پماد اریترومایسین چشمی

تاریخ آخرین آپدیت: 14ام اسفند 1402

مقدمه

اریترومایسین یک آنتی‌بیوتیک از گروه ماکرولید است که به طور گسترده در درمان عفونت‌های باکتریایی چشمی استفاده می‌شود. این دارو به طور موثر باعث کاهش رشد و تکثیر باکتری‌ها در منطقه مورد عفونت می‌شود. اما روی عفونت های ویروسی اثرگذار نیست.

چنانچه علاقه مند به کسب اطلاعات تکمیلی در این خصوص هستید، تا انتهای مقاله را مطالعه نمایید.

پماد اریترومایسین چشمی چیست؟

پماد اریترومایسین چشمی یک داروی آنتی‌بیوتیک است که برای درمان عفونت‌های باکتریایی چشمی استفاده می‌شود. این پماد حاوی ماده موثراریترومایسین است که به گروهی از آنتی‌بیوتیک‌ها معروف به ماکرولیدها تعلق دارد.

اریترومایسین با مهار کردن فعالیت بیوسنتز پروتئین در باکتری‌ها، باعث مهار رشد و تکثیر آن‌ها می‌شود. این دارو عمدتاً بر روی باکتری‌های گرم مثبت به ویژه استافیلوکوک‌ها و استرپتوکوک‌ها موثر است. همچنین، در برخی موارد از آن به عنوان درمان انتخابی در عفونت‌های چشمی ناشی از بعضی باکتری‌های گرم منفی نیز استفاده می‌شود.

پماد Erythromycin به صورت یک ماده چرب با درصدهای مختلف موجود است. با تجویز صحیح این پماد، مقدار کافی از دارو به چشم رسیده و در منطقه مورد عفونت تجمع می‌یابد. درنتیجه باعث کاهش علائم و عفونت می‌شود.

کاربردهای پماد اریترومایسین چشمی

بطور کلی پماد اریترومایسین یا اریترولیدین چشمی در درمان عفونت‌های باکتریایی چشمی مورد استفاده قرار می‌گیرد. برخی از کاربردهای این پماد عبارتند از:

کراتیت

عفونت قرنیه که می‌تواند ناشی از باکتری‌های گوناگون مانند استافیلوکوک‌ها و استرپتوکوک‌ها باشد.

کانژنکتیویت

عفونت غشاء مخاطی چشم یا ملتحمه که می‌تواند ناشی از باکتری‌های مختلفی مانند هموفیلوس آنفولانزا و استافیلوکوک‌ها باشد.

ایجاد عفونت لبه پلک

عفونت لبه ی پلک که ممکن است ناشی از باکتری‌های استافیلوکوکی باشد.

درمان پیشگیرانه در عمل جراحی چشمی

پماد اریترومایسین ممکن است قبل از عمل جراحی چشمی تجویز شود تا از ایجاد عفونت پس از عمل جلوگیری شود.

مزایای پماد اریترومایسین

پماد اریترومایسین چشمی دارای مزایای متعددی است که عبارتند از:

آنتی‌بیوتیک قوی

Erythromycin یک آنتی‌بیوتیک قوی است که بر روی باکتری‌ها موثر است. این ماده با کاهش رشد و تکثیر باکتری‌ها، سبب بهبود علائم عفونت چشمی می گردد.

طیف گسترده اثر

ابن پماد چشمی طیف اثر گستترده ای دارد و روی باکتری های متعددی اثر می گذارد.

استفاده موضعی

با استفاده ی موضعی در قالب پماد، اریترومایسین به طور مستقیم در منطقه مورد عفونت تجمع یافته و اثربخشی بالایی در جهت کاهش علائم عفونت دارد. این روش استفاده می‌تواند موجب کاهش احتمال عوارض سیستمیک مرتبط با مصرف داروهای خوراکی شود.

سهولت استفاده

استفاده از این دارو نسبتاً ساده است و نیاز به آموزش خاصی ندارد.

عوارض و مضرات پماد اریترومایسین

همانند هر ماده ی دیگری، استفاده از پماد اریترومایسین چشمی نیز ممکن است با برخی عوارض و مضرات همراه باشد. در زیر، برخی از این عوارض را ذکر می‌کنیم:

تحریک و سوزش

یکی از عوارض شایع استفاده از پماد اریترومایسین، تحریک و سوزش در منطقه اعمالی است. این علائم معمولاً موقتی هستند و پس از مدت کوتاهی کاهش می‌یابند. در صورتی که این علائم را به صورت شدید و یا به مدت طولانی تجربه کردید، فورا این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.

حساسیت و واکنش آلرژیک

برخی افراد، ممکن است به اریترومایسین حساسیت داشته باشند. این واکنش‌های آلرژیک عبارتند از قرمزی، خارش، تورم و سرخی پوست در ناحیه اعمالی.

اختلال در ترشح اشک

استفاده بلند مدت، مکرر و غیراصولی از پماد اریترومایسین ممکن است باعث اختلال در ترشح اشک شود. این موضوع می‌تواند باعث خشکی چشم‌، آبریزش چشم و احساس چسبندگی پلک‌ها شود.

راش و خارش پوست

در برخی افراد، استفاده از این پماد منجر به ایجاد راش و خارش پوستی می شود. این علائم عموماً موقتی هستند و پس از توقف استفاده از پماد، برطرف می شوند.

مقاومت باکتریایی

استفاده بی‌رویه و بدون نیاز مشخص از پماد اریترومایسین ممکن است منجر به تشکیل مقاومت باکتریایی شود. در نتیجه، باکتری‌ها می‌توانند در برابر این آنتی‌بیوتیک مقاوم شوند و درمان بعدی دشوارتر خواهد شد. به همین دلیل، مهم است که پماد اریترومایسین را بر اساس دستور پزشک و به درستی استفاده کنید. لازم به تاکید است که در صورت احساس هر یک از عوارض نامبرده شده، باید فورا پزشک خود را در جریان قرار دهید.

مکانیسم اثر پماد اریترومایسین چگونه است؟

همان طور که اشاره شد Erythromycin یک آنتی‌بیوتیک متعلق به گروه ماکرولیدها است. مکانیسم اثر آن بر اساس مهار سنتز پروتئین‌ها در باکتری‌ها است. این دارو با اتصال به زنجیره‌های پپتیدی در ریبوزوم باکتری‌ها، باعث مهار سنتز پروتئین‌های جدید در باکتری‌ها می‌شود. این عملکرد باعث کاهش رشد و تکثیر باکتری‌ها و در نهایت از بین رفتن آن ها می‌شود.

سوالات متداول

پماد اریترومایسین چشمی برای چه منظوری استفاده می‌شه؟

پماد اریترومایسین چشمی برای درمان عفونت‌های باکتریایی چشم مورد استفاده قرار می‌گیرد. این عفونت‌ها ممکن است شامل کراتیت، کانژنکتیویت، بلفاریت و سایر عفونت‌های باکتریایی چشمی باشند.

چطور باید پماد اریترومایسین را به درستی استفاده کنم؟

قبل از استفاده، دست‌ها را به دقت بشویید. سپس مقدار کمی از پماد را(به اندازه ی یک بند انگشت) به آرامی در سطح داخلی پلک پایینی قرار دهید. پس از استفاده، پلک را ببندید اجازه دهید پماد در سطح چشم پخش شود. علاوه بر این توصیه های پزشک و بروشور دارو را به دقت مطالعه نموده و مطابق دستورات عمل نمایید.

آیا استفاده از پماد اریترومایسین ممکنه عوارض جانبی داشته باشه؟

بله، استفاده از پماد Erythromycin ممکن است با برخی عوارض جانبی همراه باشد. برخی از عوارض شایع عبارتند از تحریک و سوزش موقت، حساسیت و واکنش‌های آلرژیک، اختلال در ترشح اشک و راش پوستی. در صورت تجربه هرگونه عارضه، فورا با پزشک خود تماس حاصل فرمایید.

آیا می تونم پماد اریترومایسین رو در دوران بارداری و شیردهی استفاده کنم؟

اگرچه پماد Erythromycin معمولاً به صورت موضعی استفاده می‌شود و اثرات سیستمیک کمتری دارد، اما همواره بهتر است قبل از استفاده در دوران بارداری یا شیردهی با پزشک خود مشورت کنید. پزشک شما می‌تواند بهترین توصیه‌های مربوط به این موضوع را بر اساس شرایط شما ارائه دهد.

آیا پماد اریترومایسین با داروهای دیگه تداخل داره؟

بله، برخی از داروها و مواد ممکن است با پماد اریترومایسین تداخل داشته باشند. بنابراین مصرف این پماد احتمال دارد با اثرات جانبی منفی و یا کاهش اثربخشی داروها همراه باشد. در نتیجه، قبل از استفاده از این پماد، بهتر است به پزشک خود در مورد همه داروها، مکمل‌ها و محصولات دیگری که ممکن است استفاده کنید، گزارش دهید.

سخن پایانی

همان طور که اشاره شد، پماد اریترومایسین چشمی یک آنتی‌بیوتیک متعلق به گروه ماکرولیدها است که با مهار سنتز پروتئین‌های جدید در باکتری ها، سبب کاهش رشد باکتری ها و نهایتا از بین رفتن آن ها می شود. امیدواریم با مطالعه ی این مقاله، اطلاعات مورد نیاز خود را بدست آورده باشید. شما می توانید نظرات و پرسش های تکمیلی خود را در قسمت دیدگاه ها در انتهای مطلب با ما به اشتراک بگذارید. خانم دکتر ماندانا احمدی، یکی از بهترین جراحان چشم پزشک ایران، در اولین فرصت شخصا به پرسش های شما، پاسخ خواهند داد. از همراهی شما عزیزان صمیمانه سپاسگزاریم.

5/5 - (1 امتیاز)
درباره دکتر ماندانا احمدی
من دکتر ماندانا احمدی هستم، دارای فوق تخصص پیوند قرنیه، سگمان قدامی و لیزیک. فارغ التحصیل پزشکی عمومی دانشگاه شهید بهشتی سال ۱۳۷۲ با رتبه ی ممتاز (یک در صد نخبگان) که اکنون پس از 25 سال فعالیت و انجام جراحی های بی شمار در خدمت شما مردم عزیز می باشم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *