۱۵ اسفند ۱۴۰۲ توسط دکتر ماندانا احمدی 2 دیدگاه

تغییر رنگ چشم

تاریخ آخرین آپدیت: 10ام آبان 1403

مقدمه

بعضی افراد تمایل به تغییر رنگ چشم دارند. اما آیا این کار امکان پذیر است؟ و آیا به چشم آسیب نمی رساند؟ در این مقاله سعی کردیم به کلیه ی سوالات شما در این خصوص پاسخ جامع و کاربردی دهیم. بنابراین چنانچه علاقه مند به کسب اطلاعات در این زمینه هستید، تا انتهای مطلب را مطالعه فرمایید.

رنگ چشم مربوط به کدام قسمت چشم است؟

رنگ چشم هر فرد ناشی از ارث بوده و به قسمت عنبیه (Iris) مربوط است. چشم به رنگ های قهوه ای، عسلی، آبی، سبز، خاکستری و یا تلفیقی از این رنگ ها دیده می شود.

آیا رنگ چشم به موقعیت جعرافیایی بستگی دارد؟

در افرادی که در مناطق نزدیک به خط استوا زندگی می کنند، رنگ چشم ها تیره تر است تا از ورود بیش از حد نور آفتاب به چشم جلوگیری شود. از سوی دیگر در مناطق با نور کم و نزدیک به قطب، اکثر افراد چشم هایی با رنگ روشن دارند.

دلایل تمایل به تغییر رنگ چشم چیست؟

در بعضی افراد به دنبال پارگی های قرنیه و یا برخی بیماری های چشم، کدورت و لکه هایی در چشم ایجاد می شود که برای پوشاندن آن ها نیاز به رنگ کردن چشم وجود دارد. برخی افراد نیز دچار زالی یا آلبینیسم (Albinism) هستند و چشم های بسیار روشن و حساس به نور دارند. در این موارد با استفاده از لنزهای رنگی، ابتدا کاهش حساسیت به نور را امتحان می کنیم. سپس قرنیه را رنگ می کنیم تا از ورود نور اضافه به چشم جلوگیری کنیم. اما برخی افراد مشکل خاص چشمی نداشته و تنها تمایل به تغییر ظاهری چهره ی خود دارند. به عبارت دیگر تنها به دنبال عمل زیبایی تغییر رنگ چشم هستند. در ادامه به بررسی روش های موجود می پردازیم.

روش های تغییر رنگ چشم

روش های تغییر رنگ چشم شامل 4 دسته ی زیر هستند:

1. استفاده از لنز های رنگی

این لنزها از نظر رنگ و طرح تنوع گسترده ای دارند و در صورت استفاده از انواع باکیفیت آن ها که نفوذپذیری اکسیژنی بالایی داشته باشند، بجز احتمال ایجاد عفونت قرنیه (در صورت عدم رعایت اصول بهداشتی) عارضه ی دیگری ندارند.

2. استفاده از پروتز آیریس

در این روش با ایجاد برش کوچکی در کنار قرنیه، عنبیه مصنوعی وارد چشم شده و درست روی عنبیه ی خود بیمار قرار می گیرد. چشم بیمار بلافاصله پس از عمل حالت طبیعی داشته و بهبود سریع حاصل می شود. ایراد این روش، ریسک عفونت های داخل چشمی و احتمال ابتلا به آب سیاه (گلوکوم) است.

3. خال کوبی قرنیه

این روش با استفاده از جوهر رنگی و دستگاه مخصوص رنگ آمیزی قرنیه صورت می گیرد. خال کوبی قرنیه در کسانی که به دنبال اعمال جراحی قبلی و یا بیماری های چشمی در گذشته، دچار کدورت قرنیه شده اند، استفاده می شود.

4. Femto Keratopigmentation

یکی از روش های جدید در تغییر رنگ چشم، فمتوکراتوپیگمنتیشن است. در این روش با استفاده از دستگاه فمتولیزر برش دیسکی شکل در ضخامت قرنیه ایجاد می شود. سپس توسط تونل کوچکی در بالای این محل، رنگ های مخصوص در داخل قرنیه تزریق می شود. این روش درد چندانی نداشته و بلافاصله بعد از عمل چشم به حالت طبیعی برمی گردد.

یکی از مشکلات این روش این است که پس از گذشت مدتی، رنگ ها تا حدودی جا به جا می شوند و ممکن است نیاز به تزریق مجدد رنگ وجود داشته باشد. همچنین این رنگ ها به علت پایه ی متالیک (فلزی) در میدان های مغناطیسی قوی مانند دستگاه MRI امکان جابه جایی دارند. این روش، برای رنگ آمیزی چشم های با آسیب قبلی عنبیه (Iris) مورد استفاده قرار می گیرد. هرچند برای افرادی که تمایل به تغییر دائمی رنگ چشم خود داشته و ریسک این عمل را می پذیرند، نیز قابل استفاده است.

هزینه عمل تغییر رنگ دائمی چشم چقدره؟

در سال 1403 هزینه جراحی تغییر رنگ چشم 450 یورو به علاوه 15 میلیون تومان می باشد. مبلغ 450 یورو برای وارد کردن رنگ هست که قبلا به ریال وارد می شده اما در حال حاضر به یورو فروخته می شود.  مبلغ ذکر شده برای روش جراحی فمتوکراتوپیگمنتیشن (Femto Kerato Pigmentation) یا همان تغییر رنگ چشم به صورت دائمی است.

عوارض و خطرات تغییر رنگ چشم

درست است که رنگ چشم، پنجره‌ای به سوی روح است و زیبایی خیره‌کننده‌ای به چشمانمان می‌بخشد، اما به یاد داشته باشید که هرگز نباید سلامتی را فدای زیبایی کرد. عمل‌های تغییر رنگ چشم، با وجود وعده‌های فریبنده، خطرات جدی را به همراه دارند که نادیده‌گرفتن آن‌ها عواقب جبران‌ناپذیری را به دنبال خواهد داشت. از عوارض این روش عفونت قرنیه، ابتلا به قوزقرنیه (در بیماران مستعد و با قرنیه نازک)، حرکت رنگدانه ها به مسیر بینایی و سخت شدن عمل های بعدی چشم مانند کاتاراکت است. انجمن غذا و داروی آمریکا (FDA) هنوز هیچ کدام از این روش ها را به رسمیت نمی شناسد. کاشت عنبیه مصنوعی، که بیشتر برای افرادی با نقص عنبیه کاربرد دارد، می‌تواند طیف وسیعی از عوارض را به همراه داشته باشد، از جمله گلوکوم، آب مروارید، آسیب قرنیه و التهاب خطرناک چشم (یووئیت). در موارد وخیم، حتی ممکن است نیاز به پیوند قرنیه باشد. همچنین عمل لیزر برای تغییر رنگ چشم، که روشی جدیدتر است، ممکن است با خطرات احتمالی مانند انسداد کانال‌های تخلیه رنگدانه، افزایش فشار چشم، گلوکوم، یووئیت و عفونت همراه باشد. زیرا در این روش بوسیله لیزر رنگدانه های عنبیه از سطح آن جدا شده و در فضای چشم آزاد می شوند.

سوالات متداول

1. آیا میزان شیوع بیماری های چشمی به رنگ چشم ارتباط داره؟

در برخی مواقع بله. به عنوان مثال بعضی بیماری ها مانند تغییرات سنی شبکیه در چشم های با رنگ روشن، شیوع بیشتری دارند.

2. آیا تغییر رنگ دائمی قرنیه برگشت پذیره؟

هرچند تا حدودی امکان بازکردن محل لیزر شده و شست و شوی رنگ ها وجود دارد؛ اما ممکن است شست و شوی کامل اتفاق نیفتد.

3. آیا تغییر رنگ چشم عوارض بلندمدت دارد؟

از آنجاییکه این روش جدید است، عوارض بلندمدت آن(مثلا بعد از 10 الی 15 سال) هنوز مشخص نیست. به علاوه این عمل، انجام برخی جراحی های مورد نیاز در آینده مانند کاتاراکت (آب مروارید)، گلوکوم (آب سیاه)، پارگی شبکیه و … را سخت و دید جراح در حین عمل را محدود می کند.

4. آیا تغییر رنگ چشم بدون عمل جراحی امکان پذیر است؟

خیر. برخلاف افسانه‌ها و باورهای عامیانه، تغییر رنگ چشم بدون عمل جراحی و یا بدون لنز غیرممکن است. تغییر رنگ جزئی که در برخی نوزادان مشاهده می‌شود، به دلیل تکمیل فرآیند تولید ملانین در عنبیه است و نه تغییر واقعی رنگ. علت اصلی رنگ چشم، وراثت است و ژن‌ها تعیین می‌کنند که چه مقدار ملانین در عنبیه شما وجود داشته باشد. ملانین، رنگدانه‌ای است که به چشم‌ها رنگ قهوه‌ای، عسلی، آبی، سبز یا فندقی می‌بخشد. با وجود عدم امکان تغییر ذاتی رنگ چشم، راه‌هایی برای برجسته‌تر کردن رنگ طبیعی چشمانتان وجود دارد. استفاده از سایه چشم متناسب با رنگ پوست و مو، می‌تواند در روشن‌تر یا تیره‌تر نشان دادن رنگ چشم شما موثر باشد.

5. رنگ چشم از لحاظ علمی چه اهمیتی دارد؟

رنگ چشم مانند رنگ پوست ناشی از عوامل محیطی است. همانطور که کسانی که در مناطق آفتاب خیز و گرم زندگی می کنند برای محافظت در برابر اشعه مخرب UV (ماورای بنفش خورشید) پیگمانهای بیشتری در سطح پوست داشته و رنگ پوست تیره تری دارند، رنگ تیره چشم ها هم از شبکیه و سلول های حساس بینایی موجود در داخل چشم محافظت می کند تا کمتر دچار آسیب شوند. بنابراین رنگ چشم تیره برای مناطقی مانند کشور ایران که شدت و مدت تابش اشعه آفتاب زیاد است، مناسب تر می باشد.

6. در تغییر رنگ چشم به روش نوین کراتوپیگمنتیشن چه اتفاقی می افتد؟

در روش کراتوپیگمنتیشن که یک روش دائمی است، بوسیله دستگاه لیزر فمتوسکند، یک رنگ متالیک در لایه های قرنیه تزریق می شود.

7. در چه مواردی کراتوپیگمنتیشن را توصیه می کنید؟

اصولا این روش را در اصلاح مشکلات رنگدانه ای چشم مانند آلبینیسم، صدمات چشمی مانند کدورت های قرنیه و لکه های چشمی و یا هتروکرومیا (دو رنگ بودن چشم ها) استفاده می کنیم.  البته این عمل به ندرت در کسانی که اصرار به تغییر رنگ چشم دارند، نیز انجام می شود.

8. خانم دکتر به نظر شما بهترین روش تغییر رنگ چشم چیه؟

در حال حاضر در افراد سالم که فقط تمایل به تغییر رنگ چشم دارند، بهترین روش تغییر رنگ چشم کراتوپیگمنتیشن (FLAAK) است.. اما این روش جدید و در حال پیشرفت است. پس پیشنهاد می شود عجله نکنید.

9. آیا می‌تونم ، رنگ دلخواهی  برای جراحی تغییر رنگ چشم، انتخاب کنم؟

در حال حاضر تعداد رنگ های موجود برای تغییر رنگ چشم محدود است ولی مسلما چه از جهت رنگ های متنوع و چه تکنولوژی های پیشرفته تر در آینده در دسترس خواهد بود.

10. آیا با انجام جراحی تغییر رنگ چشم، میزان رنگدانه‌های چشم ما تغییر می‌کنه؟

در روش لیزر Laser Depigmentation بله، رنگدانه های عنبیه کاهش می یابد اما در Flaak یا کراتوپیگمنتیشن (Kerato Pigmentation) فقط رنگ مصنوعی به داخل قرنیه تزریق می شود.

سخن پایانی

امیدواریم با مطالعه ی این مطلب، اطلاعات مورد نیاز خود در زمینه ی تغییر رنگ چشم رو به دست آورده باشید. شما می توانید نظرات، پیشنهادات، انتقادات و پرسش های تکمیلی خود را در قسمت دیدگاه ها در انتهای مطلب با ما به اشتراک بگذارید. خانم دکتر ماندانا احمدی شخصا به پرسش های شما پاسخ خواهند داد. از همراهی شما عزیزان صمیمانه سپاسگزاریم.

5/5 - (1 امتیاز)
درباره دکتر ماندانا احمدی
من دکتر ماندانا احمدی هستم، دارای فوق تخصص پیوند قرنیه، سگمان قدامی و لیزیک. فارغ التحصیل پزشکی عمومی دانشگاه شهید بهشتی سال ۱۳۷۲ با رتبه ی ممتاز (یک در صد نخبگان) که اکنون پس از 25 سال فعالیت و انجام جراحی های بی شمار در خدمت شما مردم عزیز می باشم.

(02) دیدگاه

  1. arm
    8 خرداد 1403

    سلام.تغییر رنگ چشم با دستگاه خطرناکه؟ تاحالا شده کسی چیزیش بشه؟. این عمل و توصیفه میکنید یا خیر

    پاسخ
    • دکتر ماندانا احمدی
      16 مرداد 1403

      باسلام، این عمل جراحی معمولاً تنها در موارد خاص و با تشخیص پزشک متخصص انجام می‌شود. تکنولوژی مورد استفاده در این جراحی هنوز در مرحله‌ی توسعه کامل نیست و به همین دلیل، برای افراد با چشم‌های سالم توصیه نمی‌شود.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *