نتایج و عوارض قابل انتظار عمل لیزیک چشم
تاریخ آخرین آپدیت: 28ام تیر 1403
مقدمه
نتایج نهایی عمل های جراحی لیزری چشم برای اصلاح بینایی در افراد مختلف، با توجه به شرایط اختصاصی هر فرد متفاوت خواهد بود. جراح چشم با بررسی دقیق وضعیت بیمار، مناسب ترین روش را برای او انتخاب می کند. به طور کلی، نتایج حاصل از روش های مختلف جراحی لیزری قرنیه (شامل لیزیک، فمتولیزیک، اسمایل، لازک، PRK و TransPRK) پس از گذشت چند ماه از عمل، از نظر میزان اصلاح عیوب انکساری شبیه به هم هستند. کیفیت نهایی بینایی شما پس از عمل لیزیک به عوامل متعددی از جمله سن، سلامتی و میزان عیوب انکساری شما بستگی دارد.
نتایج، احساسات و عوارض قابل انتظار عمل لیزیک چشم
مطالعات نشان می دهد که اکثر بیماران بعد از عمل LASIK و سایر روش های لیزری اصلاح عیوب انکساری، به طور قابل توجهی بینایی خود را به دست میآورند. مهمتر از همه، اکثریت قریب به اتفاق افرادی که تحت عمل لیزیک چشم قرار می گیرند از نتایج آن بسیار راضی هستند. در یک مطالعه اخیر، حدود 97 درصد بیماران عمل لیزر چشم را به دیگران توصیه کرده اند.
- نتایج عمل لیزیک: در عمل جراحی لیزیک 95 تا 98 درصد بیماران به بینایی 20/20 یا بهتر دست پیدا میکنند و تقریباً 100 درصد بیماران به بینایی 20/40 یا بهتر می رسند که برای انجام اکثر فعالیت های روزانه بدون عینک یا لنز تماسی کافی است.
- احساسات بعد از عمل: بیماران اغلب از وضوح بینایی خود در روز بعد از عمل شگفت زده می شوند. با این حال، تجربه بینایی شما بعد از لیزیک ممکن است کمی با دید با استفاده از لنزهای اصلاحی متفاوت باشد.
- عوارض جانبی احتمالی: درست مانند هر عمل جراحی، لیزیک نیز می تواند عوارض جانبی کوتاه مدتی مانند خشکی چشم، تاری دید و حساسیت به نور ایجاد کند. این عوارض معمولاً خفیف و موقتی هستند.
- بازگشت عیوب انکساری: در برخی موارد، ممکن است عیوب انکساری بعد از عمل لیزیک تا حدی بازگردد. این امر به خصوص در افرادی که نزدیک بینی شدید یا دوربینی شدید دارند، شایع تر است. در صورت بروز این مشکل، میتوان با عمل لیزیک مجدد بینایی را مجددا اصلاح کرد.
1. نتایج لیزیک در افراد با نزدیک بینی
- نزدیک بینی خفیف تا متوسط: 98 درصد بیماران به بینایی 20/20 و 100 درصد به بینایی 20/40 یا بهتر دست پیدا میکنند.
- نزدیک بینی شدید: 86 درصد بیماران به بینایی 20/20 و 100 درصد به بینایی 20/40 یا بهتر دست پیدا می کنند.
- در موارد معدود نزدیک بینی بسیار شدید، ممکن است جایگزین های دیگری مانند عمل جراحی ICL و یا جراحی فمتواسمایل به جای لیزیک پیشنهاد شود.
2. نتایج لیزیک در افراد با دوربینی
- دوربینی خفیف تا متوسط: 72 درصد بیماران به بینایی 20/20 و 95 درصد به بینایی 20/40 یا بهتر دست پیدا می کنند.
- دوربینی شدید: 59 درصد بیماران به بینایی 20/20 و 91 درصد به بینایی 20/40 یا بهتر دست پیدا میکنند.
- در موارد معدود دوربینی بسیار شدید، ممکن است جایگزین های دیگری مانند جراحی برداشتن لنز شفاف “Clear Lens Extraction” به جای لیزیک پیشنهاد شود.
3. نتایج لیزیک در افراد با آستیگماتیسم
- آستیگماتیسم خفیف تا متوسط: لیزیک برای اصلاح این عارضه بسیار موثر است.
- آستیگماتیسم شدید: درصد بسیار پایینی از بیماران (کمتر از 5%) دچار آستیگماتیسم بالاتر از 4 دیوپتر هستند که در این حالت ممکن است جراح برای دستیابی به بهترین نتیجه، انجام روش های دیگری مانند برش های شل کننده روی لیمبوس و یا عمل جراحی کاشت لنز داخل چشمی ICL (Toric) را نیز توصیه کند.
جمع بندی
لیزیک، لازک و سایر روش های جراحی لیزری چشم می توانند به طور قابل توجهی بینایی افراد را اصلاح کنند بطوری که اکثر بیماران (95 تا 98 درصد) به بینایی 20/20 یا بهتر و تقریباً همه بیماران (100%) به بینایی 20/40 یا بهتر دست پیدا می کنند که برای انجام اکثر فعالیت های روزانه بدون عینک یا لنز تماسی کافی است. ممکن است پس از این عمل جراحی به تاری دید و خشکی چشم مبتلا شوید که خفیف و موقتی بوده و به سرعت از بین میرود.
در برخی موارد، ممکن است عیوب انکساری بعد از عمل تا حدی بازگردد، به خصوص در افراد با نزدیک بینی یا دوربینی شدید. با لیزیک مجدد می توان بینایی را دوباره اصلاح کرد. بطور کل پیشنهاد میشود تا قبل از عمل لیزیک، حتما با یک جراح چشم مجرب مشورت کنید تا در مورد اینکه آیا لیزیک برای شما مناسب است یا خیر، مطلع شوید.
نتایج در افراد با شرایط مختلف بینایی:
- افراد نزدیک بینی: نتایج بسیار خوب، به خصوص برای نزدیک بینی خفیف تا متوسط.
- افراد دوربینی: نتایج خوب، با بهبودی آهسته تر نسبت به نزدیک بینی.
- افراد آستیگماتیسم: لیزیک برای اصلاح آستیگماتیسم خفیف تا متوسط بسیار موثر است.
در موارد خاص که امکان انجام عمل لیزیک وجود ندارد، جایگزین های دیگری مانند عمل ICL یا Clear Lens Extraction و یا فمتواسمایل ممکن است پیشنهاد شود.