سن ابتلا به آب مروارید

تاریخ آخرین آپدیت: 15ام مرداد 1403

مقدمه

آب مروارید، عارضه‌ای شایع در بینایی است که با کدرشدن عدسی چشم آغاز می‌شود. این کدری، مانند یک شیشه کثیف، نور را به طور کامل از خود عبور نمی‌دهد و در نتیجه، تصاویر تار و مبهم به نظر می‌رسند. پیش تر در یک مقاله تخصصی به تفصیل در خصوص کاتاراکت صحبت کرده ایم. اما در این مقاله سعی داریم به پرسش رایج “سن ابتلا به آب مروارید چقدر است؟” پاسخ جامع و کاربردی دهیم. آیا آب مروارید فقط مختص افراد مسن است؟ آیا عوامل دیگری در ابتلا به این بیماری در سنین جوانی نقش دارند؟ راه‌های پیشگیری از آب مروارید در جوانی چه هستند؟ با ما همراه باشید تا به پاسخ این سوالات و نکات مهم دیگری در مورد آب مروارید در سنین مختلف بپردازیم.

کاتاراکت چیست؟

آب مروارید یا کاتاراکت (Cataract)، یک بیماری چشمی رایج است که با تار و کدر شدن عدسی‌چشم و در نتیجه اختلال در بینایی همراه است. در نتیجه ی این بیماری، تصاویر تار و مبهم به نظر می‌رسند. راه حل درمان قطعی کاتاراکت، عمل جراحی آب مروارید چشم است.

علل ابتلا به آب مروارید شامل موارد زیر هستند:

  • افزایش سن (شایع‌ترین علت آب مروارید)
  • بیماری‌های زمینه‌ای
  • مصرف برخی داروها
  • آسیب دیدگی چشم
  • سابقه خانوادگی
  • قرار گرفتن در معرض نور خورشید

سن ابتلا به آب مروارید چقدر است؟

اگرچه آب مروارید می‌تواند در هر سنی رخ دهد، اما بیشتر در افراد بالای 60 سال شایع است. در واقع، حدود 60 درصد از افراد بالای 65 سال به نوعی از آب مروارید مبتلا هستند. به عبارت دیگر سن نرمال ابتلا به کاتاراکت بالای 60 سالگی است.

مقالات مرتبط:  علت آبریزش چشم بعد از عمل لیزیک

کاهش سن ابتلا به آب مروارید

خبر نگران‌کننده این است که در طی دهه گذشته، به خصوص در ایران شاهد کاهش سن ابتلا به آب مروارید بوده‌ایم. به طوری که، این عارضه از 50 تا 60 سالگی به 45 تا 50 سالگی کاهش پیدا کرده است.

علل احتمالی آب مروارید در جوانی

علل دقیق کاهش سن ابتلا به آب‌مروارید به طور کامل شناخته نشده، اما عوامل متعددی می‌توانند در این امر نقش داشته باشند، از جمله:

1. دیابت

بیماری دیابت می تواند یکی از علل ابتلا به آب مروارید زودرس باشد.

2. مصرف غذاهای ناسالم

رژیم غذایی سرشار از مواد فرآوری شده، چربی‌های اشباع شده و قند می‌تواند خطر ابتلا به آب مروارید را افزایش دهد.

3. اضافه وزن

چاقی یک عامل خطر برای بسیاری از بیماری‌های مزمن، از جمله آب مروارید است.

4. مصرف سیگار

سیگار کشیدن به طور قابل توجهی خطر ابتلا به آب مروارید را افزایش می‌دهد.

5. قرار گرفتن در معرض نور خورشید

قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید، به ویژه بدون محافظت از چشم، می‌تواند خطر ابتلا به آب مروارید را افزایش دهد.

6. سابقه خانوادگی

اگر سابقه خانوادگی ابتلا به کاتاراکت زودرس دارید، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری هستید.

7. داروها

بعضی داروها مانند داروهای پایین آورنده ی چربی خون، استروئیدها و برخی داروهای هورمونی می توانند شیوع آب مروارید را افزایش دهند.

8. بیماری های داخل چشمی

بعضی بیماری ها مثل التهابات داخل چشمی (یووئیت)، انسداد عروق چشمی و حساسیت های فصلی چشمی  می توانند ریسک آب مروارید را افزایش دهند.

مقالات مرتبط:  تزریق آواستین در چشم

9. قطره های چشمی حاوی کورتون

برخی قطره های چشمی حاوی کورتون ریسک آب مروارید را بالا می برند.

راه‌های پیشگیری از کاتاراکت درجوانی

در حالی که برخی از عوامل ابتلا به آب مروارید، مانند سن و سابقه خانوادگی، قابل کنترل نیستند، اما اقداماتی وجود دارد که می‌توانید برای کاهش خطر ابتلا به بیماری آب مروارید در سنین پایین انجام دهید، از جمله:

  • معاینات منظم: انجام معاینات منظم چشم، به خصوص بعد از 40 سالگی، برای تشخیص زودهنگام و درمان آب مروارید ضروری است. حتی اگر هیچ مشکل چشمی نداشته باشید هم لازم است سالیانه یک مرتبه توسط یک متخصص چشم باتجربه معینه شوید.
  • رژیم غذایی سالم:  از یک رژیم غذایی سالم سرشار از میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل استفاده کنید.
  • کنترل وزن:  اگر اضافه وزن دارید، برای کاهش وزن اصولی اقدام کنید.
  • ترک سیگار: سیگار کشیدن را ترک کنید.
  • محافظت از چشم در برابر نور خورشید: از عینک آفتابی مناسب که اشعه ماوراء بنفش (UV) را مسدود می‌کند استفاده کنید.
  • کنترل بیماری‌های زمینه‌ای: اگر بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت یا فشار خون بالا دارید، آنها را به طور موثر کنترل کنید.

پرسش های رایج

1. خانم دکتر ماندانا احمدی، با توجه به تجربه بالاتون میشه بفرمایید جوان ترین و مسن ترین بیمارانی که نزد شما عمل آب مروارید انجام داده اند، چند سالشون بوده؟

کم سن ترین فردی که تاکنون نزد من تحت جراحی آب مروارید قرار گرفته، نوزادی 10 روزه بوده است. مسن ترین فرد هم آقایی 140 ساله بود که بعد از جراحی مجددا تجدید فراش کرد! کاتاراکت در انواع ارثی می تواند حتی در هنگام تولد وجود داشته باشد.

مقالات مرتبط:  توپوگرافی قرنیه چیست؟

2. از نظر شما سن طبیعی ابتلا به آب مروارید چقدر است؟

در خانم ها و در شهرها معمولا حدود حدود 70 سالگی نیاز به عمل پیدا می کنند. اما در آقایان و در روستاها و مشاغل در معرض آفتاب معمولا حدود 60 سالگی به عمل نیاز پیدا می کنند.

سخن پایانی

همان طور که اشاره کردیم، آب مروارید، عارضه‌ای شایع در بینایی است که می‌تواند در هر سنی رخ دهد. اگرچه این بیماری بیشتر در افراد بالای 60 سال شایع است، اما عوامل متعددی می‌توانند خطر ابتلا به آب مروارید در جوانی نیز افزایش دهند. متاسفانه امروزه سن ابتلا به آب مروارید به 50، 40، 30 و حتی گاه 20 سالگی کاهش یافته است. تشخیص زودهنگام آب مروارید، کلید درمان موفقیت‌آمیز آن است. با مراجعه منظم به چشم پزشک، می‌توانید از سلامت بینایی خود محافظت کرده و در صورت ابتلا به این بیماری، در اسرع وقت تحت درمان قرار بگیرید. امیدواریم با مطالعه این مقاله و رعایت تمهیدات ذکرشده، به کمک یکدیگر سن ابتلا به آب مروارید را به تاخیر بیندازیم. شما می توانید پرسش های تکمیلی خود را در قسمت دیدگاه ها در انتهای مطلب با ما به اشتراک بگذارید. از همراهی شما عزیزان صمیمانه سپاسگزاریم.

 

به این مقاله امتیاز دهید.

درباره دکتر ماندانا احمدی

من دکتر ماندانا احمدی هستم، دارای فوق تخصص پیوند قرنیه، سگمان قدامی و لیزیک. فارغ التحصیل پزشکی عمومی دانشگاه شهید بهشتی سال ۱۳۷۲ با رتبه ی ممتاز (یک در صد نخبگان) که اکنون پس از 25 سال فعالیت و انجام جراحی های بی شمار در خدمت شما مردم عزیز می باشم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *