۱۰ آبان ۱۴۰۳ توسط دکتر ماندانا احمدی 0 دیدگاه

کاشت رینگ داخل چشمی برای درمان قوزقرنیه

مقدمه

قوز قرنیه یکی از مشکلات چشمی رایج است که می‌تواند بر کیفیت بینایی و در نتیجه کیفیت زندگی فرد تأثیر بگذارد. در این اختلال، قرنیه چشم به شکل نامناسبی منحنی می‌شود. تغییر در شکل و انحنای قرنیه، عبور اصولی نور از قرنیه را نیز با مشکل مواجه می کند. این موضوع ممکن است منجر به بروز مشکلات بینایی مانند کاهش وضوح بینایی، تاری دید، نزدیک بینی و خشکی چشم شود. در گذشته پزشکان برای اصلاح قوز قرنیه، از روش‌هایی مانند استفاده از عینک و لنزهای تماسی بهره می گرفتند. اما با پیشرفت علم و فناوری، روش‌های جدیدی برای اصلاح قوز قرنیه به وجود آمده است. یکی از روش‌های درمان قوزقرنیه، کاشت رینگ قرنیه یا همان حلقه ی داخل چشمی است. این مطلب به طور تخصصی در خصوص رینگ گذاری داخل چشم تهیه شده است. با ما همراه باشید.

رینگ قرنیه چیست؟

رینگ‌های قرنیه، حلقه هایی کاملا شفاف هستند که در بیماران مبتلا به قوز قرنیه در مکان نازک شده و با انحنای زیاد قرنیه، کارگذاری می شوند تا شکل قرنیه نامنظم را در قسمت مرکزی منظم‌تر کرده و باعث بهبود بینایی شوند. رینگ های قرنیه در اندازه های مختلف از 90 درجه تا 350 درجه و انواع مختلف مثلثی (Keraring)، منحنی (Intacs) و حلقه ی کامل (Myoring) در دسترس هستند. در همه ی موارد، بسته به انحنای قرنیه، یک یا دو عدد رینگ در یک چشم قرار داده می شود.

*pic*

کاشت رینگ داخل چشمی برای درمان قوزقرنیه

رینگ‌گذاری داخل چشم یک روش جراحی نوین است که با استفاده از حلقه‌های کوچک و نازکی که در داخل قرنیه کاشته می‌شوند، قوز قرنیه را اصلاح می‌کند. این حلقه‌ها از موادی مانند اکریلیک ساخته شده‌اند و به طور دقیق در لایه عمقی قرنیه قرار می‌گیرند. با نصب رینگ قرنیه، شکل قرنیه تغییر می‌کند و نور به شکل مناسبی به شبکیه هدایت می‌شود. در نتیجه این جراحی منجر به بهبود وضوح بینایی می‌گردد. خبر خوب اینکه کاشت رینگ داخل چشمی هم مشکل قوزقرنیه (کراتوکونوس یا Keratoconus) را درمان می کند و هم اختلال نزدیک بینی را.

قرنیه چیست؟

شاید بهتر باشد برای درک بهتر این جراحی، ابتدا با قرنیه چشم بیشتر آشنا شوید. قرنیه، لایه بیرونی و شفاف چشم است که به شما کمک می‌کند بتوانید با دقت ببینید. این لایه شفاف و بی‌رنگ، از چشم شما محافظت نموده و از ورود میکروب‌ها و مواد آلوده جلوگیری می‌کند. همچنین، کمک می‌کند تا نور به درستی در چشم متمرکز شود. اما، متاسفانه شرایط مختلف می‌توانند به قرنیه آسیب برسانند. اگر قرنیه شکل مناسبی نداشته باشد، پرتوهای نور به درستی در آن متمرکز نخواهند شد. این مشکل همان قوز قرنیه یا کراتوکونوس است که می تواند باعث ضعف بیماری افراد گردد.

*pic*

اصلاح نزدیک بینی با روش کاشت حلقه قرنیه

اگر به نزدیک‌بینی مبتلا باشید، بدون کمک عینک یا لنزهای تماسی نمی‌توانید اشیا با فاصله دور را به طور واضح ببینید. در نزدیک‌بینی، پرتوهای نوری که وارد چشم می‌شوند، به جای تمرکز بر روی شبکیه، جلوی شبکیه متمرکز می‌شوند. این موضوع می‌تواند به دلیل شکل غیرعادی کره چشم، قرنیه  و یا عدسی چشم شما باشد. کاشت حلقه در قرنیه در بیماران مبتلا به قوز قرنیه علاوه بر افزایش استحکام، باعث کاهش آستیگماتیسم و نزدیک بینی در بیماران مبتلا به قوزقرنیه می شود و جایگزین مناسبی برای روش هایی مانند لیزیک، لازک، پی‌آرکی، ترانس‌پی‌آرکی، فمتولیزیک، فمتواسمایل، کاشت لنز داخل چشمی ICL و آرتیزان می باشد. بدیهی است انتخاب بهترین روش برداشتن دائمی عینک تنها با بررسی تمام جوانب توسط یکی از بهترین جراحان چشم پزشک امکان پذیر خواهد بود.

مراحل عمل کاشت رینگ داخل چشمی

در گذشته کارگذاری رینگ در قرنیه بوسیله ی ابزارهایی با دست انجام می شد. این روش دقت کافی را نداشت و ممکن بود در عمق مورد نیاز و مکان مناسب انجام نشود. اما هم‌اکنون کارگذاری رینگ بوسیله ی دستگاه فمتولیزیک انجام می شود. بیمار روی تخت مخصوص لیزیک دراز می کشد. پس از شست‌و‌شو و مشخص شدن محل مناسب کارگذاری، قطره بی‌حسی در چشم ریخته می شود. به وسیله ی لیزر فمتوسکند و بدون دخالت دست، کانالی برای کارگذاری رینگ در قرنیه ایجاد می شود. سپس Ring مورد نظر بوسیله ی ابزار مخصوص در مکان خود قرار می گیرد. این جراحی در کمتر از 15 دقیقه به پایان می رسد. پس از عمل، بیمار از روز اول دید مناسبی دارد و فردای عمل می تواند به زندگی روزمره برگردد.

 مزایا رینگ قرنیه

عمل جراحی کاشت رینگ قرنیه نسبت به روش‌های دیگر اصلاح قوز قرنیه، مزایای فراوانی دارد که در ادامه به مهمترین آنها اشاره شده است:

  • این روش غیرتهاجمی است و نیازی به برش و خارج کردن بافت قرنیه ندارد.
  • حلقه‌های قرنیه به راحتی قابل تنظیم و حذف هستند.
  • در صورت لزوم می‌توان رینگ ها را تعویض نمود.
  • این روش نسبتاً سریع و دارای بازده بالاست.
  • پس از جراحی، بیماران به طور معمول به سرعت بهبود می‌یابند و می‌توانند از بینایی بهتری برخوردار شوند.
  • این جراحی دو مشکل قوزقرنیه و نزدیک بینی را برطرف می نماید.

به عبارت دیگر در حالت نرمال، قرنیه باید شکل کروی و گردی داشته باشد و زمانی که قرنیه به شکل مخروطی و برآمده درآید، بیمار مبتلا به قوزقرنیه می باشد.

مضرات، خطرات و عوارض عمل کاشت حلقه قرنیه

همانند هر روش جراحی دیگری، عمل رینگ گذاری داخل چشم نیز ممکن است منجر به عوارضی شود. در ادامه مضرات و عوارض احتمالی تعبیه حلقه قرنیه آورده شده است:

  1. عفونت: عفونت، عارضه ی مشترک تمام عمل های جراحی است. مسلما با رعایت کامل اصول استریلیته، این عارضه ایجاد نخواهد شد.
  2. جابجایی رینگ: این عارضه در روش های قدیمی که رینگ به صورت دستی در قرنیه قرار می گرفت، شایع تر بود. امروزه با تکنیک فمتولیزیک این احتمال به حداقل رسیده است.
  3. دیدن هاله (Halo): در برخی رینگ ها که در فواصل کمتری از مرکز قرنیه قرار می گیرند، ممکن است بیمار شب ها دچار پخش نور و دیدن شعاع های نوری اطراف چراغ ها شود.

پرواضح است که با انتخاب یکی از بهترین جراح چشم ها و یک بیمارستان چشم پزشکی معتبر، احتمال ایجاد این عوارض به صفر نزدیک خواهد شد.

مراقبت های قبل از عمل جراحی کاشت رینگ داخل چشمی

آشنایی با مراقبت های قبل از عمل و رعایت دقیق آن ها، شما را در رسیدن به بهترین نتیجه ی جراحی و کاهش خطرات و عوارض آن یاری خواهد نمود. مراقبت های قبل از عمل رینگ‌گذاری قرنیه عبارتند از:

  • بعضی از داروها، باید قبل از جراحی قطع شوند. بنابراین حتما پزشک خود را به طور کامل در جریان داروهای مصرفی و تاریخچه ی پزشکی خود قرار دهید.
  • حداقل از 7 روز قبل از عمل از لنزهای تماسی استفاده نکنید.
  • به هیچ عنوان روز عمل از آرایش صورت و به خصوص آرایش چشم استفاده نکنید.
  • حداقل از 3 روز قبل از عمل مژه مصنوعی نداشته باشید.
  • روز عمل نباید از عطر و ادکلن استفاده کنید.
  • از …. ساعت قبل از عمل باید ناشتا باشید. بنابراین هیچ چیز میل نفرمایید.
  • این عمل نیاز به ناشتابودن ندارد.

مراقبت های حین عمل کاشت رینگ داخل چشمی

آشنایی با مراقبت های حین جراحی، سبب همکاری هرچه بیشتر و بهتر شما در طول عمل و ایجاد شرایط مناسب جهت عملکرد هرچه بهتر تیم جراحی خواهد شد. برخی از مراقبت های حین جراحی کاشت رینگ قرنیه عبارتند از:

  • در ابتدا چشم شما با قطره ی بی‌حس می شود.
  • سپس با آب خنک شست‌و‌شو داده می شود.
  • بعد از آن با دستگاه فمتولیزیک و توسط لیزر، یک کانال بسیار ظریف در قرنیه ایجاد می شود.
  • نگران درد و احساس ناخوشایند نباشید. شما هیچگونه احساس ناراحتی نخواهید داشت.
  • در این مرحله پس از آماده شدن مسیر کانال بوسیله ی جراح، رینگ کارگذاری می شود.
  • نهایتا لنز پانسمان در چشم بیمار قرارداده می شود.

مراقبت های بعد از عمل کاشت رینگ داخل چشمی

رعایت مراقبت های بعد از هر جراحی، از تاثیرگذارترین موارد برای دستیابی به نتیجه مطلوب عمل به شمار می آیند. مراقبت های بعد از جراحی رینگ گذاری داخل چشم عبارتند از:

1. استفاده از داروهای چشمی

خانم دکتر ماندانا احمدی یکی از بهترین جراح چشم های ایران معمولا بعد از جراحی کاشت رینگ، داروهای زیر را برای بیمارانشان تجویز می کنند:

  • قطره لووفلوکساسین هر 4 ساعت یک مرتبه به مدت 5 روز جهت جلوگیری از عفونت
  • قطره بتازونیت هر 6 ساعت یک مرتبه به مدت 15 روز جهت جلوگیری از التهاب
  • قطره اشک مصنوعی هر 4 ساعت یک مرتبه به مدت 15 روز جهت جلوگیری از خشکی چشم

لازم به ذکر است که قطره ها را باید در طول روز (زمان بیداری) استفاده کنید. بنابراین نیازی نیست در طول شب برای ریختن قطره از خواب بیدار شوید. شما عزیزان می توانید جهت کسب اطلاعات در خصوص روش صحیح قطره ریختن در چشم، مقاله ی تخصصی در این زمینه را مطالعه نمایید.

2. معاینات بعد از عمل

لطفا معاینات بعد از عمل را جدی بگیرید و به صورت منظم و اصولی دنبال کنید. زمان ویزیت های بعد از این عمل معمولا به شرح زیر است:

  • یک روز بعد از عمل
  • 7 روز بعد از عمل
  • 4 هفته بعد از عمل
  • 3 ماه بعد از عمل
  • یک سال بعد از عمل
  • معاینات سالیانه همانند افراد معمولی

3. بایدها و نبایدها

لطفا توصیه های زیر را جدی بگیرید:

  • به مدت 2 روز پس از جراحی حمام نکنید و از تماس آب با چشمتان بپرهیزید.
  • حداقل به مدت 7 روز بعد از عمل از آرایش چشم و پلک خود خودداری کنید.
  • پس از عمل، لازم است از خاراندن شدید چشم خودداری نمایید. چراکه این کار هم می تواند باعث پیشرفت قوزقرنیه شود و هم در بلندمدت سبب جابجایی رینگ می گردد.
  • به مدت 1 ماه از استخررفتن اجتناب کنید.
  • حداقل به مدت 1 ماه از لنز رنگی استفاده نکنید.

سوالات متداول

در این قسمت جهت سهولت کار شما، پرسش های متداول مراجعین در خصوص رینگ‌قرنیه به همراه پاسخ علمی دکتر‌احمدی قرار داده شده است:

1. خانم دکتر، در چه شرایطی کارگذاری رینگ داخل چشم بهترین انتخابه؟

در شرایط قوزقرنیه متوسط که با عینک دید کامل نیست. در این موارد کارگذاری رینگ علاوه بر جلوگیری از پیشرفت بیماری، دید بیمار را هم بهبود می بخشد. در قوز‌قرنیه های شدید معمولا نیاز به پیوند قرنیه است.

2. عمل جراحی کاشت رینگ داخل چشمی چه مدت زمان میبره؟

مدت زمان انجام این جراحی ، حدود 15 دقیقه است.

3. هزینه کاشت حلقه قرنیه چقدره؟

مبلغ جراحی کاشت رینگ قرنیه، بسته به اندازه و نوع حلقه متفاوت است.

4. رینگ قرنیه چند نوع داره و کدوم نوع بهتره؟

چندین نوع دارد. انواع با مقطع مثلثی (Keraring)، انواع با مقطع منحنی (Intacs) و انواع به صورت حلقه کامل (Myoring). بنده طبق تجربه ی خودم، بیشتر از رینگ های Intacs استفاده می کنم که پخش نور کمتری ایجاد می کنند.

5. عمل تعبیه رینگ قرنیه با چه نوع بیهوشی انجام میشه؟

این جراحی در اتاق لیزیک و با فمتولیزر انجام می شود و به هیچگونه بیهوشی نیاز ندارد. چشمان شما توسط قطره ی بیحسی چشم کاملا بی حس می شوند.

 سخن پایانی

در این مقاله، به معرفی و بررسی عمل کاشت رینگ قرنیه به عنوان یک روش نوین برای اصلاح قوز قرنیه پرداختیم. همان طور که اشاره شد، کاشت رینگ قرنیه با استفاده از حلقه‌های کوچک و نازکی که در داخل قرنیه قرار می‌گیرند، شکل قرنیه را تغییر می‌دهد و بهبود وضوح بینایی را به ارمغان می‌آورد. امیدواریم مطالعه این مطلب برای شما مفید و کاربردی بوده باشد. شما می توانید نظرات، پیشنهادها، انتقادها و پرسش های تکمیلی خود را در قسمت دیدگاه ها در انتهای مطلب با ما به اشتراک بگذارید. خانم دکتر احمدی در اولین فرصت شخصا به پرسش های شما پاسخ خواهد داد. از همراهی شما عزیزان سپاسگزاریم.

 

5/5 - (1 امتیاز)
درباره دکتر ماندانا احمدی
من دکتر ماندانا احمدی هستم، دارای فوق تخصص پیوند قرنیه، سگمان قدامی و لیزیک. فارغ التحصیل پزشکی عمومی دانشگاه شهید بهشتی سال ۱۳۷۲ با رتبه ی ممتاز (یک در صد نخبگان) که اکنون پس از 25 سال فعالیت و انجام جراحی های بی شمار در خدمت شما مردم عزیز می باشم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *