۲۷ اسفند ۱۴۰۳ توسط دکتر ماندانا احمدی 0 دیدگاه

کراس لینکینگ

مقدمه

در دنیای امروز، پیشرفت‌های چشمگیر علم پزشکی، امید تازه‌ای را برای درمان بیماری‌های مختلف به ارمغان آورده اند. یکی از این پیشرفت‌ها، روش کراس لینکینگ قرنیه است که انقلابی در درمان بیماری‌های قرنیه مانند قوز قرنیه ایجاد کرده است. در این مقاله، به بررسی صفرتاصد پرسش “کراس لینکینگ چیست؟” می‌پردازیم. در صورت تمایل تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

کراتوکونوس یا قوز قرنیه چیست؟

قوز قرنیه یک بیماری چشمی است که در آن قرنیه (لایه شفاف جلوی چشم)، به تدریج نازک شده و به شکل مخروطی در می‌آید. این تغییر شکل قرنیه باعث ایجاد اختلال در شکست نور و در نتیجه تاری دید، نزدیک‌بینی، آستیگماتیسم و حتی کاهش شدید بینایی می‌شود. قوزقرنیه معمولاً در دوران نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع می‌شود و می‌تواند هر دو چشم را درگیر کند. در گذشته، تنها راه درمان این بیماری در مراحل پیشرفته، پیوند قرنیه بود. اما امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی، روش‌های درمانی جدیدی مانند کراس لینکینگ برای کنترل و درمان این بیماری ارائه شده‌اند.

کراس لینکینگ، چیست؟ (راهکاری نوین برای درمان قوز قرنیه)

کراس لینکینگ یک روش درمانی غیر تهاجمی است که با هدف تقویت ساختار قرنیه و توقف پیشرفت قوز قرنیه انجام می‌شود. در این روش، ابتدا قطره‌ بی‌حسی چشم در داخل چشم ریخته شده و سپس لایه سطحی قرنیه (اپیتلیوم) برداشته می‌شود. سپس ریبوفلاوین (ویتامین B2) به صورت قطره در چشم چکانده می‌شود تا به داخل قرنیه نفوذ کند. در مرحله بعد، قرنیه در معرض اشعه ماوراء بنفش A (UVA) قرار می‌گیرد. این اشعه باعث فعال شدن ریبوفلاوین و ایجاد پیوندهای جدید بین فیبرهای کلاژن قرنیه می‌شود که در نتیجه آن، استحکام قرنیه افزایش می‌یابد. در نهایت، یک لنز پانسمان بر روی چشم قرار داده می‌شود تا به بهبود سریع‌تر قرنیه کمک کند.

کاربرد کراس لینکینگ چیست؟

کراس لینکینگ عمدتاً برای درمان قوز قرنیه استفاده می شود؛ اما کاربردهای دیگری نیز دارد، از جمله:

  • اکتازی قرنیه بعد از عمل لیزیک چشم: در موارد نادری، بعد از عمل جراحی لیزیک برای اصلاح عیوب انکساری چشم، قرنیه ممکن است ضعیف شده و تغییر شکل پیدا کند. کراس لینکینگ می‌تواند به استحکام قرنیه و بهبود بینایی در این موارد کمک کند.
  • زخم قرنیه: کراس لینکینگ می‌تواند به درمان زخم‌های عفونی قرنیه که به درمان‌های معمول پاسخ نمی‌دهند، کمک کند. این روش باعث تقویت ساختار قرنیه و جلوگیری از پیشرفت عفونت می‌شود.
  • کراتومالاسی: کراتومالاسی یک بیماری نادر است که باعث نرم شدن قرنیه می‌شود. کراس لینکینگ می‌تواند به تقویت قرنیه و جلوگیری از سوراخ شدن آن در این بیماری کمک کند.
  • پیشگیری از پیشرفت نزدیک‌بینی: مطالعات نشان داده اند که کراس لینکینگ می‌تواند به کاهش سرعت پیشرفت نزدیک‌بینی در کودکان و نوجوانان کمک کند.

مزایای کراس لینکینگ چیست؟

کراس لینکینگ قرنیه به دلیل مزایای فراوان خود، به یکی از روش‌های درمانی محبوب برای قوزقرنیه و دیگر بیماری‌های قرنیه تبدیل شده است. برخی از مهمترین مزایای این روش عبارتند از:

  • غیر تهاجمی بودن: یک روش غیر تهاجمی است و نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارد. این روش به صورت سرپایی انجام می‌شود.
  • ایمن و موثر بودن: کراس‌لینکینگ یک روش ایمن و موثر برای درمان قوزقرنیه و دیگر بیماری‌های قرنیه است. عوارض این روش نادر و معمولاً خفیف هستند.
  • توقف پیشرفت بیماری: کراس‌لینکینگ باعث توقف پیشرفت قوز قرنیه و جلوگیری از بدتر شدن بینایی می‌شود.
  • بهبود بینایی: در بسیاری از موارد، باعث بهبود بینایی و کاهش نیاز به عینک می شود.

کراس لینکینگ در پیشگیری از پیشرفت نزدیک بینی

همانطور که پیشتر اشاره شد، cross-linking علاوه بر درمان قوز قرنیه، در کاهش سرعت پیشرفت نزدیک بینی نیز موثر است. نزدیک بینی یکی از شایع ترین عیوب انکساری چشم است که در آن فرد اجسام دور را تار می‌بیند. این عارضه معمولاً در دوران کودکی و نوجوانی شروع می‌شود و می‌تواند تا اوایل بزرگسالی پیشرفت کند. در نزدیک بینی، به دلیل افزایش طول محور چشم یا افزایش انحنای قرنیه، تصاویر به جای اینکه روی شبکیه متمرکز شوند، جلوی آن تشکیل می‌شوند. این امر باعث تاری دید در فاصله دور می‌شود.

مطالعات نشان داده اند که کراس لینکینگ می‌تواند با افزایش استحکام قرنیه، از تغییر شکل آن و در نتیجه پیشرفت نزدیک‌بینی جلوگیری کند. این روش به ویژه در کودکان و نوجوانانی که نزدیک بینی آنها به سرعت در حال پیشرفت است، می‌تواند بسیار مفید باشد. هرچند که در حال حاضر برای کم کردن سرعت پیشرفت نزدیک بینی در کودکان از روش های دارویی استفاده می کنیم.

درمان زخم قرنیه

زخم قرنیه می‌تواند در اثر عفونت، آسیب یا جراحی چشم ایجاد شود. در صورتی که زخم قرنیه به درستی درمان نشود، می‌تواند باعث ایجاد کدورت، اسکار و حتی سوراخ شدن قرنیه شود که در نهایت منجر به کاهش بینایی یا حتی نابینایی می‌شود. cross-linking می‌تواند به عنوان یک روش درمانی مکمل در درمان زخم‌های قرنیه مورد استفاده قرار گیرد. این روش با افزایش استحکام قرنیه، باعث تسریع در بهبود زخم و کاهش خطر عوارض می‌شود. همچنین، می‌تواند در درمان زخم‌های عفونی قرنیه که به درمان‌های معمول پاسخ نمی‌دهند، موثر باشد.

کراتومالاسی

کراتومالاسی یک بیماری چشمی نادر و جدی است که باعث نرم شدن و ذوب شدن قرنیه می‌شود. این بیماری معمولاً در اثر کمبود ویتامین A یا عفونت چشم ایجاد می‌شود و می‌تواند منجر به سوراخ شدن قرنیه و نابینایی گردد. cross-linking می‌تواند به عنوان یک روش درمانی موثر در کنترل و درمان کراتومالاسی مورد استفاده قرار گیرد. این روش با افزایش استحکام قرنیه، باعث جلوگیری از پیشرفت بیماری و کاهش خطر سوراخ شدن قرنیه می‌شود.

مقایسه کراس لینکینگ با سایر روش‌های درمانی قوز قرنیه

همان طور که اشاره کردیم، در گذشته، تنها راه درمان قوز قرنیه در مراحل پیشرفته، پیوند قرنیه بود. اما امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی، روش‌های درمانی جدیدی مانند کراس لینکینگ برای کنترل و درمان این بیماری ارائه شده‌اند. در اینجا به مقایسه کراس لینکینگ با سایر روش‌های درمانی قوز قرنیه می‌پردازیم:

  • پیوند قرنیه: پیوند قرنیه یک عمل جراحی بزرگ چشمی است که در آن قرنیه آسیب دیده با یک قرنیه سالم اهدا شده جایگزین می‌شود. این عمل جراحی با خطرات و عوارض زیادی همراه بوده و نیاز به دوره نقاهت طولانی دارد.
  • حلقه‌های داخل قرنیه (Intacs): در این روش، حلقه‌های کوچکی از جنس الماس مصنوعی در داخل قرنیه قرار داده می‌شوند تا شکل آن را اصلاح کنند. این روش می‌تواند به بهبود بینایی در مراحل اولیه قوز قرنیه کمک کند، اما باعث توقف پیشرفت بیماری نمی‌شود.
  • لنزهای تماسی سخت: لنزهای تماسی سخت می‌توانند به بهبود بینایی افراد مبتلا به قوز قرنیه کمک کنند، اما استفاده از آنها می‌تواند با ناراحتی و عوارض همراه باشد. همچنین، لنزهای تماسی سخت باعث توقف پیشرفت بیماری نمی‌شوند.
  • لنزهای اسکلرال: این لنزها نیز از انواع لنز سخت هستند که به دلیل سایز بزرگتر نسبت به لنزهای سخت بهتر تحمل می شوند اما جلوی پیشرفت بیماری را نمی گیرند.

در مقایسه با سایر روش‌های درمانی قوز قرنیه، cross-linking یک روش غیر تهاجمی، ایمن و موثر است که باعث توقف پیشرفت بیماری و بهبود بینایی می‌شود. همچنین، کراس لینکینگ در مراحل اولیه قوز قرنیه موثرتر است و می‌تواند نیاز به پیوندقرنیه را در آینده کاهش دهد.

پرسش های متداول

1. آیا کراس لینکینگ بهترین روش درمان قوزقرنیه است؟

قوزقرنیه بیماری با طیف وسیع است و بسته به شدت آن در زمان تشخیص بیماری و سن و شغل فرد، درمان های متفاوتی دارد. اما کراس لینکینگ یک روش پیشگیری از پیشرفت بیماری است.

2. مراقبت های بعد از عمل کراس لینکینگ چشم کدامند؟

مهمترین مراقبت های بعد از عمل کراس لینکینگ چشم عبارتنداز:

  • قطره بتازونیت هر 6 ساعت یک مرتبه به مدت 7 روز، سپس هر 8 ساعت یک مرتبه به مدت 10 روز و پس از آن قطع مصرف قطره.
  • قطره کلرامفنیکل هر 4 ساعت یک مرتبه به مدن 5 روز، سپس قطع مصرف قطره.
  • قطره اشک مصنوعی هر 4 ساعت یک مرتبه به مدت 20 روز، سپس قطع مصرف قطره.
  • به مدت 3 روز آب به چشم نخورد.
  • تا یک ماه در فضای باز از عینک آفتابی استفاده نمایید.
  • به مدت یک ماه از رفتن به استخر خودداری کنید.

3. آیا جراحی cross-linking درد دارد؟

در حین عمل جراحی، دردی احساس نمی شود. پس از آن تا 3 روز احساس جسم خارجی و خشکی چشم وجود دارد که بهبود می یابد.

سخن پایانی

کراس لینکینگ قرنیه یک پیشرفت چشمگیر در درمان بیماری‌های قرنیه مانند قوز قرنیه است. این روش با تقویت ساختار قرنیه، باعث توقف پیشرفت بیماری و بهبود بینایی می‌شود. اگر شما یا یکی از نزدیکانتان به قوز قرنیه یا سایر بیماری‌های قرنیه مبتلا هستید، بهتر است در اسرع وقت با یک پزشک متخصص چشم باتجربه مشورت نموده و در مورد انجام کراس لینکینگ تصمیم گیری کنید. فراموش نکنید که جراحی کراس لینکینگ در سنین زیر 18 سال می تواند به طور بسیار موثری جلوی ایجاد کراتوکونوس را بگیرد و فرد را برای تمام عمر در سلامت کامل نگه دارد. بنابراین اگر شما مبتلا به کراتوکونوس هستید، فرزندان یا خواهر و برادر کمتر از 25 سال شما حتما باید معاینه شوند.

از همراهی شما عزیزان صمیمانه سپاسگزاریم.

5/5 - (1 امتیاز)
درباره دکتر ماندانا احمدی
من دکتر ماندانا احمدی هستم، دارای فوق تخصص پیوند قرنیه، سگمان قدامی و لیزیک. فارغ التحصیل پزشکی عمومی دانشگاه شهید بهشتی سال ۱۳۷۲ با رتبه ی ممتاز (یک در صد نخبگان) که اکنون پس از 25 سال فعالیت و انجام جراحی های بی شمار در خدمت شما مردم عزیز می باشم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *