا لازک؟ کدام یک بهتر است؟

مقدمه

در سال‌های اخیر، پیشرفت‌های چشمگیر در زمینه جراحی‌های رفع عیوب انکساری، وابستگی افراد به عینک و لنزهای تماسی را به طور قابل توجهی کاهش داده است. لیزیک و فمتولیزیک، دو جراحی حذف دائمی عینک به روش لیزری هستند که به دلیل کارایی بالا و عوارض کم، مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته‌اند. اما سوالی که ذهن بسیاری از افراد را درگیر می‌کند این است که عمل فمتولیزیک بهتر است یا لازک؟ تفاوت فمتولیزیک و لازک در چیست؟ در این مقاله، به طور جامع و کاربردی به این پرسش ها پاسخ می دهیم تا به شما در انتخاب بهترین گزینه برای بهبود بینایی‌تان کمک کنیم.

راه‌های مختلف برداشتن عینک

به طور کلی، دو دسته روش برای اصلاح بینایی وجود دارد:

  1. روش‌های غیرجراحی  شامل استفاده از عینک و لنزهای تماسی: این روش ها موقتی هستند.
  2. روش‌های جراحی شامل روش‌های لیزری و غیر لیزری: جراحی های لیزری برداشتن دائمی عینک شامل لیزیک، لازک، فمتولیزیک، فمتواسمایل، پی آرکی، ترانس پی آرکی، سوپراکور (برای اصلاح پیرچشمی) و … هستند. عمل های جراحی غیرلیزری اصلاح عیوب انکساری هم شامل عمل کاشت لنز داخل چشمی ICL، جراحی آب مروارید، کاشت لنز آرتیزان و … است.

عمل لازک چشم چیست؟

عمل لازک یا همان لیزراپیتلیال کراتومیلئوس نوعی از جراحی های اصلاح عیوب انکساری است. این روش با ترکیبی از ایده‌های Lasik و PRK، به دنبال بهبود دید با تغییر در بافت قرنیه است.

مراحل عمل لازک عبارتند از:

  1. آماده سازی: ابتدا، محل برش با استفاده از قطره الکل رقیق می‌شود.
  2. ایجاد فلپ: با استفاده از وسیله ظریفی بنام هاکی
  3. برداشتن فلپ: پس از شل شدن، لایه برش داده شده از قرنیه جدا می‌شود.
  4. اصلاح قرنیه: با استفاده از لیزر اگزایمر، شکل استرومای قرنیه اصلاح می‌شود.
  5. بازگرداندن فلپ: فلپ برداشته شده، مجددا در جای خود قرار داده می شود.

جراحی فمتولیزیک چیست؟

فمتولیزیک یکی از جدیدترین روش‌های لیزری برداشتن عینک مبتنی بر تغییر شکل قرنیه است.  در این روش، برخلاف لازک، از تیغ جراحی استفاده نمی‌شود و به جای آن، از لیزر فمتوسکند (لیزر فمتو) برای ایجاد فلپ نازکی در قرنیه استفاده می‌شود. لیزر فمتو با تاباندن اشعه مادون قرمز، الگویی از فضاهای بسیار کوچک در زیر سطح قرنیه ایجاد می‌کند. این ذرات لیزری بدون ایجاد گرما یا تماس با بافت، مولکول‌های قرنیه را از هم جدا کرده و به تدریج فلپ قرنیه را شکل می‌دهند.

مراحل عمل فمتولیزیک عبارتند از:

  1. ایجاد فلپ با لیزر فمتو: از لیزر فمتوسکند برای ایجاد الگویی از فضاهای بسیار کوچک در زیر سطح قرنیه استفاده می‌شود. این تکانه‌های لیزری بدون ایجاد گرما یا تماس با بافت، باعث جدا شدن بافت قرنیه در سطح مولکولی می‌شوند. با حرکت لیزر به سمت بالا و پایین، فلاپ قرنیه به طور دقیق و ظریف شکل می‌گیرد.
  2. اصلاح قرنیه با لیزر اگزایمر: پس از ایجاد فلپ، استرومای قرنیه با استفاده از لیزر اگزایمر اصلاح می‌شود.
  3. بازگرداندن فلپ: فلپ برداشته شده، در جای خود قرار داده می‌شود.

تفاوت لازک و فمتولیزیک و لیزیک در چیست؟

هر سه روش لازک و فمتولیزیک و لیزیک با استفاده از لیزر اگزایمر برای تغییر شکل قرنیه و اصلاح عیوب انکساری مانند نزدیک‌بینی، دوربینی و  انجام می‌شوند. هدف نهایی در هر سه روش، رساندن نور به طور دقیق بر روی شبکیه چشم و در نتیجه، بهبود بینایی است.

اما تفاوت فمتولیزیک و لازک و لیزیک در موارد زیر است:

1. تکنیک لیزر

در لیزیک، از تیغ جراحی میکروکراتوم برای ایجاد فلپ نازکی در قرنیه استفاده می‌شود. سپس لیزر اگزایمر زیر فلپ را برای اصلاح شکل قرنیه تراش می‌دهد. امروزه بجای عمل لیزیک چشم از فمتولیزیک استفاده می شود. اما در لازک، از الکل رقیق شده برای برداشتن مستقیم لایه اپیتلیوم (سطحی‌ترین لایه قرنیه) و سپس از لیزر اگزایمر برای اصلاح شکل قرنیه استفاده می‌شود. در این روش نیازی به ایجاد فلپ نیست. درحالی که در فمتولیزیک، از لیزر فمتوسکند برای ایجاد فلپ نازک‌تر و دقیق‌تر در قرنیه استفاده می‌شود. سپس لیزر اگزایمر مانند عمل جراحی لیزیک، زیر فلپ را برای اصلاح شکل قرنیه تراش می‌دهد.

2. ضخامت قرنیه

لازک برای افرادی که ضخامت قرنیه کمی دارند، مناسب است و می‌تواند جایگزینی برای لیزیک باشد. اما فمتولیزیک به دلیل ایجاد فلپ، برای افرادی که ضخامت قرنیه خوب و کافی دارند مناسب است.

3. لنز پانسمان

بعد از عمل لازک، یک لنز پانسمانی به مدت 3 روز روی چشم قرار می‌گیرد که می‌تواند برای بیمار ناخوشایند باشد. اما در فمتولیزیک معمولا نیازی به لنزپانسمان نیست.

4. خشکی چشم

خشکی چشم یکی از عوارض شایع هر دو روش است، اما در لازک به دلیل عدم ایجاد فلپ، احتمال خشکی چشم کمتر از فمتولیزیک است.

5. هزینه

فمتولیزیک به دلیل تکنولوژی پیشرفته‌تر و استفاده از دو دستگاه لیزر، گران‌تر از لازک است.

6. دقت و ایمنی

فمتولیزیک به دلیل استفاده از لیزر فمتوسکند، از دقت و ایمنی بالاتری برخوردار است.

مزایا لیزیک، لازک، فمتولیزیک

  • لیزیک: دوره نقاهت کوتاه، بهبود سریع بینایی
  • لازک: عدم ایجاد فلپ، کاهش احتمال جابجایی فلپ
  • فمتولیزیک: دقت و ظرافت بالا در ایجاد فلپ، دوره نقاهت کوتاه‌تر از لازک، مناسب برای افراد دارای قرنیه با ضخامت های بیشتر و سالم تر

معایب لیزیک، لازک، پی آرکی

  • لیزیک: احتمال ایجاد خشکی چشم، حساسیت به نور، عوارض ناشی از جابجایی فلپ
  • لازک: دوره نقاهت طولانی‌تر از لیزیک، احتمال عفونت
  • فمتولیزیک: هزینه بیشتر از لیزیک و لازک

دوره نقاهت

  • لیزیک: دوره نقاهت در جراحی لیزیک یک روز است. تا 6 هفته استفاده از دارو ادامه دارد.
  • لازک: در لازک دوره نقاهت 3 روز است. به مدت 6 هفته استفاده از دارو ادامه دارد.
  • فمتولیزیک: درحالی که در فمتولیزیک دوره نقاهت یک روز است که یک مزیت بزرگ برای جراحی فمتولیزیک چشم به شمار می آید، اما به مدت حدود یک ماه استفاده از دارو ادامه دارد.

بهترین روش لیزیک چشم کدام است؟

انتخاب بهترین روش عمل حذف عینک به عوامل مختلفی از جمله سن، سلامت چشم، ضخامت قرنیه، نوع عیب انکساری و بودجه شما بستگی دارد. بامعاینه، گرفتن عکس و مراجعه به یک چشم پزشک باتجربه در زمینه تمام انواع جراحی های برداشتن دائمی عینک، پاسخ قاطع پرسش “فمتولیزیک یا لازک؟ کدام یک مناسب تر است؟” را خواهید یافت.

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم به صورت مختصر اما با بررسی کاربردی و کامل، به بررسی همه ی جوانب دوجراحی پرطرفدارلیزیک یعنی لازک و فمتولیزیک پرداخته و به شما در انتخاب بین فمتولیزیک یا عمل لازک کمک کنیم. توجه داشته باشید که انتخاب همیشه به عهده شما نیست. چراکه شرایط افراد از نظر موارد مختلف مانند سن و ضخامت قرنیه با یکدیگر متفاوت است. ابتدا باید نزد یک جراح چشم که حتما تمام انواع جراحی های لیزری و غیرلیزری را به صورت اصولی انجام می دهد، معاینه شوید. سپس از چشم شما عکس گرفته شده و جراح گزینه های انتخابی شما را اعلام می کند.

در صورتی که بیش از یک گزینه انتخابی داشته باشید، می توانید با راهنمایی پزشک بهترین روش برداشتن دائمی عینک بین لازک و فمتولیزیک یا سایر جراحی ها را برگزینید. در صورت نیاز به مشورت بااستفاده از قسمت دیدگاه ها در انتهای مطلب با ما در ارتباط باشید. از همراهی شما عزیزان صمیمانه سپاسگزاریم.

به این مقاله امتیاز دهید.

درباره دکتر ماندانا احمدی

من دکتر ماندانا احمدی هستم، دارای فوق تخصص پیوند قرنیه، سگمان قدامی و لیزیک. فارغ التحصیل پزشکی عمومی دانشگاه شهید بهشتی سال ۱۳۷۲ با رتبه ی ممتاز (یک در صد نخبگان) که اکنون پس از 25 سال فعالیت و انجام جراحی های بی شمار در خدمت شما مردم عزیز می باشم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *