عمل جراحی لازک

تاریخ آخرین آپدیت: 14ام اسفند 1402

مقدمه

همان طور که در مقالات قبلی اشاره شد عمل های جراحی برداشتن دائمی عینک شامل لیزیک، لازک، فمتولیزیک، پی آرکی، ترانس پی آرکی، جراحی کاشت لنز داخل چشمی ICL، سوپراکور و … هستند. در این مقاله سعی داریم به بررسی همه ی جوانب عمل جراحی لازک بپردازیم. بنابراین چنانچه علاقه مند به کسب اطلاعات در این زمینه هستید، تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

عمل جراحی لازک چیست؟

عمل جراحی لازک (LASEK) یک روش جراحی قرنیه است که برای بهبود بینایی و اصلاح مشکلات بینایی مانند نزدیک بینی (میوپی)، دوربینی (هایپروپی) و آستیگماتیسم (اختلال در تمرکز نور در چشم) استفاده می‌شود. این روش جراحی با استفاده از لیزر انجام می‌شود و در زمان بسیار کوتاهی صورت می گیرد.

عمل جراحی لازک چگونه انجام می شود؟

در عمل جراحی LASEKیک لایه ی نازک از سطح بیرونی قرنیه، به کمک یک محلول شیمیایی ضعیف که معروف به لایه اپیتلیال است، جدا می‌شود. این لایه سپس به طور موقت از قرنیه برداشته می‌شود تا لیزر بر روی بافت قرنیه اصلی اعمال شود. سپس لایه اپیتلیال مجدداً بر روی قرنیه قرار می‌گیرد و از درمانی محافظتی مانند لنز نرم یا پانسمان استفاده می شود تا لایه اپیتلیال به خوبی به قرنیه چسبیده و بهبود سریع تر حاصل گردد.

مزایای عمل جراحی لازک چیست؟

جراحی برداشتن دائمی عینک به روش Lasek مزایای متعددی دارد که برخی از آنها عبارتند از:

حفظ ساختار قرنیه

در عمل لازک لایهٔ اپیتلیال قرنیه حفظ می‌شود.

مناسب برای قرنیه های نازک

عمل جراحی لازک برای برخی بیماران که قرنیه ی نازکی دارند و قادر به انجام سایر جراحی های لیزری اصلاح عیوب انکساری نیستند، مناسب است.

بازیابی سریع

زمان بازیابی پس از عمل LASEK کوتاه است و بیماران معمولا در مدت زمان کوتاهی پس از عمل یعنی حدود 3 روز به فعالیت‌های روزانه خود بازمیگردند. البته دید کامل پس از یک تا سه ماه حاصل می شود.

عوارض کم

خطر عوارض جراحی LASEK از قبیل خشکی چشم بسیار کم است.

عدم خونریزی

این جراحی بدون کوچکترین خونریزی و به روش لیزری صورت می گیرد.

عدم درد

در حین این جراحی هیچ گونه درد و احساس ناخوشایندی نخواهید داشت.

عدم نیاز به بیهوشی عمومی

این جراحی بدون نیاز به بیهوشی کامل انجام می گیرد. برای انجام این عمل، تیم جراحی چشم شما را با قطره ی بیحسی چشم به طور کامل بی حس می کنند. بنابراین شما از خطر عوارض داروهای بیهوشی در امان خواهید بود.

معایب و عوارض عمل جراحی لازک

به طور کلی، عمل لازک جزء جراحی های ایمن و کم خطر است. اما همچون هر جراحی دیگری ممکن است با عوارض و مضراتی نیز همراه باشد. عوارض احتمالی عمل جراحی لازک عبارتند از خشکی چشم، تاری دید، عفونت و … . در ادامه به توضیح بیشتر این موارد پرداخته شده است:

مقالات مرتبط:  آیا امکان انجام مجدد عمل لیزیک وجود دارد؟

خشکی چشم

پس از عمل جراحی لازک، احتمال ایجاد خشکی چشم وجود دارد. این عارضه معمولاً به طور طبیعی در مدت زمانی کوتاه بعد از عمل (حدود 15 الی 30 روز) از بین می‌رود.

تاری دید

پس از این جراحی، احتمال ایجاد تاری دید و دید ضعیف در هنگام شب وجود دارد. این عارضه معمولا حداکثر تا 90 روز پس از جراحی از بین می رود.

عفونت

عفونت، عارضه ی احتمالی مشترک در تمام اعمال جراحی است. احتمال ایجاد این عارضه با مدیریت یک تیم جراحی باتجربه و متعهد به صفر نزدیک می شود.

چه کسانی کاندیدای انجام عمل جراحی لازک هستند؟

عمل جراحی لازک (LASIK) برای تعداد زیادی از افرادی که مشکلات بینایی دارند، بهترین گزینه برای برداشتن دائمی عینک است. این روش عموماً برای افراد زیر پیشنهاد می شود:

  1. افراد بالای 18 سال
  2. افراد دارای سلامت عمومی مناسب
  3. افرادی که به مدت حداقل 6 ماه شماره چشم ثابت داشته اند.
  4. افراد دارای مشکلات نزدیک بینی کمتر از 6، دوربینی کمتر از 2 و آستیگماتیسم در حد کمتر از 3 نمره
  5. افراد دارای قرنیه ی نازک. البته در حدی که بتوان لازک انجام داد اما امکان انجام فمتولیزیک وجود نداشته باشد.
  6. افرادی که در معرض ضربه و آسیب به چشم قرار دارند. همانند رزمی کاران

لازم به ذکر است که این لیست فقط به عنوان یک راهنمایی کلی است. برای انجام این جراحی حتما باید با یک چشم پزشک متخصص قرنیه و لیزیک که تجربه ی انجام موفق تمام انواع جراحی های اصلاح عیوب انکساری (لیزیک، فمتولیزیک، لازک، پی آرکی، ترانس پی آرکی، سوپراکور، جراحی کاشت لنز داخل چشمی ICL و…) مشورت نمایید. چنین فردی به راحتی قادر به تشخیص مناسب ترین جراحی برای شما خواهد بود.

مراقبت های بعد از عمل جراحی لازک

رعایت دقیق و اصولی مراقبت های بعد از هر جراحی به ایجاد نتیجه ی مطلوب از عمل کمک بسزایی می نماید. مراقبت‌های بعد از عمل جراحی لازک شامل موارد زیر هستند:

استفاده از قطره‌های چشمی

پزشک شما با تجویز قطره‌های چشمی فرایند بهبود را تسریع بخشیده و از ایجاد عفونت پیشگیری می نماید. شما باید دستورالعمل‌های چشم پزشک خود در خصوص استفاده از قطره های چشمی را به دقت رعایت فرمایید. دکتر ماندانا احمدی که جزء برترین جراحان چشم ایران هستند، معمولا بعد از عمل لازک چشم، قطره های زیر را تجویز می کنند:

  • قطره ی بتازونیت هر 8 ساعت یک مرتبه به مدت 7 روز
  • قطره ی فلوکورت از روز هشتم هر 8 ساعت یک مرتبه به مدت 7 روز و سپس هر 12 ساعت یک قطره به مدت 15 روز
  • قطره ی کلرامفنیکل هر 4 ساعت یک مرتبه به مدت 5 روز
  • قطره ی اشک مصنوعی هر 4 ساعت یک مرتبه به مدت 25 روز
  • قطره ی دیکلوپتین (Dicloptin) هر 8 ساعت یک مرتبه تنها در صورت درد و در 3 روز اول

استفاده از عینک آفتابی و محافظ چشم

پس از عمل، احتمال دارد چشمان شما نسبت به نور حساسیت داشته باشند. استفاده از عینک آفتابی و محافظ چشم می‌تواند از تحریک نوری جلوگیری نموده و از چشمان شما محافظت کند. به مدت 3 روز در منزل و به مدت 3 ماه در فضای باز و در معرض آفتاب عینک بزنید.

اجتناب از ضربه به چشم

پس از عمل، باید از ضربه به چشم خودداری کنید. با استفاده از عینک محافظ در طول روز و محدود کردن فعالیت‌هایی مانند ورزش‌های تماسی می توانید احتمال ضربه به چشم را به حداقل برسانید.

مقالات مرتبط:  عمل لیزیک چشم

اجتناب از آب و مواد شوینده

به مدت 3 روز پس از جراحی از تماس آب و به مدت 5 روز پس از عمل از تماس مواد شوینده با چشم هایتان اجتناب نمایید.

عدم آرایش

به مدت 15 روز پس از عمل از انجام آرایش به خصوص در قسمت چشم ها خودداری نمایید.

پیگیری منظم معاینات پس از جراحی

معاینات پس از هر جراحی، جزء مهمترین مراقبت های بعد از آن می باشند. بنابراین به صورت دقیق و منظم این ویزیت ها را دنبال نمایید. معاینات بعد از جراحی لازک نزد خانم دکتر ماندانا احمدی به شرح زیر می باشد:

  • اولین روز پس از عمل
  • سومین روز پس از عمل
  • سه هفته پس از عمل
  • دو ماه پس از عمل
  • شش ماه پس از عمل
  • دو سال پس از عمل
  • معاینات سالانه همانند سایر افراد

انجام عمل جراحی لازک چه مدت زمان میبرد؟

مدت زمان لازم برای انجام عمل جراحی لازک بر اساس عوامل مختلفی مانند نوع جراحی، وضعیت چشم، میزان همکاری بیمار، سرعت و تبحر جراح و … در افراد مختلف، متفاوت می باشد. اما به طور کلی، جراحی لازک معمولاً در مدت زمان کوتاهی یعنی حدود 5 دقیقه برای هر چشم انجام می‌شود.

آیا جراحی لازک نیاز به بستری شدن دارد؟

خیر. عمل چشم لازک جزء جراحی های سرپایی به حساب می آید. بنابراین برای انجام لازک نیازی به بستری شدن در بیمارستان نبوده و می توانید به منزل بازگردید.

عمل جراحی لازک با چه نوع بیهوشی انجام می شود؟

جراحی لازک معمولاً با استفاده از بیهوشی موضعی انجام می‌شود. برای انجام این نوع جراحی، چشم شما با استفاده از قطره ی آنستوکائین چشمی بی‌حس می‌شود و شما در طول جراحی هیچ گونه دردی نخواهید داشت. بیهوشی موضعی به عنوان یک گزینه ایمن و کم خطر، شما را از تحمل ریسک و عوارض بیهوشی عمومی بی نیاز می کند.

مراحل انجام عمل جراحی لازک

عمل جراحی لازک معمولاً در چند مرحله ی زیر انجام می شود:

  • بی حس کردن چشم ها به کمک قطره ی بیحسی تتراکائین توسط تیم جراحی
  • قرارگیری بیمار روی تخت در پوزیشن سوپاین(طاق باز)
  • ضدعفونی کردن چشم ها با بتادین یا به اصطلاح علمی پرپ کردن
  • قرار دادن پارچه های استریل در اطراف چشم یا به اصطلاح درپ کردن جهت جلوگیری از عفونت
  • باز نگه داشتن چشم به وسیله ی ابزاری به نام اسپکولوم
  • شست و شوی چشم با استفاده از سرم استریل
  • برداشتن یک لایه ی سطحی از روی قرنیه به نام اپیتلیوم قرنیه
  • اصلاح عیوب انکساری چشم به کمک لیزرهای بسیار دقیق
  • استفاده از لنز پانسمان روی قرنیه
  • ریختن قطره ی آنتی بیوتیک در چشم
  • در آوردن اسپکولوم بازنگهدارنده ی چشم

اهمیت انجام عمل جراحی لازک نزد یک چشم پزشک باتجربه و کاردان

همان طور که میدانید عمل جراحی لازک تنها یکی از جراحی های اصلاح عیوب انکساری می باشد و هر یک از این جراحی ها برای افراد با شرایط خاصی بهترین گزینه هستند .بنابراین بسیار مهم است که چشم پزشک شما توانایی و تجربه ی کافی در زمینه ی تمام این جراحی ها را داشته باشد. چنین جراحی می تواند مناسب ترین جراحی برای شما را انتخاب نموده و با انجام آن به بهترین شکل ممکن بهترین نتیجه را برایتان به ارمغان بیاورد.

مقالات مرتبط:  آیا عمل لیزیک دائمی است؟

سوالات متداول در خصوص عمل جراحی لازک

آیا بعد از عمل لازک درد و سوزش وجود داره؟

بله. به صورت احساس جسم خارجی (مثل زمانی که در حمام آب وارد چشم می شود). این درددر حدود 2 الی 3 روز طول می کشد و بعد از آن بهبود می یابد. در طول این مدت از قرص مسکن و قطره برای بهبود علائم استفاده می کنیم.

آیا برای عمل لازک نیاز به همراه داریم؟

بله. بهتر است در روز عمل یک نفر به عنوان همراه در کنار شما باشد.

بین روش های جراحی آیا لازک و پی آرکی بهتر هست یا فمتولیزیک و اسمایل (فمتواسمایل)؟

پاسخ این سوال بسته به سن فرد، سوابق خانوادگی از نظر بیماری های چشمی، شماره چشم، شغل فرد، ساختار استخان های اطراف چشم، میزان همکاری فرد، میزان هزینه ی در نظر گرفته شده برای عمل و … متفاوت است و باید به طور اختصاصی در مورد هر بیمار تصمیم گیری شدود. برای بعضی از شماره های چشم و برخی افراد با ویژگی های مربوط به عکس های گرفته شده از چشم، هر دو دسته بعد از یک ماه نتایج یکسانی از نظر میزان بینایی دارند. مثلا برای شماره نزدیک بینی منفی 3 یا کمتر و با آستیگمات زیر 1، تقریبا هر دو روش از لحاظ بینایی و بعد از 6 ماه یکسان هستند. البته دوره نقاهت فمتولیزیک بسیار کوتاه تر بوده و تنها در حدود 24 ساعت زمان می برد.

از سوی دیگر باید به این نکته اشاره کنیم که هزینه ی عمل جراحی فمتولیزیک بیشتر است. در شماره های بالاتر نزدیک بینی (4 تا 6) و آستیگمات های بیشتر (2 تا 4)، اگر قرنیه ضخامت مناسب داشته باشد، فمتولیزیک نتایج بهتری دارد. برای افراد دوربین و عینک های مثبت که چشم را درشت تر نشان می دهند، در کل فمتولیزیک بهتر است. اما در شماره های بالای نزدیک بینی (بیش از 7)، فمتواسمایل و کاشت لنز داخل چشمی ICL (لنز های فاکیک دائمی) ارجحیت دارد.

سخن پایانی

همان طور که اشاره شد، عمل جراحی لازک یک روش پیشرفته و موثر برای اصلاح عیوب انکساری چشم می‌باشد. این جراحی با استفاده از لیزرهای خاص بر روی قرنیه چشم انجام شده و سبب بهبود مشکلات نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم می گردد. بنابراین پس از انجام این جراحی برای همیشه از استفاده ی اجباری از عینک و یا لنزهای تماسی در امان خواهید ماند.

لازم به تاکید است که جراحی لازک برای همه افراد مناسب نیست. در حقیقت لازک تنها یکی از جراحی های اصلاح عیوب انکساری ( لیزیک، فمتولیزیک، پی آرکی، ترانس پی آرکی، لازک، سوپراکور، جراحی کاشت لنز داخل چشمی و …) می باشد و هر یک از این جراحی ها برای افراد با شرایط خاصی بهترین و مناسب ترین گزینه هستند. بنابراین، مهم است که با یک چشم‌پزشک متخصص لیزیک با تجربه در مورد وضعیت چشمی خود صحبت کنید و انتخاب مناسب ترین عمل برای خود را به عهده ی ایشان بگذارید.

امیدواریم با مطالعه ی این مطلب، اطلاعات مورد نیاز خود در زمینه ی جراحی لازک را به دست آورده باشید. شما می توانید نظرات و پرسش های خود را در قسمت دیدگاه ها در انتهای مطلب با ما به اشتراک بگذارید. از همراهی شما عزیزان صمیمانه سپاسگزاریم.

5/5 - (7 امتیاز)
درباره دکتر ماندانا احمدی
من دکتر ماندانا احمدی هستم، دارای فوق تخصص پیوند قرنیه، سگمان قدامی و لیزیک. فارغ التحصیل پزشکی عمومی دانشگاه شهید بهشتی سال ۱۳۷۲ با رتبه ی ممتاز (یک در صد نخبگان) که اکنون پس از 25 سال فعالیت و انجام جراحی های بی شمار در خدمت شما مردم عزیز می باشم.

(02) دیدگاه

  1. کبری میری
    27 مرداد 1403

    سلام ممنونم از مطلب عالیتون. فقط یه چیزی من لنز تماسی سخت استفاده می کنم. قبل عمل نباید استفاده کنم درسته؟ چندوقت؟

    پاسخ
    • دکتر ماندانا احمدی
      29 مرداد 1403

      باسلام، ممنون از شما همراه گرامی، از ۳ هفته قبل از عمل استفاده از لنز تماسی سخت را متوقف نمایید.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *