عمل لیزیک چشم برای چه کسانی مناسب است؟

تاریخ آخرین آپدیت: 28ام تیر 1403

مقدمه

عمل لیزیک چشم، به عنوان یکی از محبوب‌ترین جراحی‌های اصلاح بینایی، در سال‌های اخیر طرفداران زیادی پیدا کرده است. اما آیا همه افراد می‌توانند از مزایای این عمل شگفت‌انگیز بهره‌مند شوند؟ پاسخ به این سوال منفی است.

کاندیدای ایده‌آل برای عمل لیزیک باید شرایط زیر را داشته باشند:

  • سلامت جسمی و چشمی مناسب
  • ضخامت کافی قرنیه
  • ثبات نمره چشم به مدت بیشتر از 6 ماه
  • سن بالای ۱۸ سال

در ادامه پاسخ پرسش خود را به صورت جامع تر دریافت خواهید نمود.

لیزیک: نجات از عینک و لنز، اما نه برای همه!

لیزیک، معجزه ای برای رفع عیوب انکساری مانند دوربینی، نزدیک‌بینی و آستیگماتیسم است، اما نه برای همه افراد! بهترین کاندیداها برای عمل لیزیک چشم افراد بالای 18 سال و تا قبل از ابتلا به آب مروارید هستند. همچنین این افراد باید به مدت بیش از 6 ماه شماره چشم ثابت داشته، دارای ضخامت قرنیه مناسب بوده و شماره چشم کمتر از 10 دیوپتر داشته باشند. به علاوه مصرف بعضی از داروها مانند راکوتان و داروهای میگرن، عامل نامناسبی برای انجام جراحی لیزیک به شمار می آید.

چه بیماری هایی مانع از انجام لیزیک می‌شوند؟

تا اینجا با شرایط ایده‌آل برای انجام عمل لیزیک آشنا شدیم. اما بیماری‌های زیر نیز می‌توانند مانع انجام این عمل شوند:

1- بیماری‌های حاد

  • آب مروارید (در موارد پیشرونده)
  • آب سیاه (در برخی موارد)
  • قوز قرنیه (در برخی موارد)
  • تبخال قرنیه
  • التهاب داخل چشم

2- بیماری‌های مزمن

  • دیابت (غیرکنترل‌شده)
  • روماتیسم (با عوارض چشمی)

3- سایر موارد

  • بارداری و شیردهی (6 ماهه اول شیردهی)
  • مصرف برخی داروها (راکوتان، داروهای میگرن)
  • خشکی چشم (غیرکنترل‌شده)
  • ضخامت کم قرنیه

چرا این بیماری‌ها مانع از انجام لیزیک می‌شوند؟

  1. افزایش خطر عفونت و عوارض: برخی بیماری‌ها مانند دیابت و روماتیسم، سیستم ایمنی بدن را ضعیف کرده و خطر عفونت بعد از عمل را افزایش می‌دهند.
  2. نتایج غیرقابل‌تطبیق: در برخی بیماری‌ها مانند قوز قرنیه، شکل قرنیه غیرطبیعی است و لیزر نمی‌تواند به درستی آن را اصلاح کند. همچنین در بیماری دیابت کنترل نشده احتمال تغییرات شماره چشم و نیز ریسک کاتاراکت (آب مروارید) بیشتر است.
  3. تشدید بیماری: عمل لیزیک ممکن است در برخی موارد مانند قوزقرنیه، روند بیماری را تسریع کند. همچنین در بیماران مبتلا به گلوکوم (آب سیاه) پس از عمل دقت اندازه‌گیری فشارچشم کمتر است و اینکه مصرف قطره‌های کورتون که بعد از عمل تجویز می‌شوند، می تواند فشارچشم این افراد را بالا ببرد.
  4. استفاده از داروهای میگرن: مصرف داروهای میگرن مثل توپیرامات با تغییرات زیاد و موقتی شماره چشم همراه است که می تواند جراح ناشی را به خطا بیندازد.
  5. مصرف راکوتان: استفاده از داروی راکوتان (ایزوترتینوین) به‌دلیل کم کردن ترشح غدد چربی در پایه مژه ها باعث خشکی چشم می‌شود که این عارضه بعد از عمل مانع از ترمیم مناسب سطح چشم و گاهی کدر شدن سطح قرنیه می‌شود.

پرسش‌های متداول

سن مناسب برای لیزیک چقدر است؟

سن مناسب برای عمل لیزیک 18 تا 45 سالگی و بهترین سن برای لیزیک 18 تا 25 سالگی است.

حال در خصوص اینکه چرا این محدودیت‌ها وجود دارند باید گفت که:

  • زیر 18 سال: نمره چشم در این سنین هنوز در حال تغییر است و لیزیک ممکن است نتایج دائمی نداشته باشد.
  • بالای 45 سال: با افزایش سن، احتمال ابتلا به آب مروارید افزایش می‌یابد. در سن بالای 45 سالگی همه‌ی افراد مبتلا به پیرچشمی می‌شوند. بنابراین چنانچه شماره عینک منفی (نزدیک بینی) داشته باشید، پس از عمل نیاز به عینک مطالعه خواهید داشت.

اما اگر شماره عینک شما مثبت باشد (دوربینی) سن مناسب عمل فمتولیزیک برای شما بالاتر از 30 سالگی است و حتی تا سن 55 سالگی هم چنانچه کاتاراکت نداشته باشید، قابل عمل هستید. در این شرایط می توانیم با استفاده از عمل سوپراکور همزمان پیرچشمی شما را هم درمان کنیم. البته عمل سوپراکور در افراد نزدیک بین بالای 45 سال و در شماره‌های خاصی قابل انجام است.

آیا افراد بالای 40 سال می‌توانند لیزیک انجام دهند؟

بله، به شرط اینکه هنوز به آب مروارید مبتلا نشده باشند، می توانند عمل Lasik انجام دهند. خبر خوب اینکه حتی افرادی که دچار پیرچشمی شده اند، با جراحی سوپراکور به همراه فمتولیزیک می توانند برای همیشه عینک را کنار بگذارند.

خانم دکتر سلام. چند سال قبل، بعد از گرفتن عکس چشم و معاینه کامل به من گفته بودند که قابل عمل نیستم؛ آیا درحال حاضر امکان عمل وجود دارد؟

احتمال دارد. خوشبختانه با پیشرفت دستگاه‌ها و تکنولوژی عمل و همچنین روی کارآمدن روش های جدیدتری مانند اسمایل و ترانس پی آرکی نسبت به روش های قدیمی تر مانند لازک و پی آرکی، امکان عمل جراحی حذف دائمی عینک برای برخی افراد که قبلا قابل عمل لیزیک چشم نبوده‌اند، ایجاد شده است. همچنین گاهی ضخامت قرنیه حد متوسط است و ما صبر می‌کنیم تا با افزایش سن و تثبیت بیشتر قرنیه با ریسک کمتری بیماری که قرنیه ضعیفی دارد را عمل کنیم.

22 ساله هستم و طبق گفته چشم پزشک مبتلا به قوزقرنیه مخفی هستم؛ آیا هرگز امکان عمل ندارم؟

اگر از لنزتماسی استفاده می کنید، باید به مدت 4-3 ماه استفاده از آن را متوقف نمایید و نیز از خاراندن و مالش چشم خود بپرهیزید. همچنین با افزایش سن ممکن است امکان جراحی وجود داشته باشد؛ چراکه هرچه سن کمتر باشد، احتمال ابتلا به قوزقرنیه بیشتر است.

شماره چشم من بالای 8 هست و گفته‌اند که نمی‌شود لیزیک کرد؛ چه کار کنم؟

در شماره های بیشتر از 7 و 8 دو راه داریم:

  • یا از روش اسمایل استفاده می کنیم که مشابه فمتولیزیک است اما در قرنیه استحکام بیشتری باقی می ماند.
  • یا از عمل کاشت لنز داخل چشمی ICL استفاده می کنیم.
  • من تنبلی چشم دارم، آیا با لیزیک دیدم کامل می‌شود؟

خیر. با لیزیک فقط عینک شما را توسط لیزر بر روی سطح چشم تراش می دهیم. اما هرچقدر دید که با عینک دارید، بعد از لیزیک بدون عینک خواهید داشت.

چه مدت قبل از لیزیک باید رآکوتان را قطع کرد؟

حداقل 30 تا 45 روز. مصرف حتی یک قرص در هفته نیز باعث ایجاد خشکی پوست و چشم می شود.

چرا لیزیک در دوران بارداری و شیردهی انجام نمی‌شود؟

به دلیل تغییرات هورمونی که باعث تغییر در ترمیم بافتی می شود و نیز به دلیل خشکی چشم ناشی از شیردهی و بدخوابی مادر با وجود فرزند کوچک

من کارگر ساختمانی هستم و شغلم آلودگی دارد، چه مدت نباید کار کنم؟

بهتر است حداقل یک هفته الی ده روز بعد از عمل لیزیک چشم کار نکنید.

چرا خود پزشکان عینک می زنند؟

به دلیل اینکه اولا همه ی افراد با توجه به شماره چشم، سن و ضخامت قرنیه قابل عمل نیستند. ثانیا پزشکان با توجه به طول مدت تحصیل اکثرا در سن پیرچشمی بوده و عینک را برای دید نزدیک (پیرچشمی) استفاده می کنند. درضمن بسیاری از همکاران چشم پزشک هم جراحی کرده اند که این مسئله از ظاهر چشم مشخص نیست.

سخن پایانی

امیدواریم با مطالعه ی این مطلب پاسخ پرسش ” عمل لیزیک چشم برای چه کسانی مناسب است؟” را به صورت کامل و جامع دریافت نموده باشید. شما می توانید پرسش های تکمیلی خود را در قسمت دیدگاه ها در انتهای مطلب ثبت نموده و منتظر پاسخ سریع ما باشید.

5/5 - (1 امتیاز)

درباره دکتر ماندانا احمدی

من دکتر ماندانا احمدی هستم، دارای فوق تخصص پیوند قرنیه، سگمان قدامی و لیزیک. فارغ التحصیل پزشکی عمومی دانشگاه شهید بهشتی سال ۱۳۷۲ با رتبه ی ممتاز (یک در صد نخبگان) که اکنون پس از 25 سال فعالیت و انجام جراحی های بی شمار در خدمت شما مردم عزیز می باشم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *